Απονεμήθηκαν τα βραβεία ντοκιμαντέρ

aponemithikan-ta-brabeia-ntokimanter

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Vivan las antipodas» που απέσπασε το βραβείο της WWF

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Με την απονομή του καθιερωμένου βραβείου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), που τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω βραβείο κατέκτησαν φέτος οι συνιδρυτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ DOX BOX της Συρίας, Όργουα Νιράμπια και Ντιάνα Ελ Τζεϊρούντι.

Το Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απέσπασε η δημιουργία του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Encardia, η πέτρα που χορεύει» (Encardia, the Dancing Stone) ενώ για την αντίστοιχη ξένη παραγωγή, το βραβείο πήρε η ιταλο-γερμανική παραγωγή «Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την» (Italy: Love It of Leave It) (Ιταλία – Γερμανία) σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι.

Επιπλέον το Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία του Στρατή Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου «Ο τυφλός ψαράς» (The Blind Fisherman) και στην αντίστοιχη κατηγορία ξένης παραγωγής το βραβείο απέσπασε ο Φιλίπ Μπεϊλόκ για το «ORA» από τον Καναδά.

Στη συνέχεια των βραβείων η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI, που αποτελούσαν οι Boyd Van Hoeij - Πρόεδρος (Λουξεμβούργο), Minou Moshiri (Ιράν), Necati Sonmez (Τουρκία), Guilhem Caillard (Καναδάς) και Στράτος Κερσανίδης(Ελλάδα), απέδωσαν το ομώνυμο βραβείο στην ελληνική παραγωγή «Σαγιόμι» (Sayome) σε σκηνοθεσία του Νίκου Νταγιαντά και στην μεξικάνικη «Canicula» σε σκηνοθεσία Χοσέ Άλβαρες.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Απαλλοτρίωση» (Expropriation) του Μάνου Παπαδάκη και στο τουρκικό «Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι» (A Few Brave People) της Ρυγιά Αρζού Κοκσάλ.

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ, που αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ, απέσπασε το ιταλικό project «My Journey to Meet You», σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni και παραγωγή Simone Catania, Indyca.

Ακόμα το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας κέρδισε το ντοκιμαντέρ από το Ιράν «Αυτό δεν είναι μια ταινία» (This Is Not A Film) σε σκηνοθεσία των Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς ενώ τέλος το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απονεμήθηκε στην ταινία «Ζήτω οι αντίποδες» (Vivan las Antipodas!) σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι και συμπαραγωγή Γερμανίας, Ολλανδίας, Αργεντινής και Χιλής.