«Έσπασε» το box office στην Αμερική και το 2016

finding-dory
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Disney θριάμβευσε χάρη στην «Ντόρι», το «Rogue One» και τον Captain America.

Το 2016 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον κινηματογράφο στην Αμερική, με τις εισπράξεις στα box office να ανέρχονται στα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 11,14 δισεκατομμυρίων που σημειώθηκε το 2015. Η Disney ήταν η μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς, με εισπράξεις γύρω στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και τέσσερις ταινίες στην πρώτη πεντάδα (και έξι στη πρώτη δεκάδα). Βάσει εκτιμήσεων, η Disney ελπίζει ότι τέσσερις από τις ταινίες θα της αποφέρουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο σε παγκόσμιες εισπράξεις.

Lucas Arts

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Rogue One» έσπασε τα ταμεία.

Στην κορυφή της λίστας του comScore για τις ταινίες που έσπασαν τα ταμεία το 2016 βρέθηκε το «Ψάχνοντας την Ντόρι», με 486,3 εκατομμύρια δολάρια από εισπράξεις σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το «Rogue One» με 425 εκατομμύρια δολάρια. Στην τρίτη θέση κατετάγη το «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» με εισπράξεις408 εκατομμύρια δολαρίων. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:

  • «Ψάχνοντας την Ντόρι» (Disney)
  • «Rogue One: A Star Wars Story» (Disney)
  • «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» (Disney)
  • «Μπάτε σκύλοι αλέστε» (Universal)
  • «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» (Disney)
  • «Deadpool» (20th Century Fox)
  • «Ζωούπολη» (Disney)
  • «Batman V Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» (Warner Bros.)
  • «Ομάδα Αυτοκτονίας» (Warner Bros.)
  • «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνά» (Warner Bros.)

Ο media analyst της comScore, Paul Dergarabedian, σχολίασε ότι «τα ξεχασιάρικα ψάρια, οι υπερήρωες, τα κατοικίδια ζώα και οι ταξιδιώτες του διαστήματος είχαν ηγετικό ρόλο σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από μια εξαιρετικά τεράστια επιλογή ταινιών κάθε είδους, από όλα τα στούντιο».

Το κοινό στην Αμερική τίμησε το «Τραγούδα» μέσα στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς.

Αναφορικά με τις εισπράξεις για την περίοδο των εορτών της Πρωτοχρονιάς, τα «Rogue One» και «Τραγούδα» είχαν την τιμητική τους. Η νέα αυτοτελής ταινία των «Πόλεμος των Άστρων» είχε σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) και 64 εκατομμύρια δολάρια στο τετραήμερο (Παρασκευή με Δευτέρα), σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στην δεύτερη θέση της λίστας βρέθηκε η συμπαραγωγή animation της Illumination και Universal με 41,4 και 53,7 εκατομμύρια δολάρια στις αντίστοιχες εκτιμήσεις, ενώ στην τρίτη το «Passengers» με εισπράξεις της τάξης των 16,1 και 20,7 εκατομμυρίων δολλαρίων στις εκτιμήσεις του τριημέρου και τετραημέρου, αντίστοιχα.