Οι ταινίες της εβδομάδας (3/11/16)

daniel-blake
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πολλές οι επιλογές για μια έξοδο στον κινηματογράφο αυτή την εβδομάδα με πολλές προτάσεις για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, με ίντριγκα, τρόμο, φαντασία αλλά και γέλιο.

«Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»
O Ντάνιελ Μπλέικ, ένας 59χρονος ξυλουργός από τον Bορρά της Αγγλίας, παθαίνει ένα βαρύ καρδιακό επεισόδιο και, για πρώτη φορά, θα χρειαστεί τη βοήθεια της πολιτείας για να ζήσει. Η γραφειοκρατία που θα συναντήσει τον οδηγεί σε αδιέξοδο, όμως μέσα από αυτή την περιπέτεια, θα διασταυρωθεί με μια ανύπαντρη μητέρα και τα δύο παιδιά της. Βρίσκοντας αναπάντεχη οικογενειακή θαλπωρή ο ένας στον άλλο, οι δυο πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αντισταθούν στις δυσκολίες.

Διαβάστε την κριτική μας για την ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»

«Snowden»
Ο Όλιβερ Στόουν αφηγείται την ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόμενος για την NSA και την CIA ως υψηλόβαθμος τεχνικός διαχειριστής ηλεκτρονικών συστημάτων, ανακάλυψε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες - όχι μόνο ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και των απλών Αμερικανών. Απογοητευμένος από τη δουλειά του, συγκεντρώνει σχολαστικά εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση των υποκλοπών, εγκαταλείπει την αγαπημένη του και βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει την προσωπική ηθική και τις αρχές του.

«7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα»
Ο Κόνορ είναι ένα δωδεκάχρονο παιδί που έχει να διαχειριστεί την πολύ σοβαρή ασθένεια της μητέρας του, πράγμα που τον αναγκάζει να περνάει πολύ χρόνο με την καθόλου συμπαθή γιαγιά του. Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει τον καθημερινό εκφοβισμό από τους συμμαθητές του, ενώ ο πατέρας του βρίσκεται πια μακριά, με την νέα του οικογένεια. Ένα βράδυ όμως, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένα τέρας εμφανίζεται στο παράθυρο του Κόνορ και απαιτεί από αυτόν να τον ακούσει. Θα του διηγηθεί τρεις ιστορίες και μετά, ως αντάλλαγμα, θα πρέπει ο Κόνορ να του διηγηθεί τη δική του ιστορία.

«Blood Father: Βίαιη Δικαιοσύνη»
H Λύντια είναι ο στόχος ενός ανελέητου ανθρωποκυνηγητού, με τον φίλο της και έμπορο ναρκωτικών να την έχει παγιδέψει σε μια πλεκτάνη. Ένα καρτέλ ναρκωτικών την αναζητά παντού γιατί θεωρεί ότι έχει κλέψει χρήματα. Μοναδικός της σύμμαχος είναι ο πατέρας της, πρώην κατάδικος, με μπλεξίματα με τον νόμο, όμως αποφασισμένος να προστατεύσει την κόρη του. Έστω και για πρώτη φορά στη ζωή του, σκοπεύει να κάνει το σωστό.

«Ευχούληδες»
Καλώς ήλθατε στον πολύχρωμο, φανταστικό κόσμο των υπερβολικά αισιόδοξων Ευχούληδων και των κωμικά απαισιόδοξων Μπέργκεν. Μετά από μια εισβολή των Μπέργκεν στο χωριό των Ευχούληδων, η Πόπη, ο πιο χαρούμενος Ευχούλης που γεννήθηκε ποτέ, και ο γκρινιάρης Κλωνάρης ξεκινούν ένα ταξίδι με στόχο τη διάσωση των φίλων τους. Η αποστολή τους είναι γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές, καθώς οι δύο αταίριαστοι σύντροφοι προσπαθούν να ανεχτούν ο ένας τον άλλον αρκετά ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Στην πορεία θα μάθουν πολλά για την αναζήτηση της ευτυχίας, όπως και το τι μπορεί να κάνουν κάποιοι για να την αποκτήσουν.

«Μόνος στο Βερολίνο»
Μετά τον θάνατο του μοναχογιού τους στα πεδία των μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Όττο και η Άννα Κουάνγκελ αποφασίζουν να αντισταθούν στον Χίτλερ και τους Ναζί. Αρχίζουν να γράφουν ανώνυμα μηνύματα με τα οποία καλούν τον λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στον Χίτλερ και διαδηλώσουν κατά των Ναζί. Τα γραμματοκιβώτια όλης της πόλης γεμίζουν με τα σημειώματα της αντιναζιστικής τους προπαγάνδας. Σύντομα, ένας επιθεωρητής της Γκεστάπο αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το ποιος κρύβεται πίσω από τα μηνύματα.

«Στη σκιά του φόβου»
Καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ για όγδοη χρονιά, η Σιντέχ και η μικρή της κόρη, Ντόρσα προσπαθούν απεγνωσμένα να μείνουν μαζί εν μέσω των βομβαρδισμών και της αιματηρής επανάστασης, ενώ ταυτόχρονα κάτι απόκοσμο τις πλησιάζει. Φίλοι και συγγενείς αποχωρούν ατάκτως από την Τεχεράνη και η Σιντέχ μένει μόνη με την Ντόρσα, η οποία αρρωσταίνει όλο και περισσότερο. Αρχικά, η Σιντέχ αποδίδει τη συμπεριφορά του παιδιού της σε μια χαμένη κούκλα, αλλά με δισταγμό συνειδητοποιεί ότι απόκοσμα πνεύματα τους στοιχειώνουν.

Mihai Chitu
«Αφερίμ»
Ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο του 19ου αιώνα, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα. Οργώνοντας με το άλογο τα άγρια Βαλκάνια, ο δημόσιος υπάλληλος δεν χάνει την ευκαιρία να διδάξει στο παιδί του το νόημα της ζωής. Στη μικρή τους Οδύσσεια συναντούν ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων και πεποιθήσεων: Τούρκους και Ρώσους, Χριστιανούς και Εβραίους, Ρουμάνους και Ούγγρους. Όλοι τους βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο, αναπαράγοντας προκαταλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά.

«Invisible»
Όταν ο Άρης απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως ο Άρης δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του. Σε αυτή την ιστορία εμμονής και εκδίκησης, από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος η κάμερα παραμένει καρφωμένη στο απελπισμένο αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένο πρόσωπο του Άρη, που ίσως ξεχνά πως στο πλευρό του υπάρχει ένα παιδί, για το οποίο ο πατέρας είναι ο κόσμος όλος. Ένα παιδί που παλεύει με τον αόρατο κόσμο των μεγάλων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]