Η ζωή στα 80s μέσα από το φακό του σινεμά

sgt-the-way-they-lived @Christina Georgiadou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει το 80s κινηματογραφικό της αφιέρωμα «The Way They Lived» αυτό το Σάββατο, 1η Απριλίου 2017, σε επιμέλεια Ηλία Φραγκούλη.

Μια προσέγγιση στον τρόπο ζωής της δεκαετίας του '80, μέσα από ταινίες που δεν περιέχουν το στοιχείο του φανταστικού, ούτε και αναφέρονται σε άλλες εποχές. Ήρωες του τότε, που ζούσαν στα 80s, φιλμ που μπορούν πια να λειτουργήσουν και ως μια μορφή ντοκουμέντου (όσο fictional κι αν είναι οι ιστορίες τους), με το αμερικανικό σινεμά να επικρατεί ως το πιο μαζικά αναγνωρίσιμο, με επίδραση στην ποπ κουλτούρα. Στο δεύτερο αυτό μέρος του αφιερώματος θυμόμαστε ταινίες όπως: Η Μεγάλη Ανατριχίλα, Ολέθρια Σχέση, Do the Right Thing, Πέρα από τον Παράδεισο. Τζιμ Τζάρμους, Σπάικ Λι, Γκλεν Γκλόουζ, Γουίλιαμ Χαρτ, Public Enemy, Κέβιν Κλάιν και οι αναμνήσεις μιας ζωής στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο της Στέγης. Είσοδος ελεύθερη.

Επιμέλεια-κείμενα: Ηλίας Φραγκούλης

@Christina Georgiadou
Αναλυτικές πληροφορίες και πρόγραμμα ταινιών για το Σάββατο 1 Απριλίου:

21:00 - Η μεγάλη ανατριχίλα / The Big Chill (1983) (105’)
Σκηνοθεσία: Lawrence Kasdan

Επτά παλιοί συμφοιτητές συγκεντρώνονται μετά από δεκαπέντε χρόνια για ένα reunion, με αφορμή την κηδεία ενός από τους καλύτερους φίλους τους. Οι λεγόμενοι baby boomers κρίνουν μέσα από ένα διήμερο συγκατοίκησης τα λάθη των επιλογών τους και θυμούνται ξανά όσα πρόδωσαν στο πέρασμα του χρόνου. Ένα φιλμ-σύμβολο για την πικρή ενηλικίωση της γενιάς των φοιτητικών εξεγέρσεων στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

23:00 - Ολέθρια σχέση / Fatal Attraction (1987) (119’)
Σκηνοθεσία: Adrian Lyne

Ένας οικογενειάρχης… ξεστρατίζει για ένα «αθώο» one-night stand με μια άγνωστη γυναίκα, που θα τον διεκδικήσει ως αποκλειστικά δικό της σύντροφο και θα του καταστρέψει τη ζωή. Τρομακτική εισπρακτική επιτυχία της δεκαετίας του ’80 και από τις λίγες ταινίες της περιόδου που αποτέλεσαν αντικείμενο έντονου κοινωνικού σχολιασμού, το φιλμ του Λάιν εκλήφθη από κάποιους ακόμη και ως αλληγορία για την απειλή του AIDS! Προτάθηκε για 6 Όσκαρ και εκτόξευσε την καριέρα της Glenn Close.

@Christina Georgiadou
01:15 - Κάνε το σωστό / Do the Right Thing (1989) (120’)
Σκηνοθεσία: Spike Lee

Στην πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού, τα αίματα στους δρόμους του Μπρούκλυν βράζουν και η φυλετική αντιπαράθεση ανάμεσα στη μαύρη κοινότητα και τον ιδιοκτήτη μιας ιταλιάνικης πιτσαρίας καταλήγει σε βίαιη έκρηξη. Σε μια περίοδο οργής των μαύρων κατά της αστυνομικής βίας, το φιλμ έγινε «κόκκινο πανί» και πολλοί το κατηγόρησαν ότι ενέπνεε και καλούσε τους Αφροαμερικανούς πολίτες σε εξέγερση. Ο Λι προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και οι Public Enemy άφησαν εποχή με το “Fight the Power”.

03:15 - Πέρα από τον Παράδεισο / Stranger Than Paradise (1984) (89’)
Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch

Η νεαρή Εύα από τη Βουδαπέστη επισκέπτεται τον ξάδελφό της Γουίλι στη Νέα Υόρκη. «Πρόγονος» του μοντέλου ζωής των χίπστερ, υπόδειγμα μινιμαλιστικής γραφής του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και Χρυσή Κάμερα στις Κάννες για τον Τζάρμους, ο οποίος κατέκτησε μια θέση στο χάρτη του παγκόσμιου κινηματογράφου με το δεύτερο κιόλας φιλμ μυθοπλασίας του, το Πέρα από τον Παράδεισο είναι ένα μαυρόασπρο, σχεδόν άτονο πορτρέτο ενός εναλλακτικού μικρόκοσμου που… δεν ήξερε γιατί βρέθηκε στα 80s!

@Christina Georgiadou
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη κάθε προβολής.

Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη: Στο πλαίσιο της έκθεσης «GR80s: η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», η Στέγη σχεδιάζει και υλοποιεί από 17 Φεβρουαρίου έως 12 Απριλίου 2017 ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων με συζητήσεις, party, dj sets, workshops, προβολές ταινιών, escape room, bingo night και φυσικά, την έκθεση φωτογραφίας Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη: Οι φωτογραφίες μας, Τότε που ακόμη εμφανίζαμε φιλμ, σε επιμέλεια Σπύρου Στάβερη.

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
1 Απριλίου 2017 | 21:00 – 05:00
Εκθεσιακός χώρος -1