Πόσο «βασισμένες σε αληθινά γεγονότα» είναι οι μεγάλες επιτυχίες του Χόλιγουντ;

selma
ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ιστορική ακρίβεια των ταινιών που υπήρξαν υποψήφιες για Όσκαρ από το 2010.

Ο Μαρκ Τουέιν φέρεται να είχε πει κάποτε: «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία» και μια έρευνα αποφάσισε να δείξει κατά πόσο ισχύει αυτό, εξετάζοντας την ιστορική ακρίβεια των πρόσφατων υποψήφιων ταινιών για Όσκαρ. Η έρευνα του Information Is Beautiful εξετάζει σκηνή προς σκηνή την ιστορική ακρίβεια ταινιών –οι οποίες είναι «βασισμένες σε αληθινά γεγονότα»– σε ποσοστιαία μορφή. Σε αυτές τις ταινίες συμπεριλαμβάνονται ο «Λόγος του βασιλιά» που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2010, καθώς και και το φετινό «Μεγάλο Σορτάρισμα».

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, η «Σέλμα», ταινία για τη ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρίσκεται στην κορυφή της τελικής λίστας, με ποσοστό ιστορικής ακρίβειας 100%. Στον αντίποδα της τελικής λίστας είναι το «Παιχνίδι της μίμησης» για τη ζωή του Άλαν Τούρινγκ με μόλις 41% ποσοστό ακρίβειας. Οι ερευνητές αναγνώρισαν μεν ότι είναι δύσκολο να συμπιεστεί η πολυπλοκότητα της μηχανής Enigma και της κρυπτογραφίας γενικότερα σε μια ταινία, αλλά θεώρησαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «ξέσκισαν τα ιστορικά αρχεία».

Το «Spotlight», που απέσπασε το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας, είχε ποσοστό ιστορικής ακρίβειας 81.6%, το προαναφερθέν «Μεγάλο Σορτάρισμα» 91.4%, το «12 χρόνια σκλάβος» 88.1% και το «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» 74.6%. Στην ιστοσελίδα της έρευνας τα αποτελέσματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τη σχολαστικότητα ως προς την ιστορική ακρίβεια που επιθυμεί ο χρήστης σε τρία επίπεδα: από «ελάχιστη – έλα μωρέ, είναι ταινίες!» μέχρι την «απόλυτη αλήθεια». Ακόμα και στο πιο τελευταίο επίπεδο, η «Σέλμα» παραμένει στην κορυφή της λίστας με 81.4% ποσοστό «απόλυτης αλήθειας».