Αύγουστος στην Αθήνα. Ε και;

urban-summer
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ο Αύγουστος έφτασε, εσύ όμως είσαι ακόμα εδώ. Τι κάνουμε γι' αυτό; Εφτά προτάσεις –μία για κάθε μέρα– για να μην νιώθεις (εντελώς) χάλια που ξέμεινες στην πόλη.

Αύγουστος… Ο μήνας των διακοπών, της ραστώνης, της θάλασσας, του λευκού και του μπλε. Η εποχή της ξεκούρασης, της ανεμελιάς και της ανανέωσης, προτού η νέα σεζόν έρθει με φόρα να μας βουτήξει και πάλι στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Τι συμβαίνει όμως όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που οι Κυκλάδες, η αιώρα και τα μπητς μπαρ απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα και ο Αύγουστος σε βρίσκει στην Αθήνα; Δε σκάμε, παίρνουμε ανάσα, ανασυντασσόμαστε και ανακαλύπτουμε την πόλη απ' την αρχή. Ιδού μερικές ιδέες για το πώς θα μετατρέψετε την Αθήνα στον δικό σας αυγουστιάτικο παράδεισο:

Τα γαλαζοπράσινα νερά του Σουνίου θυμίζουν τις μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου.

Τα μπάνια του λαού
Ξεκινάμε από την αποδοχή ότι στην Αττική δε θα βρεις τις παραλίες της Κρήτης, των Σποράδων και του Ιονίου. Το ξέρουμε αυτό. Μια βόλτα όμως στο Σούνιο και τα Λεγραινά ή το ΚΑΠΕ είναι ό,τι πλησιέστερο μπορεί να βρει κανείς στις υπέροχες παραλίες της χώρας μας. Τα καταγάλανα νερά, το εντυπωσιακό τοπίο στο φόντο και η υποψία λουόμενων θα σε μεταφέρει πολύ μακριά από το πολύβουο κέντρο της πόλης, το οποίο είναι άλλωστε και το ζητούμενο εν μέσω Αυγούστου. Εξίσου καλές επιλογές εντός Αττικής ή κοντά σε αυτήν αποτελούν η Λίμνη Βουλιαγμένης, η Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη, η Ψάθα και ο Σχινιάς.

Το ομορφότερο «χωριό» της πόλης, η Πλάκα.

Ξαναγνωρίζοντας το κέντρο της πόλης
Πολλοί λένε ότι τον Αύγουστο η Αθήνα είναι ομορφότερη. Και είναι πράγματι αλήθεια αφού η κίνηση, το στρες και η βουή της πόλης δίνουν τη θέση τους σε μια πρωτόγνωρη «ακινησία» που αφήνει την πόλη «γυμνή» από κάθε τι σύνηθες, ενοχλητικό και περιττό, κάνοντάς σε να την δεις με άλλο μάτι. Μια περιήγηση στην Πλάκα και το Θησείο, το Μετς, την Αεροπαγίτου και την Ακρόπολη είναι αρκετή για να ερωτευτεί κανείς την Αθήνα από την αρχή.

Η θέα από τον Λυκαβηττό.

Αθήνα, η πόλη των λόφων
Η πιο κατάλληλη εποχή για να ανέβεις στο Λυκαβηττό και να απολαύσεις απερίσπαστα τη θέα της λευκής πόλης που απλώνεται μπροστά σου, χωρίς τα μιλιούνια τουριστών/κόσμου που «σκαρφάλωσαν» το λόφο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ιδανική ώρα μετά τις 19.00, αφενός για να έχει «πέσει» η ζέστη και αφετέρου για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα που βάφει την Αθήνα ροδοκόκκινη μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Άλλες επιλογές για θέα (και πεζοπορία) αποτελούν ο λόφος του Φιλοπάππου (συνδυάζεται και με βόλτα στην Ακρόπολη) και ο Υμηττός.

Στο βάθος... (Εθνικός) κήπος.

Parklife
Η Αθήνα δεν φημίζεται για τα πάρκα της, το γνωρίζουμε αυτό. Τον ζεστό Αύγουστο όμως, μια περαντζάδα από τα «πνευμόνια» της πόλης θα σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις την ομορφιά (και την άξια) του πράσινου στη ζωή μας. Ο Εθνικός Κήπος, το Δάσος Συγγρού, ο Βοτανικός Κήπος και το Άλσος Βεϊκου αποτελούν μερικές μόνο επιλογές για βόλτα, χάζι και πικ-νικ. Και βέβαια, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι σταθερά η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις αν θέλεις να συνδυάσεις το parklife με «ενέσεις» πολιτισμού, ποδηλατάδα και δραστηριότητες για παιδιά.

Προβολές κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, στο Cine Paris, και το καλοκαίρι στην πόλη γίνεται καλύτερο.

Προβολές με ταβάνι τ' αστέρια
Αττικό καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δε γίνεται. Ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς το καλοκαίρι στην Αθήνα, βρίσκεται στις αυλές και τις ταράτσες των θερινών σινεμά. Παρέα ή μόνος, με μπύρα ή αναψυκτικό, αλλά σίγουρα με ποπ-κορν, κάνε μια βόλτα προς το Cine Paris, την Αίγλη Ζαππείου, το Ζέφυρο και το Σινέ Θησείο για να απολαύσεις νέες ταινίες ή (ακόμα καλύτερα) επανεκδόσεις-αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου. Τίποτα δε θυμίζει περισσότερο αστικό καλοκαίρι από τα ζεστά βράδια στα θερινά σινεμά, με θέα τ’ αστέρια.

Το Άμα Λάχει στης Νεφέλης είναι το καμάρι της Καλλιδρομίου.

Για φαγητό στις αυλές
Οι Αθηναίοι αγαπούν το φαγητό και αυτό φαίνεται από τις αναρίθμητες επιλογές μαγαζιών που κατακλύζουν κάθε γωνιά της πόλης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά προσαρμόζονται στην εποχή και ανοίγουν τις αυλές τους, μεταφέροντάς μας έτσι νοερά μακριά από το κλεινόν άστυ. Μια επίσκεψη στις φανταστικές αυλές του Άμα Λάχει στης Νεφέλης, του Cabezon και του Κούβελου θα σε κάνουν να φύγεις διπλά χορτασμένος.

Καλοκαιρινή όαση και Χριστούγεννα μαζί: Noel Garden.

Στο Νοel για καλοκαιρινά κοκτέιλ
Στον αριθμό 59 της οδού Κολοκοτρώνη, ξεπηδά εδώ και λίγο καιρό ένας ολάνθιστος κήπος που περιμένει να σε δροσίσει με τα signature κοκτέιλ του. Το Noel μετέτρεψε το τσιμεντένιο, αστικό καλοκαίρι σε όαση κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαβείς τη Στοά Κουρτάκη. 

Σοφία Κανελλοπούλου / [email protected]