Πέθανε ο Jonathan Demme, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Σιωπή των αμνών»

Jonathan-demme
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Αργότερα σκηνοθέτησε ταινίες «Φιλαδέλφεια» και «Ο άθρωπος της Μαντζουρίας».

Ο Jonathan Demme, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης κλασσικών ταινιών όπως «Η σιωπή των αμνών» και «Φιλαδέλφεια», πέθανε στην ηλικία των 73 ετών. Σύμφωνα με το IndieWire, ο σκηνοθέτης έπασχε από καρκίνο του οισοφάγου. Ο Demme γεννήθηκε στην κομητεία Νασάου της Νέας Υόρκης το 1944 και πήρε την πρώτη του γεύση από το χώρο του θεάματος τη δεκαετία του 1970 γράφοντας και σκηνοθετώντας πολλές ταινίες για την New World Pictures, το στούντιο του καλτ παραγωγού και σκηνοθέτη Roger Corman.

Ο Anthony Hopkins απέσπασε βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην «Σιωπή των αμνών».

Τη δεκαετία του 1980 κατάφερε να μεταπηδήσει στον mainstream κινηματογράφο με κωμικές ταινίες όπως το «Melvin and Howard», «Άγριο θηλυκό» και «Η γυναίκα του γκάνγκστερ», καθώς και την ταινία των Talking Heads «Stop Making Sense». Η πιο μεγάλη στιγμή του Demme ήρθε το 1991, με την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Thomas Harris, «Η σιωπή των αμνών». Το ψυχολογικό θρίλερ που σκηνοθέτησε ο Demme έσπασε τα ταμεία και εκτός από τις διθυραμβικές κριτικές, απέσπασε πέντε Όσκαρ εκείνη την χρονιά, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Στη συνέχεια, το 1993, ο Demme σκηνοθέτησε την ταινία «Φιλαδέλφεια», μια από τις πρώτες mainstream ταινίες που ασχολήθηκε με την επιδημία του ιού του AIDS. Στη δραματική ταινία του Demme πρωταγωνίστησε ο Tom Hanks, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Αργότερα σκηνοθέτησε ταινίες όπως το ριμέικ του «Ο άνθρωπου της Μαντζουρίας» με τον Denzel Washington και την art house επιτυχία «Η Ρέιτσελ παντρεύεται» με την Anne Hathaway, καθώς και συναυλίες για καλλιτέχνες όπως ο Neil Young και ο Justin Timberlake. Ο Demme θεωρείται από τους πιο εμβληματικούς σύγχρονους σκηνοθέτες και έγινε γνωστός για τη δραματική χρήση κοντινών λήψεων, επηρεάζοντας συναδέλφους του όπως τον Paul Thomas Anderson, Alexander Payne και Wes Anderson.