Η ταινία της εβδομάδας: «Βασίλισσα της γης»

queen-of-earth
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Ελίζαμπεθ Μος είναι φανταστική σε μια από τις καλύτερες indie ταινίες των τελευταίων ετών που απηχεί το σινεμά του Χίτσκοκ.

Ο Άλεξ Ρος Πέρι καθιερώθηκε ως μια από τις νέες ελπίδες του indie αμερικανικού σινεμά με το εξαιρετικό «Listen Up Philip» και οι θετικές κριτικές που απέσπασε η «Βασίλισσα της γης» στο Βερολίνο μας άνοιξαν την όρεξη. Και όχι μόνο δεν κατέστρεψαν το φιλμ υψώνοντας τις προσδοκίες στα ύψη, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια ταινία τόσο καλή και μελετημένη ώστε να λειτουργεί κατά αποκλειστικότητα στη μεγάλη οθόνη και να λατρεύεται μέσα στην αίθουσα σαν το φυσικό της περιβάλλον.

Στο μικροσκόπιο της «Βασίλισσας της γης» βρίσκεται μια γυναικεία φιλία, την οποία βλέπουμε στις πιο σκοτεινές της περιόδους. Η Κάθριν έχασε τον πατέρα της και το φίλο της και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, χωρίς να είναι το κέντρο της προσοχής όπως είχε συνηθίσει. Δεν αντέχει όμως κάτι τέτοιο και έτσι οι διακοπές στο εξοχικό σπίτι της φίλης της μετατρέπονται σε μια προβλεπόμενη κατάρρευση που στο φακό του Άλεξ Ρος Πέρι γίνεται ένα κλασικό θρίλερ με στέρεες βάσεις στο σινεμά του Πολάνσκι και του Χίτσκοκ. Σχεδόν όλη η ταινία διαδραματίζεται μέρα αλλά το φως μοιάζει πιο ζοφερό και από το απόλυτο σκοτάδι νύχτας του χειμώνα.

Τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε βέβαια να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία της Ελίζαμπεθ Μος. Με την παρουσία της στο «Mad Men» απέδειξε ότι η θέση της δεν είναι στην τηλεόραση και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα που λίγες ηθοποιοί έχουν την ικανότητα να πετύχουν. Εδώ καταθέτει μια ερμηνεία-σοκ που συγκαταλέγεται σίγουρα μέσα στις καλύτερες της χρονιάς. Όχι από τις «οσκαρικές, από τις «άλλες» που δε διστάζουν να λειτουργήσουν outside the box. Ένα μικρό αριστούργημα, γιατί το φιλμ πάντα θα κυριαρχεί έναντι των ψηφιακών προβολών, κατά κανόνα.

Η ταινία «Βασίλισσα της γης» κυκλοφορεί από την NEO Films.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]