Οι ταινίες της εβδομάδας (10/11/2016)

antirrisias-suneidisis
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αρκετές επιλογές αυτή τη βδομάδα για μια βόλτα στον κινηματογράφο, με περιπέτεια, δράμα και γέλιο.

«Αντιρρησίας συνείδησης»

Η αληθινή ιστορία του Ντέσμοντ  Ντος, ο οποίος έσωσε πάνω από 75 άντρες χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο. Ήταν ο μόνος Αμερικανός στρατιώτης του Β' παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών και πρόσφερε τα μέγιστα χωρίς να φέρει οπλικό εξοπλισμό αφού είχε την πεποίθηση ότι ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς. Πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στον στρατό μεταφέροντας τους τραυματισμένους από τις γραμμές του εχθρού ενώ βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με πυρά και τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα.

«Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς»

Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τομ και η Ίζαμπελ ζουν ήσυχα σε ένα μικρό νησάκι κοντά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας. Ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα της τρίτης κατά σειρά αποτυχημένης κύησης της Ίζαμπελ, βρίσκουν ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο μωρό σε μια βάρκα που ξεβράζεται στο νησάκι. Μέσα στο πένθος τους, αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους μωρό και περνούν ευτυχισμένοι τα χρόνια που έρχονται. Όμως, η συντετριμμένη μητέρα του παιδιού μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους.

«Jack Reacher: Ποτέ μη Γυρίζεις Πίσω»

Ένας πρώην ταγματάρχης Τζακ Ρίτσερ, «ο ήρωας του σκεπτόμενου αναγνώστη», εμπειροπόλεμος, τολμηρός, ευφυής και λιγόλογος, καλείται να επιστρέψει στην παλιά του στρατιωτική βάση προκειμένου να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δύο στρατιωτών και να αποκαταστήσει την τιμή της ταγματάρχη Τέρνερ που, άδικα, κατηγορείται για κατασκοπεία. Η άφιξη του Τζακ Ρίτσερ στη βάση πυροδοτεί μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις, κι αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια εύκολη υπόθεση, μοιάζει τώρα να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις.

«Sieranevada»

Τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της “Charlie Hebdo” και σαράντα ημέρες μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Λάρι σχεδιάζει να περάσει ένα Σαββατόβραδο με την οικογένεια του, για να τιμήσουν τον εκλιπόντα. Βρίσκει τον εαυτό του όμως αντιμέτωπο με τους φόβους του και το παρελθόν του, αναγκασμένος να αμφισβητήσει τη θέση του στην οικογένεια.

«Θάνατος στο Σαράγιεβο»

Το ξενοδοχείο «Ευρώπη» στο Σαράγεβο προετοιμάζεται για το γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand, αλλά το απλήρωτο προσωπικό του σχεδιάζει να απεργήσει. Με το ξενοδοχείο υποθηκευμένο, ο διευθυντής του ξενοδοχείου θα στραφεί στον σκληρό Έντσο, ο οποίος διευθύνει ένα στριπτιτζάδικο. Σύντομα, το σωματείο του προσωπικού θα εξαφανιστεί, αλλά η αφοσιωμένη επικεφαλής της ρεσεψιόν κάνει το καλύτερο δυνατό για να λειτουργήσουν όλα ομαλά στο μεγάλο γεγονός. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η μητέρα της εκλέγεται αρχηγός της απεργίας.

«Καρδιά Βουνό»

Η καθημερινότητα του 43χρονου και υπέρβαρου Φούζι, που μένει ακόμη μαζί με τη μάνα του, είναι μια ρουτίνα. Έχει τη δουλειά του, που έχει να κάνει με τη μεταφορά αποσκευών στο αεροδρόμιο, ενώ τα βράδια παίζει με τον μοναδικό του φίλο και τις μινιατούρες του. Μια μέρα, όλα αυτά διαλύονται, από την εμφάνιση της ξανθιάς Σεφν στη ζωή του. Πέρα από μια ιστορία αγάπης, που εξετάζει με κατανόηση και συμπάθεια το θέμα της μοναξιάς, πρόκειται για μια ιστορία που μιλά για τις στιγμές που αλλάζουν τη ζωή μας.

«Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού»

Το 1942, σε μια μικρή πόλη της Τσεχοσλοβακίας, ο Τόνυ, ένας φτωχός ξυλουργός τοποθετείται από τον φασίστα κουνιάδο του επιτηρητής σε ένα μικρό μαγαζί. Παρά τη στήριξη της άπληστης γυναίκας του, ο ίδιος έχει ενδοιασμούς, αφού η εβραϊκή κοινότητα στηρίζει την κουφή και ταλαιπωρημένη ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και του υπόσχεται ένα μισθό εάν την βοηθήσει. Όταν οι Εβραίοι εκτοπίζονται τελικά από την πόλη, ο Τόνυ αναγκάζεται να επιλέξει τι θα κάνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]