8+1 ποτά για καλοκαιρινή απόλαυση στην παραλία

8kai1-pota-gia-kalokairini-apolausi-stin-paralia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και ένα δροσερό, αλλά και γευστικό cocktail στην παραλία ή στο πλησιέστερο beach bar είναι ό,τι πρέπει για να ζωντανέψει τις αισθήσεις μας και να φτάσει τη διάθεσή μας στα ύψη. Ποια είναι όμως, τα πιο καλοκαιρινά cocktails;

Pina colada – Πουέρτο Ρίκο

Ο συνδυασμός του ανανά και της καρύδας με το ρούμι, cocktail γνωστό ως pina colada, ήταν διάσημο ποτό στην καραϊβική τουλάχιστον εκατό χρόνια πριν να το τελειοποιήσει ο Ramon «Monchito» Marrero, bartender στο μπαρ Caribe Hilton’s Beachcomber στο San Juan, του Πουέρτο Ρίκο τη δεκαετία του ’50, προσθέτοντας γάλα καρύδας. Σήμερα, η σφραγίδα που πρωτοεμφανίστηκε στο San Juan έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά η γεύση του αποκτά μεγαλύτερη ζωντάνια όταν το απολαμβάνει κανείς πάνω στην παραλία στη γενέτειρά του.

Caipirinha – Βραζιλία

Φτιαγμένη από ζάχαρη, lime και Cachaça, η caipirinha είναι πανταχού παρούσα στα παραθαλάσσια καφέ της Βραζιλίας. Ακόμα και πλανόδιους πωλητές στις παραλίες θα βρείτε να την πουλάνε. Οι παραλλαγές της είναι άφθονες και η πιο γνωστή είναι η caipifrutas, στην οποία προστίθενται ένα ή περισσότερα φρούτα από το ευρύ φάσμα που υπάρχει στην περιοχή, όπως caju, μάνγκο ή ακτινίδιο.

Daiquiri - Κούβα

Η ιδιαίτερη γεύση που του δίνει το lime, το ρούμι και η ζάχαρη, το έκανε να αποτελέσει τη βάση για πολλά από τα τοπικά cocktails. Το όνομά του το πήρε από μια παραλία κοντά στο Santiago στην Κούβα. Το πρώτο daiquiri δημιουργήθηκε από μια ομάδα αμερικανών μηχανικών που δούλευαν στην περιοχή και είχαν «ξεμείνει» από gin. Το ποτό σήμερα, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους αμερικανούς για τη φρουτένια και παγωμένη γεύση του.

Mai-Tai – Πολυνησία

Αφού δοκιμάσετε αυτό το cocktail από ρούμι, πορτοκάλι curaçao, σιρόπι αμυγδάλου και lime, σίγουρα θα απολαύσετε ακόμα περισσότερο τον εξωτισμό της Πολυνησίας. Το ποτό αυτό απέκτησε μεγάλη φήμη ιδιαίτερα μετά την ταινία του Elvis Presley «Blue Hawaii» και από τότε έχει γίνει ένα από τα δδημοφιλέστερα cocktails σε όλο τον κόσμο.

Margarita – Μεξικό

Ήταν μια κυρία της υψηλής κοινωνίας από το Τέξας, που έψαχνε κάτι για να ζωντανέψει το πάρτι της στο Acapulco, ένα ζεστό απόγευμα ή ένας bartender που ήθελε να εντυπωσιάσει τη Rita Hayworth με ένα ποτό προς τιμήν της; Ανεξάρτητα από το ποιος «εφηύρε» τη margarita, το μίγμα της τεκίλας, του cointreau και του χυμού lime, έχει γίνει συνώνυμο με το Μεξικό και η margarita είναι σήμερα, το Νο 1 cocktail σε πωλήσεις σε όλο τον πλανήτη.

Limoncello – Νότια Ιταλία

Όταν η φύση έδωσε στους αγρότες της νότιας Ιταλίας πλεόνασμα σε λεμόνια, εκείνοι το εκμεταλλεύτηκαν αφήνοντας τις φλούδες των λεμονιών μέσα σε αλκοόλ μαζί με ζάχαρη, φτιάχνοντας έτσι το γνωστό μας limoncello. Το γλυκό αυτό και χωνευτικό ποτό, πίνεται παραδοσιακά μετά από το φαγητό, αλλά σίγουρα, κερδίζει έδαφος καθώς χρησιμοποιείται ως βάση σε άλλα απλά cocktails. Εξαιρετικό cocktail φτιάχνει μαζί με τριμμένο πάγο και σόδα ή τόνικ. Απολαύστε το κατά προτίμηση με θέα στην Ακτή Amalfi.

Cape Codder – Μασαχουσέτη

Η vodka με το cranberry, γνωστό ως Cape Codder, πήρε το όνομά της από την χερσόνησο της Μασαχουσέτης, όπου ευδοκιμούν τα cranberries. Από εκεί ξεκίνησε και «κέρδισε» όλο τον κόσμο στη συνέχεια.

Rosé – Γαλλία

To ροζέ κρασί τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και «ανεβαίνει» πολύ. Και η αλήθεια είναι ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο, ένα παγωμένο ροζέ ταιριάζει γάντι, στα παραθαλάσσια καφέ της Γαλλίας.

Gin and Tonic - Ινδία

Το gin αναμείχτηκε με το tonic για να σπάσει την πικρή του γεύση. Όταν οι Βρετανοί καταλάμβαναν την Ινδία, χρησιμοποιούσαν το ποτό αυτό για να τους προστατέψει από την ελονοσία, καταλήγοντας να προσθέτουν και λίγο lime . Έτσι πήρε τη σημερινή του μορφή και καταναλώνεται άψογα… on the beach.