Αβίαστο χιούμορ με γαλλική κουλτούρα

abiasto-xioumor-me-galliki-koultoura

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Κοινωνική και σωματική αναπηρία βρίσκονται αντιμέτωπες σε μία πραγματική ιστορία, που υμνεί τη φιλία και τη χαρά της ζωής, μέσα από ένα μοναδικά έξυπνο χιούμορ, στην ταινία «Οι Άθικτοι».

«Οι Άθικτοι» (Untouchables)

Έκαναν ήδη την ελληνική τους πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, και κατέκτησαν το εγχώριο κοινό, όπως ακριβώς και στην γενέτειρα τους Γαλλία.

Η παράδοξη ιστορία της ταινίας «Οι Άθικτοι», η οποία βρίσκεται ήδη στο νούμερο 3 του box office της Γαλλίας, προκαλεί αβίαστα, το γέλιο και τη συγκίνηση, σε μία περιπέτεια που λογικά και ανθρώπινα, δεν θα έπρεπε να είναι αστεία.

Ωστόσο, οι δημιουργοί Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, σε συνεργασία με τους πρωταγωνιστές του Φρανσουά Κλoυζέ και Ομάρ Σι, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία ιδιαίτερη πλοκή βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο, ενός πλούσιου αριστοκράτη, ο οποίος μένει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο.

Τότε επιλέγει έναν προσωπικό βοηθό, που λογικά δεν θα έπρεπε να είναι ο Ντρις, καθώς πρόκειται για τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρ’ όλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.

Αυτοί οι δύο άντρες, ο ένας που χτυπιέται από μια φυσική αναπηρία και ο άλλος που είναι θύμα μιας κοινωνικής αναπηρίας, έχουν κάποια παράξενη και απροσδόκητη συμπληρωματικότητα που είναι σε θέση να επιφέρει αυτήν την αμοιβαία ανταλλαγή.

Οι «Άθικτοι» είναι μια ταινία για τη φιλία, για τη χαρά της ζωής και το άνοιγμα σε νέους κόσμους και εμπειρίες, ακόμη και μετά από μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή. Μιλώντας για τα δύο επίπεδα της γαλλικής κοινωνίας, που αντιπροσωπεύονται από τον Φιλίπ και τον Ντρις, και το πως δύο τόσο φαινομενικά αντικρουόμενες προσωπικότητες καταφέρνουν να δημιουργήσουν νέες σχέσεις και συναισθήματα, «Οι Άθικτοι» είναι μία ταινία αξιώσεων.

Ο αληθινός ήρωας, Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο, στη ζωή του οποίου βασίστηκε η ταινία, όταν πρωτοάκουσε την ιδέα της δημιουργίας της είπε στους συντελεστές «Εάν κάνετε αυτήν την ταινία, πρέπει να είναι αστεία. Επειδή αυτή η ιστορία πρέπει να αντιμετωπιστεί με χιούμορ. Εάν δεν είχα συναντήσει τον Αμπντέλ (που ενσαρκώνει στην ταινία ο Ντρίς), θα ήμουν νεκρός.»

Σκηνοθεσία, σενάριο: Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς, παίζουν: Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι, Αν Λε Νι, Οντρέ Φλερό, Κλοντίλντ Μολέ, Αλμπα Γκϊα Μπελούτζι, Σιρίλ Μεντί, Κριστιάν Αμερί, Μαρί-Λορ Ντεσκουρό, Γκρεγκουάρ Οστερμάν. Η ταινία προβάλλεται από την Filmtrade, σε διανομή από την Σπέντζος Φιλμ.