Το στέκι του Ηumphrey Βogart και άλλα μυστικά για την «πλακιώτικη ταβέρνα»

plaka
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει έναν περίπατο αφιερωμένο στην πλακιώτικη ταβέρνα.

Μέσα από κείμενα λογοτεχνών και μαρτυρίες ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο. Ξεκινώντας από την ιστορική οδό Τριπόδων θα μας ταξιδέψει στα στενά, αλλά και στις αγαπημένες ταβέρνες και τα στέκια καλλιτεχνών και λογοτεχνών στην Πλάκα. Ο περίπατος είναι αφιερωμένος στον Ορέστη Μακρή που έζησε στην Πλάκα και πρωταγωνίστησε σε πολλές ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στα στενά και στις ταβέρνες της.

Θα μάθουμε ακόμη:
-Πώς ο Αλέξανδρος Ωνάσης χρηματοδότησε μια τεβέρνα
-Πού γεννήθηκε η Αθηναϊκή καντάδα
-Ποια ήταν η αγαπημένη ταβέρνα της ομάδας του «Ίκαρου»
-Σε ποια ταβέρνα πήγαινε ο Ηumphrey Βogart
-Πού τραγουδούσε ο Μενέλαος Λουντέμης
-Πού σύχναζε ο Graham Green
-Ποιος και για ποια ταβέρνα είπε: «Εδώ δεν ερχόμαστε για να φάμε μπακαλιάρο, ερχόμαστε για να προσκυνήσουμε»

«…πηγαίναμε μεγάλη παρέα στην Πλάκα, στον Πλάτανο. Το καλοκαίρι έξω, κάτω από το μεγάλο πλάτανο, το χειμώνα στο πατάρι. Ο Σεφέρης, ο Θεοτοκάς, ο Παπανούτσος, ο Κατσίμπαλης, ο Καραντώνης, ο Πικιώνης… Με τη ξανθιά ρετσίνα, τι κέφια, τι γέλια, τι πειράγματα, τι όμορφες και έξυπνες κουβέντες… Μετά παίρναμε τα σοκάκια της Πλάκας, τραγουδώντας και απαγγέλοντας…»

Λητώ Κατακουζηνού, Άγγελος Κατακουζηνός -Ο Βαλής μου

 

Μετά το τέλος του περιπάτου,  στην αυλή του Μουσείου, θα δούμε αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες που έχουν γυριστεί στην Πλάκα.

Οδηγός στον περίπατο θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος. Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά  10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20% Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις:
Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ [email protected]