Κουκάκι: για ποτό και μεζέ στον πεζόδρομο

koukaki-gia-poto-kai-meze-ston-pezodromo

Κηφήνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το μετρό τελικά μας πάει παντού. Αυτή τη φορά, επιχειρήστε να εξερευνήσετε τη στάση «Συγγρού-Φιξ» της κόκκινης γραμμής και ανακαλύψτε στις παρυφές του λόφου του Φιλοπάππου και σε απόσταση αναπνοής από τη Συγγρού, δυο εστίες ποιοτικής και προσεγμένης διασκέδασης.

Τα μαγαζιά στο Κουκάκι, δεν είναι «νέα είσοδος» στον ψυχαγωγικό χάρτη της Αθήνας, αλλά πάντα αξίζει να αναφερόμαστε ξανά και ξανά σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας, ιδιαίτερα όταν ανοίγουν νέα μαγαζιά, με μοντέρνα αισθητική και χαλαρή διάθεση και συνυπάρχουν αρμονικά με τα ρετρό καφενεία, που και αυτά πια είναι πολύ της μόδας.

Το click@Life επέλεξε κάποια από αυτά και αν μας το επέτρεπε το όριο των λέξεων, τότε θα διαβάζατε για ώρες ολόκληρες για την όμορφη αυτή γειτονιά, που θυμίζει παλιά Αθήνα.

Monsieur Barbu

Το Monsieur Barbu καταφέρνει να αναβαθμίσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα τον παράδρομο-πεζόδρομο της Φαλήρου. Τρία μαγαζιά θα βρείτε σε εκείνη τη γωνιά του δρόμου και τα τρία είναι διαφορετικά και το Monsieur Barbu παίζει πολύ πετυχημένα τον ιδιαίτερο ρόλο του. Το γωνιακό, γυάλινο στέκι, με τις παλιομοδίτικες λεπτομέρειες και την αισθητική που αποδεικνύει πως ένα μαγαζί μπορεί τελικά να είναι το σπίτι που δεν ήξερες ότι ήθελες να μένεις, φημίζεται ήδη για τα κοκτέιλ του και τους μοδάτους θαμώνες τους. Και ακόμα και αν δεν είστε στυλάτος τύπος, θα γίνετε στο Barbu. Κι αν κοκτέιλ έχουν όλοι, πόσοι έχουν διάσημο μπέργκερ κοτόπουλο; Το Barbu σίγουρα έχει και καλά θα κάνετε να το δοκιμάσετε... Πληροφορίες: Φαλήρου 59, Κουκάκι, 210 9247555, www.facebook.com/pages/Monsieur-Barbu/330591833734149 .

Ο Μπαμπάς

Ο Μπαμπάς έχει εξαρχής πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Ο συνδυασμός του παραδοσιακού καφενείου μαζί με μια πιο μοντέρνα και μίνιμαλ διακόσμηση, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε παράταιρος και πρόχειρος, οι υπεύθυνοι του Μπαμπά τα κατάφεραν και όταν πίνεις τον, άκρως οικονομικό, καφέ σου στο πρώτο μαγαζί που συναντάς στη Φαλήρου, καθώς στρίβεις από τη Δράκου, νιώθεις την ενέργεια της παλιάς -μα και της νέας- Αθήνας και στη μέση να βρίσκεσαι εσύ με το φλυτζάνι στο χέρι. Ανοιχτό από το πρωί μέχρι και το βράδυ, με μεζέδες και αλκοόλ παλαιάς και νέας εσοδείας και κοπής. Πληροφορίες: Φαλήρου 53, Κουκάκι, 215 5505565, www.facebook.com/ompampaskafeteriampara .

Συγγρουόμενο

Το καφενείο Συγγρουόμενο αποδεικνύει, πως δε χρειάζονται ούτε οι vintage λεπτομέρειες, ούτε και οι καινοτομίες στο ντεκόρ και τη διακόσμηση για να περάσεις καλά ένα βράδυ στην πόλη. Η συνεργασία έξι φίλων και η κοινή τους φιλοσοφία που βασίζεται στην έμφαση στην ποιότητα και την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ συνεργατών και πελατών, είχε σαν αποτέλεσμα το Συγγρουόμενο, που προσφέρει στους θαμώνες του, βιολογικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και σας δίνει έτσι την ευκαιρία ενός νοερού ταξιδιού πίνοντας ρακή από την Κρήτη, τρώγοντας τυρί από τη Μυτιλήνη και καταβροχθίζοντας κρεατομπουκιές από το Βόλο. Οι τιμές είναι τόσο καλές όσο δε φαντάζεστε και το μαγαζί παραμένει ανοιχτό από το πρωί μέχρι και τις 2 περίπου το βράδυ. Πληροφορίες: Φαλήρου 57, Κουκάκι, 210 9227270, www.syggrouomeno.gr .

Σπιρτόκουτο

Το Σπιρτόκουτο – ο τίτλος απεικονίζει σχεδόν κυριολεκτικά την πραγματικότητα- θα χρειαστεί να το επισκεφτείτε από νωρίς για να βρείτε να κάτσετε, εκτός αν μοιάζετε με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού και έχετε τη διάθεση να γίνεται κομμάτι της ευρύτερης παρέα του μαγαζιού, οπότε σίγουρα θα βρείτε να κάτσετε. Ολόκληρη η διαφημιστική καμπάνια του μαγαζιού συγκεντρώνεται σε μια μόνο φράση «Έλα στο Σπιρτόκουτο, έλα στην παρέα», την οποία μέχρι και τραγούδι έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού. Οι πόρτες και οι αγκάλες είναι ανοιχτές από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Πληροφορίες: Γ. Ολυμπίου 14, Κουκάκι, 210 9340200, www.facebook.com/pages/Spirtokouto-Playlist/116786291671573#!/pages/Spirtokouto-Playlist/116786291671573 .

Το Παγκάκι

Ακόμα ένα αυτοδιαχειριζόμενο καφέ στις γειτονιές του Κουκακίου είναι το Παγκάκι και βρίσκεται στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου. Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, στο πλαίσιο της αλληλέγγυας συνεργασίας μεταξύ τους, που θα τους δίνει και τη δυνατότητα να εργαστούν αλλά πάντα σε συνθήκες που οι ίδιοι θα ορίζουν, επέλεξαν να «ιδρύσουν» το Παγκάκι, που βάση της ίδια λογικής, κρατάει τις τιμές χαμηλά και συνεργάζεται με μικροπαραγωγούς από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το δίκαιο εμπόριο και τη στήριξη σε συνεταιρισμούς που δεν στηρίζει αντίστοιχα η αγορά. Το στυλ του είναι τόσο χαλαρό όσο χρειάζεται ένας καφές... Πληροφορίες: Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, 213 0009927, http://pagkaki.org/ .

Το Κουκί

Το Κουκί στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου θα πρέπει να το επισκεφτείς αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Όχι για γλυκό του κουταλιού, όχι για το γουστόζικο μέγεθος και στυλ του, αλλά για τις τοστάδες του, που είναι κάτι σαν πίτσα αλλά όχι ακριβώς. Η τοστάδα είναι ψημένο ψωμί, γαρνιρισμένο με ντομάτα, τυρί, σολομό ή ό,τι άλλο εσείς επιλέξετε και θα ξεπεράσει και τις αυγοφέτες της μαμάς σας σε γεύση. Το Κουκί μπορεί να είναι μικρό στο μάτι, αλλά δεν διστάζει να διοργανώσει και live στο χώρο του, με τη συνοδεία πάντα εκλεκτών κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα. Πληροφορίες: Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, 210 9246161.

Κηφήνας

Ο Κηφήνας, είναι ένα μαγαζί όνομα και πράγμα. Αφού χαιρετίσετε τον τεράστιο κηφήνα που θα σας υποδεχτεί στην είσοδο του μαγαζιού, μετά από λίγο θα αποκτήσετε και την ψυχολογία του, αφού η αισθητική και οι μουσικές επιλογές του μαγαζιού, που προσφέρει μεζέδες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και εξαίσια ρακή θα σας χαλαρώσουν ιδανικά. Το μαγαζί φιλοξενεί έντεχνες βραδιές με ζωντανή μουσική. Πληροφορίες: Γ. Ολυμπίου 8, Κουκάκι, 210 9239603, www.facebook.com/groups/256317905748 .

Σβούρα

Η Σβούρα, στον πεζόδρομο της Δράκου όπου σε βγάζει κατευθείαν το μετρό, αγαπάει την έθνικ μουσική και τον Bob Marley, αλλά και τους ελληνικούς μεζέδες και τη ρεμπέτικη ελληνική παράδοση. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όλα αυτά μεταξύ τους δεν είναι και τόσο άσχετα και πάντα αγαπάμε τις ζωντανές μουσικές στα συνοικιακά μαγαζιά της πόλης. Το μαγαζί είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Πληροφορίες: Δράκου 8, Κουκάκι, 210 9220919, www.facebook.com/pages/%CE%A3%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1/216119748400628 .

Pulp

Το κέντρο της Αθήνας έχει λίγες μπυραρίες και τις γνωρίζουν καλά οι λάτρεις τους κεχριμπαρένιου ποτού. Μια από αυτές, με τάση προς την τσέχικη ζυθοποιία είναι η Pulp, στον κεντρικό της Βεϊκου. Το μαγαζί ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των μαγαζιών που το μόνο που ενδιαφέρει τους θαμώνες και τους ιδιοκτήτες του είναι η μπύρα να είναι παγωμένη και να ρέει άφθονη. Αυτή είναι η βασική αρχή της συγκεκριμένης μπυραρίας με πολλές μάρκες να επιλέξετε και τις εναλλακτικές να πιείτε τη μπύρα σας είτε σε ποτήρι είτε σε κανάτα είτε σε «σωλήνα» των δύο λίτρων. Οι τιμές είναι λογικές αλλά οι μουσικές επιλογές συχνά ακαθόριστες. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Πληροφορίες: Βεΐκου 5, Κουκάκι, 211 4069835, www.pulpbeer.gr .

Ανθή Παπαγεωργίου