Ο μεγαλύτερος οργανισμός μουσικής δωματίου των ΗΠΑ στο ΚΠΙΣΝ

idruma-stauros-niarxos
ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Το Chamber Music Society του Lincoln Center εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μία συναυλία στην Αθήνα.

Το Chamber Music Society (CMS) του Lincoln Center της Νέας Υόρκης, ο μεγαλύτερος οργανισμός μουσικής δωματίου των ΗΠΑ, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η συναυλία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 11 Απριλίου, στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ηλεκτρονική προεγγραφή για κράτηση θέσεων θα ξεκινήσει τη Μ. Τετάρτη 04/04 στις 12.00 στο www.snfcc.org .

Η συναυλία που τιτλοφορείται Οδύσσεια, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από παραδοσιακά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού: Μέσα από τον ήχο ενός μόνου φλάουτου, η Σύριγξ του Ντεμπισί αναδύει την μαγεία της ελληνικής μυθολογίας, η γιορτή που στήνεται στους ελληνικούς γάμους αντανακλάται στις Πέντε Μελωδίες για Φωνή και Πιάνο του Ραβέλ, η παράδοση του ανοιχτού θεάτρου εικονογραφείται στην Σερενάτα του Μπετόβεν, και, τέλος, το κλασικό Οκτέτο του Μέντελσον εκφράζει την ίδια αναζήτηση συμμετρίας και ισορροπίας που χαρακτηρίζει πάμπολλα ελληνικά εμβληματικά μνημεία. Επίσης, στην πρώτη του διεθνή παραγωγή, το βραβευμένο αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Live from Lincoln Center, θα συνεργαστεί με το CMS αλλά και την ΕΡΤ, προκειμένου να κινηματογραφήσει την παράσταση στο ΚΠΙΣΝ, ενώ στη συνέχεια θα εξερευνήσει μαζί με το CMS την Αθήνα, το Πήλιο και άλλα σημεία της Θεσσαλίας, για τις ανάγκες μιας ταινίας που θα προβληθεί σε δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λεωνίδας Καλπαξίδης

Το Chamber Music Society του Lincoln Center παρουσιάζει κάθε χρόνο πληθώρα συναυλιών και εκπαιδευτικών δράσεων για ακροατές όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως του επιπέδου εξοικείωσής τους με τη μουσική δωματίου, και περιλαμβάνει μία εναλλασσόμενη, διεθνή και διαγενεακή ομάδα των καλύτερων μουσικών δωματίου στον κόσμο, γεγονός που του επιτρέπει να μπορεί να παρουσιάζει όλο το φάσμα της μουσικής δωματίου, όλων των περιόδων. Στις δράσεις του περιλαμβάνεται μία ετήσια πλήρης σεζόν στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, μία επίσης ετήσια πλήρης σεζόν περιοδειών, συναυλίες που μεταδίδονται στην τηλεόραση, μία σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, διαλέξεις, master class, ηχογραφήσεις κ.α. Επιπλέον, το αρχείο τους, το μεγαλύτερο του είδους, είναι διαθέσιμο δωρεάν και on demand στην ιστοσελίδα τους.

H εκδήλωση που αποτελεί συνδιοργάνωση του ΚΠΙΣΝ και του CMS, καθώς και το σύνολο των δράσεων του CMS στην Ελλάδα, υλοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η συνεργασία μεταξύ του ΚΠΙΣΝ και του CMS ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.