Η «Πλατεία Αμερικής» της μετανάστευσης, της μισαλλοδοξίας και της αγάπης

plateia-amerikis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η πολυσυζητημένη ταινία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 23 Μαρτίου.

Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, μετά το «Wild Duck», έχει φόντο την πολυπολιτιστική και πολύβουη Πλατεία Αμερικής, στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας και ερευνά τα επίκαιρα ζητήματα της μετανάστευσης, της ξενοφοβίας και της ελπίδας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Είναι μια ταινία την οποία ο σκηνοθέτης ανέπτυσσε για χρόνια, καθώς άλλαζε η περιοχή γύρω του. Στην «Πλατεία Αμερικής» του Σακαρίδη τρεις άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους συναντώνται και οι ζωές τους θα αλλάξουν καθοριστικά – ο σαραντάρης ροκάς Μπίλι, ο μισαλλόδοξος Νάκος και ο Τάρεκ από τη Συρία.

Ο Μπίλι και ο Νάκος, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Γιάννης Στάνκογλου και Μάκης Παπαδημητρίου, είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο μεν Νάκος ζει ακόμα με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης) και βλέπει με μίσος και φόβο τους ξένους που έχουν κατακλύσει τη γειτονιά του, το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται και ο Μπίλι, ο οποίος συντηρεί ένα μπαρ με ένα παράνομο tattoo studio στο πατάρι και παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο γύρω του. Μια μέρα ο μικρόκοσμος του θα αναστατωθεί αναπάντεχα, όταν γνωρίσει την Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια Αφρικανή τραγουδίστρια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας, η οποία θέλει να καλύψει ένα παλιό τατουάζ.

Η σχέση τους περιπλέκεται όταν στο προσκήνιο εμφανίζεται ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας πρόσφυγας από τη Συρία με τη δεκάχρονη κόρη, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από την χώρα. Όσο ο Νάκος αρχίζει και καταστρώνει ένα σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

Η «Πλατεία Αμερικής» έκανε αίσθηση στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με τη διεθνή επιτροπή να κάνει ειδική μνεία στην ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για την ελληνική ταινία του φεστιβάλ, καθώς και το ειδικό βραβείο επιτροπής στα βραβεία νεότητας. Παράλληλα, ο σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος για το βραβείο νέων σκηνοθετών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο. Η «Πλατεία Αμερικής» έχει έξι υποψηφιότητες στα βραβεία «Ίρις» της Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και θα κάνει την πρεμιέρα του στις αίθουσες στις 23 Μαρτίου.