Πώς να φτιάχνετε κοκτέιλ κατ' οίκον

pos-na-ftiaxnete-kokteil-kat-oikon

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Δεν είναι ανάγκη να είστε ο Τομ Κρουζ για να μπορείτε να φτιάχνετε αξιοπρεπή κοκτέιλ στο σπίτι. Οι κορυφαίοι στην «ανάμιξη» προτείνουν τους τρόπους κι εσείς… αν θέλετε ακολουθείτε.

Υπάρχουν τόσες πολλές θεωρίες για την προέλευση της λέξης «cocktail», όσες είναι και οι παραλλαγές του martini –από τα αλκοολικά μείγματα που χορηγούνταν με το ζόρι σε κόκορες που πάλευαν στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ το 18ο αιώνα, μέχρι το γαλλικής εσοδείας «coquetel», μια μίξη σαμπάνιας με μπράντυ. Σύμφωνα με το Ritz London Book Of Drinks & Cocktails, η παλαιότερη γραπτή αναφορά στο αμερικανικό περιοδικό The Balance, έχει ημερομηνία 13 Μαΐου του 1806 και ορίζει το κοκτέιλ ως «διεγερτικό αλκοολούχο, που παρασκευάζεται από οινοπνευματώδη διαφόρων τύπων, ζάχαρη, νερό και bitters».

Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (δεκαετίες του ‘20 και του ’30) στις ΗΠΑ, τα κοκτέιλ έγιναν της μόδας, καθώς η μίξη ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να πιει κανείς το λαθραίο αλκοόλ. Σήμερα πάλι, η φρουτώδης και κρεμώδης υφή των διάφορων Slippery Nipple και Sex on the Beach των ‘80s και των ‘90s, έχει αντικατασταθεί από τα κλασικά martini, vintage cocktails και νέες «εκδοχές» παλιών αγαπημένων, αλλά και ιταλικά απεριτίφ όπως το negroni και το Aperol spritz.

«Θυμάμαι το πρώτο κοκτέιλ που ετοίμασα», δηλώνει στο MSN Food ο βραβευμένος μπάρμαν Jake Burger, ιδιοκτήτης του Portobello Star στο Notting Hill. Ο Burger θεωρεί λίγο ως πολύ τα ‘90s, ως τις «μαύρες μέρες» για το κοκτέιλ, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία σημειώνεται, κατά τον ίδιο, μια εντυπωσιακή αναγέννηση. «Το πρώτο μου κοκτέιλ ήταν απλώς αηδιαστικό. Αποτελούνταν από gin, λευκό ρούμι, κρέμα μέντας, χυμό πορτοκάλι και χυμό ανανά σε ψηλό ποτήρι με μια πλαστική γοργόνα. Αν έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας μετά από κατανάλωση πορτοκαλάδας, καταλαβαίνετε γιατί όλο αυτό ήταν… κακή ιδέα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις όμως», συμπληρώνει.

Βρείτε τη συνταγή

Το να επενδύσετε σε ένα αξιοπρεπές βιβλίο με συνταγές είναι μια καλή αρχή. Το Savoy Cocktail Book είναι μια καλή πηγή, καθώς πρωτοεκδόθηκε στα ‘30s κι έχει όλα τα κλασικά, που έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση 80 χρόνια μετά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το Cool Cocktails or The Bartender's Guide του Ben Reed. Για εκείνους δε που αρέσκονται στις διαδικτυακές λύσεις, υπάρχει ο δωρεάν ηλεκτρονικός οδηγός Difford's Guide ( www.diffordsguide.com ), από τις πλέον περιεκτικές και δημοφιλείς online εγκυκλοπαίδειες, όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει 3.500 κοκτέιλ με βάση το όνομα, τα συστατικά του, το είδος ή και το ποτήρι που τους «πηγαίνει».

Και με τόσες συνταγές, από πού να ξεκινήσει κανείς; Εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Μάθετε έξι από τα κλασικά, τα οποία είναι ταυτόχρονα ενδεικτικά των έξι βασικών κατηγοριών των κοκτέιλ κι από κει και πέρα αλλάζετε μόνο δευτερεύοντα στοιχεία. Μάθετε λοιπόν να φτιάχνετε ένα καλό martini και το Manhattan είναι πλέον «ένα βήμα» μακριά. Μάθετε ένα βασικό πικρό, όπως η Margarita, ένα μεγάλο όπως το Tom Collins, ένα παλαιομοδίτικο και ένα φρουτώδες ή βασισμένο στο ρούμι .

Αργότερα, όταν θα έχετε πάρει το «κολάι», μπορείτε να αρχίσετε να «παίζετε» με ασπράδι αυγού, που βελτιώνει πραγματικά την ποιότητα των ποτών σας. Τα bitters επίσης. Πρόκειται για χροιές αρωματικών γεύσεων, καρυκευμάτων, βοτάνων και λουλουδιών. Δυο ή τρεις σταγόνες είναι αρκετές και μια φιάλη θα σας κρατήσει για μήνες με κόστος όχι περισσότερο από 10-12 ευρώ και είναι για τον bartender ό,τι είναι το αλατοπίπερο για το σεφ.

Αποκτήστε αυτοπεποίθηση

Το σημαντικότερο είναι να μη φοβάστε το τελικό αποτέλεσμα. Το πρώτο σας κοκτέιλ σχεδόν σίγουρα δε θα είναι τέλειο, αλλά συνεχίστε να προσπαθείτε και στο τέλος θα έχετε ένα τέλειας γεύσης αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα κοκτέιλ δεν είναι ανάγκη να είναι περίπλοκο, αντιθέτως χρειάζεται μονάχα δύο ή τρία συστατικά, κατά προτίμηση τη μίξη γλυκού, ξινού και πικρού. Μάλιστα, η σύγχρονη αντίληψη είναι να μην χτυπάτε τα κοκτέιλ σαν… χταπόδι στα βράχια. Η κίνηση πρέπει να είναι απλώς όσο δυνατή χρειάζεται για να μπορεί να γίνει η ανάμειξη των συστατικών.

Μια πρόψυξη των ποτηριών είναι επίσης σημαντική. Επιλέξτε κοκτέιλ εύκολα και δημοφιλή και αν θέλετε το κάτι παραπάνω, απλώς φτιάξτε δικό σας πάγο με τις γνωστές παγοθήκες στην κατάψυξη, αφού πρώτα έχετε βράσει το νερό για να αφαιρέσετε τα μεταλλικά του ιχνοστοιχεία.

Το κοκτέιλ είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινάει ένα event και επίσης ο καλύτερος τρόπος για να τελειώνει μια βραδιά.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η απόλυτη 15άδα του εξοπλισμού για τον αρχάριο παρασκευαστή κοκτέιλ.

• Σέικερ με δύο μέρη ή σέικερ Βοστώνης

• Κουτάλι με μακρύ λαιμό για το ανακάτεμα των ποτών

• Αποχυμωτής εσπεριδοειδών

• Κανάτα ανάμειξης

• Σουρωτήρι

• Μεζούρα υγρών (από 2,5ml μέχρι 50ml)

• Gin

• Βότκα

• Brandy

• Αμερικάνικο whiskey

• Ρούμι – Λευκό και παλιό

• Γλυκό και ξερό βερμούτ

• Bitters

• Ζάχαρη από ζαχαρικάλαμο

• Χυμό από λεμόνι και από lime