10 ξεχωριστά ουίσκι για αυθεντική σκωτσέζικη απόλαυση

10-ksexorista-ouiski-gia-authentiki-skotseziki-apolausi

Φωτογραφία: www.johnniewalker.com

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το ουίσκι μπορεί να «κρατάει» από την αρκετά μακρινή μας Σκωτία, ωστόσο κάποιοι και στα καθ’ ημάς το αντιμετωπίζουν σχεδόν σαν… εθνικό τους ποτό! Ακολουθούν 10 ιδιαίτερα ξεχωριστά ουίσκι –όπως τα παρουσίασε η βρετανική Independent- για να έχετε… διευρυμένες επιλογές να δοκιμάσετε ή να χαρίσετε τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές.

Johnnie Walker Black Label

Με «στρογγυλεμένες» γευστικές άκρες, βαθύ και «γεμάτο», πρόκειται για τον «σκωτσέζο», τον οποίο λατρεύουν όσοι ασχολούνται με την τέχνη της ανάμειξης. Πολλοί άνθρωποι, στην ερώτηση ποιο ουίσκι θα επέλεγαν να πάρουν μαζί τους σε ένα έρημο νησί, θα απαντούσαν υπέρ του Black Label χωρίς καν να το σκεφτούν.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 40%

Lagavulin 16 ετών

Ο «πρίγκιπας» των malts του σκωτσέζικου Islay, σκουρόχρωμο και «βαρύ», με γευστικές απολήξεις fruitcake και γλυκό φύκι! Υφή που αγγίζει τα όρια του αισθησιασμού και μυρωδάτο, «καπνιστό» τελείωμα. Τέλειο για σκηνικό όπου διαβάζετε μόνοι σας -αργά τη νύχτα- λογοτεχνία ή ποίηση.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 43%

The Glenrothes 1985

Υψηλής ποιότητας, πλούσιο «Speyside», με τόνους αποξηραμένου φρούτου και φλοιού και μια ξηρότητα πικάντικου χαρακτήρα. Συνδυάζεται ιδιαίτερα με το ψητό βοδινό του Aberdeen. Και οι τελευταίες σταγόνες αυτής της εκπληκτικής σοδειάς βρίσκονται πια εντός φιάλης!

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 43%

Old Pulteney 12 ετών

Ένα καλαίσθητο malt από το υπερβόρειο Wick της Σκωτίας, το συγκεκριμένο έχει ένα αμυδρά «θαλάσσιο» χαρακτήρα και συνδυάζεται καλά με ψάρι και θαλασσινά. Η χαρακτηριστική του φιάλη «φιλοξενεί» την παραδοσιακή τράτα ρέγγας του Wick.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 40%

Clynelish 14 ετών

Πρόκειται για malt από τα Βόρεια Highlands, συγκεκριμένα τις ακτές του Sutherland. Φρέσκο, με κηρώδεις τόνους, οι οποίοι θυμίζουν εκκλησία. Αν το πιείτε παγωμένο και σε παγωμένο ποτήρι μαζί με γλυκό επιδόρπιο, θα εκπλαγείτε θετικά!

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 46%

Auchentoshan 18 ετών

Προϊόν τριπλής απόσταξης από το Lowland, single malt, γεννιέται σε ένα αποστακτήριο το οποίο βλέπει κατοπτικά στον ποταμό Clyde. Μια δόση ανάτασης, αναζωογονητικό, ελαφρύ στην υφή, αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση απεριτίφ.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 43%

Highland Park

Ξεχωριστό, 18 ετών, πλούσιο, «περίπλοκο» και ελαφρώς καπνιστό στη γεύση malt από τα νησιά Orkney, είναι πολύ καλός σύντροφος του καφέ, της μαύρης σοκολάτας και των πούρων. Η επιτυχία του συνίσταται στην ισορροπία γλυκύτητας και ξηρότητας, με το ξηρό στοιχείο να κερδίζει στο τέλος.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 43%

Asyla

Ένα όχι και τόσο «προφανές» (και πρωτόγνωρα ποιοτικό) ουίσκι, προϊόν της σειράς Signature Range των «καλλιτεχνών» στην παραγωγή ουίσκι της Compass Box. Γλυκό και ντελικάτο, είναι τέλειο σαν απεριτίφ.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 40%

Talisker 10 ετών

Από το νησί του Skye, πρόκειται για το απόλυτο malt για να το συνδυάσει κανείς με το ιδιαίτερο σκοτσέζικο πιάτο haggis (και πολλά άλλα πιάτα εδώ που τα λέμε). Γλυκό και ελαφρώς καπνιστό, αλλά προσοχή στο «τελείωμα» με τόνους από πιπεριά τσίλι. Μεταξύ άλλων, ο σκωτσέζος συγγραφέας Robert Louis Stevenson θεωρούσε το Talisker τον «βασιλιά των ποτών».

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 45,8%

Bailie Nicol Jarvie

Από άλλο ανέκδοτο – ελαφρύ στη γεύση, καθαρό και ιδιαίτερο. «Κατεβαίνει» εύκολα και απόσταγμα από το αποστακτήριο του Glenmorangie στα Highlands. Το όνομά του το οφείλει στον ήρωα του μυθιστορήματος του Walter Scott, 'Rob Roy'.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 40%

Φωτογραφίες:www.thewhiskyexchange.com