Το εορταστικό πρόγραμμα του Μεγάρου έχει ήδη ξεκινήσει

shadowlandpilobolusian-douglas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει βάλει τα καλά του και μας περιμένει για υπερπαραγωγές, κάλαντα, καραγκιόζη και παραμύθια.

Δύο ονομαστά συγκροτήματα από τη Βρετανία και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού άνοιξαν την αυλαία των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου: οι τραγουδιστές του Choir of King’s College, Cambridge, οι πιο διάσημοι πρεσβευτές της αγγλικής χορωδιακής παράδοσης σε όλο τον κόσμο (αποκλειστική χορηγία: Εθνική Τράπεζα) και οι Pilobolus, το κορυφαίο νεοϋορκέζικο σύνολο σύγχρονου χορού με την ποιητική χορογραφία Shadowland (συμπαραγωγή: PrimeArt-ΜΜΑ), η οποία παρουσιάζεται στο ΜΜΑ μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου.

Μετά το Καίμπριτζ και τη Νέα Υόρκη, επόμενος προορισμός του φετινού ταξιδιού είναι η Γκρενόμπλ και οι  Musiciens du Louvre που ερμηνεύουν σε όργανα εποχής το αριστουργηματικό «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ]. Ένα έργο θρησκευτικής μουσικής ανυπέρβλητης ομορφιάς, το μουσικό γεγονός των φετινών γιορτών, από ένα σύνολο ειδικευμένο στο Μπαρόκ (20.12.2017, με ελληνικούς υπέρτιτλους). Στο πόντιουμ, ο διάσημος γάλλος μαέστρος Marc Minkowski [Μαρκ Μινκόφσκι]. Μαζί τους, επτά ξεχωριστές λυρικές φωνές: οι σοπράνο Lenneke Ruiten [Λέννεκε Ράουτεν] και Ηélène Walter [Ελέν Βαλτέρ], ο κόντρα τενόρος Christopher Ainslie [Κρίστοφερ Αίνζλι], η άλτο Helena Rasker [Χελένα Ράσκερ], οι τενόροι Valerio Contaldo [Βαλέριο Κοντάλντο] και Paul Schweinester [Πάουλ Σβάινεστερ] καθώς και ο μπάσος James Platt [Τζέημς Πλατ]. Η μία και μοναδική συναυλία του συνόλου Les Musiciens du Louvre στο Μέγαρο πραγματοποιείται με τη χορηγία της Οικογένειας Kαίτης Κυριακοπούλου. 

Προηγείται, όμως, ένας άλλος σταθμός σε έναν πολύ μακρινό προορισμό, στη Σελήνη! Ο θίασος του σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά ετοίμασε μια νέα πρωτότυπη παραγωγή γεμάτη χιούμορ και μουσική και γιορτάζει «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι» (16-26.12.2017). Τον αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων συντροφεύουν στις αστροναυτικές του περιπέτειες ο Εξωγήινος-ορχήστρα Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ο Δόκτωρ Cosmic Θάνος Κοσμίδης και η γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Smyrna (συμπαραγωγή: Θίασος Σκιών Η. Καρελλά-ΜΜΑ). Όσοι πιστοί, μεγάλοι και μικροί, σπεύσατε στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μεγάρου.

Επιστροφή στη Γη, στη συνέχεια, με μια στάση στη Μόσχα και στον «Καρυοθραύστη». Αυτά τα Χριστούγεννα, η ρομαντική μουσική του Τσαϊκόφσκι συναντά την ονειρική χορογραφία του «θρύλου των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς, στο λαμπερό υπερθέαμα του Grigorovich Ballet Theatre of Russia με τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του Σιμόν Βιρσαλάτζε (20-30.12.2017). Πρόκειται για συμπαραγωγή της PrimeArt και του ΜΜΑ. Η στάση στη ρωσική πρωτεύουσα φέτος είναι διπλή, καθώς όσοι δεν προλάβουν να εξασφαλίσουν εγκαίρως τα εισιτήριά τους για τις ζωντανές παραστάσεις του «Καρυοθραύστη», μπορούν να απολαύσουν το στολίδι του ρεπερτορίου των Μπαλέτων Μπολσόι σε δορυφορική μετάδοση στις 17.12.2017, στο πλαίσιο των προβολών The Bolshoi Ballet Live from Moscow (σε συνεργασία με την Pathé Live).

Από τη Ρωσία πίσω στην Ελλάδα για δύο γιορτινές συναυλίες με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη του τόπου μας που μεταγράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου («Τα κάλαντα» 21 & 22.12.2017). Οι μεταγραφές αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά από μια εξαιρετική καλλιτεχνική ομάδα με επικεφαλής την Ξένια Καλογεροπούλου (αφήγηση παραμυθιών). Συμμετέχουν η Χορωδία Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού) και μέλη του Μουσικού Συνόλου Παλίντονος Αρμονία. Τους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη ερμηνεύουν οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. (Συμπαραγωγή ΦΟΡΜΙΓΞ-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26.12.2017), ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων έχει την τιμητική του, με το καθιερωμένο ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου. Η οργανίστα του Μεγάρου μάς ξεναγεί σε ένα μαγικό γαλαξία 6.000 αυλών, μέσα από συνθέσεις σπουδαίων μουσουργών, από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι σήμερα, που υμνούν τη Θεία Γέννηση.  

Στις 26 Δεκεμβρίου οι ταξιδιώτες των φετινών γιορτών μπορούν να κάνουν και μια δεύτερη στάση στη χώρα του Ξύλινου στρατιώτη και του Χιονάνθρωπου μέσα από τα «Παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν» (26.12.2017-7.1.2018). Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί επτά από τα πιο δημοφιλή παραμύθια του κοσμαγάπητου δανού συγγραφέα που ενώνονται σε μια μεγάλη ιστορία, η οποία συνδυάζει τη γοητεία της κλασικής μουσικής με τη μαγεία του θεάτρου και μας θυμίζει ξεχασμένες αξίες της ζωής! Μαζί του, οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Κουρής και Λένα Παπαληγούρα. Ενορχήστρωση–Μουσική διεύθυνση: Παναγιώτης Βλάχος. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια πλαισιωμένη από φιγούρες του εικαστικού Φίλιππου Φωτιάδη. (Συμπαραγωγή Λυκόφως-ΜΜΑ).

Με γιορτινή διάθεση ο Μάριος Φραγκούλης δίνει ραντεβού στο Μέγαρο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά («Ιn the mood», 27 & 28.12.2017) με δύο γοητευτικές ελληνίδες υψιφώνους που διαπρέπουν εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, τη Βασιλική Καραγιάννη και τη Μυρσίνη Μαργαρίτη. Δύο βραδιές γεμάτες λάμψη από έναν ερμηνευτή που δεν σταματά να εκπλήσσει το κοινό του με τη μεγάλη γκάμα των καλλιτεχνικών του επιλογών. Στη διεύθυνση ορχήστρας, ο Στάθης Σούλης. (Συμπαραγωγή ΑRIETTA-ΜΜΑ).

Στις 30 Δεκεμβρίου αποχαιρετάμε το 2017 με δημοφιλείς άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα έργων Μότσαρτ, Ροσσίνι, Όφενμπαχ και Μπερνστάιν: το Εορταστικό Γκαλά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο καλύτερος μουσικός επίλογος για τη φετινή χρονιά! Συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Νίνα Κουφοχρήστου (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο) και Βασίλης Καβάγιας (τενόρος). Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Την επιμέλεια του προγράμματος και την καλλιτεχνική επίβλεψη έχει ο Άρης Χριστοφέλλης. Έκτακτη συμμετοχή: Βαγγέλης Αγγελάκης, Αντώνης Δήμου, Κοσμάς Μεταξόπουλος, Νίκος Μπογιατζής. (Συμπαραγωγή ΚΟΑ-ΜΜΑ).

Τελευταίος σταθμός του φετινού ταξιδιού, η Αυστρία. Οι πρώτες νότες του 2018 ηχούν από τους Μουσικούς της Καμεράτας που, υπό τη διεύθυνση του υποψήφιου για Grammy Γιώργου Πέτρου, κάνουν «Πρωτοχρονιά με άρωμα Βιέννης» στο Μέγαρο (4.1.2018). Το πολυβραβευμένο αθηναϊκό σύνολο με τη διεθνή λάμψη υποδέχεται το νέο έτος με βαλς και πόλκες από τη Βιέννη, ορχηστρικές εισαγωγές από διάσημες οπερέτες αλλά και πολλές εκπλήξεις! Το ωραιότερο μουσικό ποδαρικό της χρονιάς!   

Info
210 72.82.333