«Λεωφορείον ο πόθος» στο Χυτήριο

leoforeion-o-pothos-xutirio-pothos-xutirio

Η ταινία προτάθηκε για δώδεκα Όσκαρ το 1951, λαμβάνοντας συνολικά τέσσερα.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Η πολυβραβευμένη ταινία με το πρωτοποριακό σενάριο μιας ιστορίας που ζωντανεύει ξανά στο κέντρο της πόλης στις 23 Αυγούστου.

Υποδειγματική διασκευή στην οθόνη του καλύτερου ενδεχομένως θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαµς, που ο Καζάν πρωτοανέβασε στις 3 Δεκεμβρίου 1947 με την Τσέσικα Τάντι ως Μπλανς. Το σενάριο υποχρεώθηκε υπό την πίεση της λογοκρισίας να κάνει πιο ήπιους τους τολμηρούς διαλόγους ή να απαλείψει κάποια πράγματα (η ομοφυλοφιλία του αυτόχειρα συζύγου της Μπλανς). Διατηρήθηκε ωστόσο αυτούσιος ο προβληματισμός του Γουίλιαμς, τον οποίο το κινηματογραφικό κοινό γνώριζε για πρώτη φορά από κοντά. Σκηνοθεσία Ηλίας Καζάν με τους: Μάρλον Μπράντο, Βίβιαν Λι, Κιμ Χάντερ, Καρλ Μάλντεν. 1952 | Διάρκεια: 122'

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς. 

Η ταινία προτάθηκε για δώδεκα Όσκαρ το 1951, λαμβάνοντας συνολικά τέσσερα βραβεία Όσκαρ, εκ των οποίων τα τρία ήταν για τις ερμηνείες των Λι, Μάλντεν και Χάντερ. Είναι η μοναδική ταινία μέχρι και σήμερα που έχει λάβει τρία ερμηνευτικά βραβεία και μοιράζεται το ρεκόρ με την ταινία του 1976 Το Δίκτυο (The Network). Ο Μάρλον Μπράντο ήταν ο μοναδικός από τους ηθοποιούς της ταινίας που ήταν υποψήφιοι που δεν τιμήθηκε με το βραβείο, το οποίο έχασε από τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ για την ταινία Η βασίλισσα της Αφρικής(The African Queen), ενώ η ταινία έχασε το όσκαρ καλύτερης ταινίας από το Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (An American In Paris, 1951)[2].

Το 1997 το Λεωφορείον ο Πόθος έλαβε την 45η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Info
23 Αυγούστου/21.00
Χυτηριο Theatre & ART Cafe
Ιερά Οδός 44
Είδοσος ελεύθερη