Είναι το «Westworld» το επόμενο μεγάλο τηλεοπτικό κόλλημα;

westworld
ΤΡΙΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας για το πρώτο επεισόδιο της πιο πολυαναμενόμενης σειράς της σεζόν.

Ποιο είναι το επόμενο «Game of Thrones»; Τόσο ο κόσμος όσο και οι κριτικοί φαίνεται πως αναζητούν αυτή τη σειρά περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται αζητηθεί. Το έχουμε ξαναγράψει πως δε βρίσκεις το «νέο τάδε» αλλά περισσότερο έρχεται και σε βρίσκει αυτό. Για να μην τα πολυλογούμε όμως, η σειρά που φαίνεται πως συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία για να επωμιστεί αυτό το ρόλο είναι το «Westworld» -ποιου άλλου- του HBO.

Τι είναι το «Westworld»; Θα είναι πιο εύκολο να σας εξηγήσουμε αν έχετε παρακολουθήσει το ομότιτλο καλτ γουέστερν του 1973 σε σκηνοθεσία Μάικλ Κρίκτον, με τον Γιουλ Μπρίνερ να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.Η πλοκή τοποθετείται σε ένα φουτουριστικό θεματικό πάρκο της Άγριας Δύσης το οποίο κατοικείται από συνθετικά ανδροειδή που μοναδικό σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τους πλούσιους επισκέπτες που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς να φοβούνται για απρόβλεπτες συνέπειες. Φανταστείτε ένα «Τζουράσικ Παρκ» με ρομπότ καουμπόηδες δηλαδή. Όχι κι άσχημη ιδέα. Και όπως καταλαβαίνετε, τα πρώτα προβλήματα σε αυτόν τον τέλεια κατασκευασμένο κόσμο δεν αργούν να εμφανιστούν.

Ως πρότζεκτ είναι σίγουρα πολύ φιλόδοξο και η ταινία που επιλέγει να μεταφέρει στην τηλεόραση δεν είναι αρκετά γνωστή, αλλά σίγουρα ήταν πολύ πρωτότυπη για την εποχή της και διαθέτει αρκετά υλικά προς εξερεύνηση. Τη δημιουργία της σειράς ανέλαβε ο Τζόναθαν Νόλαν, αδερφός του Κρίστοφερ που τον έχει βοηθήσει σε πολλά σενάρια, και την παραγωγή υπογράφει ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Μόνο το πρώτο επεισόδιο της σειράς κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς για τους στόχους που έχει θέσει το HBO. Αυτό βέβαια το καταλαβαίνετε ρίχνοντας και μια ματιά στο καστ. Τον ιδρυτή του Westworld υποδύεται ο 78χρονος Άντονι Χόπκινς, το ρόλο που είχε ο Μπρίνερ αναλαμβάνει ο Εντ Χάρις. Πρωταγωνίστρια είναι πάντως η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ ως ένα από τα ανδροειδή του Westworld και φαίνεται πως η καριέρα της μπορεί να επωφεληθεί πολύ από την παρουσία της εδώ. Από εκεί και πέρα συμμετέχουν και οι Θάντι Νιούτον, Τζέφρι Ράιτ, Τζέιμς Μάρσντεν και ο Λουκ Χέμσγουορθ, ο μεγάλος αδερφός των Κρις και Λίαμ του οποίου ήρθε και η δική του σειρά να χτίσει το όνομά του.

Είναι τέτοια τα ονόματα που έχει συγκεντρώσει το «Westworld» που εύκολα θα μπορούσαν να βγουν μπροστά σε ένα κινηματογραφικό μπλοκμπάστερ. Γίνεται κατανοητός λοιπόν ο ενθουσιασμός για τη σειρά πριν ακόμη προβληθεί. Και μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου που ξεπερνά σε διάρκεια τη μία ώρα όλοι λένε τα καλύτερα, μιλώντας για το νέο κόλλημα. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια είναι πως το ξεκίνημα είναι εντυπωσιακό και στα πρώτα λεπτά θυμίζει το σινεμά του Νόλαν, κυρίως όσον αφορά το «Inception» και το «Interstellar» και τη φιλοσοφική πτυχή που προσπαθεί να δώσει μέσα από υπνωτιστική αφήγηση και μακρινά πλάνα φυσικών τοπίων. Και η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ είναι πραγματικά πολύ καλή, σε σημείο που να σε κάνει να πιστεύεις ότι ίσως έχει αδικήσει τον εαυτό της με κάποιες επιλογές της. Η ομορφιά της είναι εκθαμβωτική και αδιαπραγμάτευτη, υπάρχει όμως και ταλέντο και μπορεί αυτή να είναι η απαρχή μιας νέας φάσης στην καριέρα της.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που το «Westworld» έχει να εξηγήσει στον πιλότο και αυτή η ξενάγηση ίσως κάπου κουράζει παρά τα εντυπωσιακά εφέ και την εξονυχιστική έμφαση στη λεπτομέρεια. Θα το θέσουμε αλλιώς. Δεν υπάρχει πολύς χώρος για διασκέδαση στο επεισόδιο και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό για την αρχή μιας σειράς, όταν το βασικό της μέλημα θα έπρεπε να είναι να σε «γραπώσει» και να αδημονείς για τη συνέχεια. Αν εξαιρέσουμε το πόσο απολαμβάνει ο Εντ Χάρις το ρόλο του μαυροφορεμένου πιστολέρο (και το ίδιο και εμείς), μεγαλύτερη έγνοια του Τζόναθαν Νόλαν φαίνεται πως είναι να αφήσει τον θεατή να επεξεργαστεί την πληροφορία και να σκεφτεί όσα ζητήματα πραγματεύεται η σειρά παρά να εθιστεί σε αυτή. Εξαιρώντας το σφιχτό τελευταίο εικοσάλεπτο, θα πιάσεις αρκετές φορές τον εαυτό σου να κοιτάζει πόσην ώρα απομένει.

Λέγοντας βέβαια όλα αυτά δεν εννοούμε ότι το «Westworld» δεν είναι μια καλή σειρά. Κάθε άλλο. Οπτικά είναι εντυπωσιακή και το φιλοσοφικό ερώτημα αν τα ρομπότ εκτός από λύση σε πολλά καθημερινά προβλήματά μας θα επιφέρουν και την καταστροφή μας είναι πιο επίκαιρο σήμερα από το 1973. Η τελειότητα μπορεί όμως να είναι και βαρετή, οπότε τώρα που περάσαμε από τις συστάσεις περιμένουμε το «Westworld» να αφοσιωθεί σε όλα αυτά που από ένα φαντασμαγορικό πρότζεκτ θα το κάνουν μια πολύ καλή σειρά. Οι αμερικανοί κριτικοί που έχουν δει τα επόμενα επεισόδια λένε πως αυτό συμβαίνει στη συνέχεια, οπότε αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζοντας η σειρά να αντέξει το hype της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]