Φρούτα και λαχανικά από τον κήπο για... cocktail εποχής

frouta-kai-laxanika-apo-ton-kipo-gia-cocktail-epoxis

ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το μικρό κηπάκι που κοκορεύεστε ότι καταφέρατε να φτιάξετε στο μπαλκόνι σας, ήρθε η ώρα να σας βγάλει ασπροπρόσωπους, σε όσους τόσο καιρό σας κοροϊδεύουν για τη νέα σας ασχολία. Μαζέψτε ό,τι καταφέρατε να καλλιεργήσετε και γυαλίστε τα ποτήρια σας.

Οργανώστε μια βραδιά to-know-us-better και ενώ έχετε ανακοινώσει τους φίλους ότι θα γευθούν τους καρπούς της προσωπικής σας σοδιάς, μην τους αποκαλύψετε, παρά μόνο την τελευταία στιγμή, ότι οι «καρποί» δεν θα σερβιριστούν σε πιάτο, αλλά σε κολονάτα ποτήρια του martini, με φωσφόριζε καλαμάκια και χάρτινα ομπρελάκια.

Ακολουθήστε τις παρακάτω εναλλακτικές και επωφεληθείτε από τα παράγωγα του κήπου σας, με ένα διαφορετικό τρόπο και όχι φτιάχνοντας μια σκέτη ντοματοσαλάτα. Αφού είχατε το κουράγιο να ασχοληθείτε και να καλλιεργήσετε το δικό σας λαχανόκηπο, τότε θα έχετε και τη δημιουργικότητα να εμπνευστείτε cocktail με βασικά συστατικά το θυμάρι ή τη φρέσκια μέντα. Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες, αλλά αφήστε και τη δική σας δημιουργικότητα ελεύθερη.

Κατακόκκινη και αρωματική Mary

4-5 ντομάτες

2 καυτερές πιπεριές

Μερικά φύλλα βασιλικού

Αλάτι

1 φλιτζάνι βότκα

Για τη γαρνιτούρα: κίτρινες ντομάτες κομμένες στη μέση και φύλλα βασιλικού

Σε ένα βάζο, βάλτε τις πιπεριές και προσθέστε βότκα μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Αφήστε τις να «ποτίσουν» για τρεις ώρες και μετά στραγγίξτε τις. Πολτοποιήστε τις ντομάτες στο μπλέντερ και περάστε τις από ένα λεπτό κόσκινο. Τον πουρέ ντομάτας, που έχει δημιουργηθεί βάλτε τον σε παγοκύστες και ύστερα στην κατάψυξη για να σφίξει. Θα χρειαστούν περίπου 3 ώρες για να παγώσει ο πουρές αυτός.

Στη συνέχεια, σε ένα μίξερ, βάλτε τις πιπεριές που έχουν ποτίσει βότκα, τα παγάκια της ντομάτας και το βασιλικό. Χτυπήστε καλά το μίγμα και μην ξεχάσετε το αλάτι. Εάν ο χυμός είναι πολύ πηκτός, προσθέστε λίγο νερό και συνεχίστε το χτύπημα στο μίξερ. Γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού και δυο κομμένες ντομάτες και το κοκτέιλ σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Το Bloody Mary αυτό είναι κάτι αρκετά διαφορετικό από το κλασικό Bloody Mary ( http://www.clickatlife.gr/story/nightlife/pos-na-ftiaksete-to-teleio-bloody-mary?id=2300100 ). Οι δικές σας ντομάτες είναι σίγουρα πιο γλυκές και αρωματικές από του εμπορίου, ενώ ο φρέσκος βασιλικός δίνει ακόμα περισσότερη φρεσκάδα στο cocktail. Οι καυτερές πιπεριές δίνουν πικάντικη αίσθηση στο ποτό σας, χωρίς όμως να ενοχλούν και να παρεμβαίνουν αδιάκριτα στη συνολική του γεύση.

Gin & Tonic του Κήπου

110 ml tonic

15 ml χυμό lime

85 ml gin

3 κλαδάκια μέντας

2 φέτες αγγούρι

Λιώστε τη μία φέτα αγγουριού, μαζί με 2 κλαδάκια μέντας σε ένα ποτήρι και ύστερα γεμίστε το ποτήρι με πάγο. Προσθέστε το gin, το tonic και τον χυμό lime. Ανακατέψτε και γαρνίρετε με μια φέτα αγγούρι.

Η μέντα, μαζί με το αγγούρι δίνουν ακόμα περισσότερη δροσιά και «ένταση» στο gin, χωρίς όμως να καλύπτουν τη φρεσκάδα του lime, το οποίο είναι ένα από τα βασικότερα ατού του «εποχιακού» gin and tonic. Εάν πάλι επιμένετε στις παραδοσιακές συνταγές εδώ http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2291965 θα βρείτε την κλασική συνταγή του gin and tonic.

Θυμαρίσια βότκα

15 ml σιρόπι

43 ml βότκα

10-15 φρέσκα βατόμουρα

Μερικές φέτες λεμόνι

2-3 κλαδάκια θυμάρι

Λιώστε τα βατόμουρα και το λεμόνι σε ένα shaker. Προσθέστε τη βότκα, το σιρόπι και τον πάγο και χτυπήστε δυνατά για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, τρίψτε το θυμάρι ανάμεσα στις παλάμες σας για να απελευθερωθούν οι μυρωδιές και τα έλαια του φυτού. Τοποθετήστε τα στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού και γεμίστε το με πάγο. Ρίξτε το cocktail και γαρνίρετε με ένα τελευταίο κλαδάκι θυμαριού που έχετε φυλάξει από πριν.

Μπορεί το θυμάρι, να θυμίζει και να συνδέεται με πολλά πράγματα αλλά σίγουρα όχι με ένα κοκτέιλ, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Το θυμάρι έχει δυνατή μυρωδιά αλλά ταιριάζει με την ουδετερότητα της βότκας. Δεν θα αρέσει σε όλους, αλλά δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε.

«Φρεσκοκομμένο» Mojito

Πάγος

Σόδα

85 ml Ρούμι

5 φύλλα μέντας

1 κγ. χυμό lime

2 κγ. ζάχαρη

Λιώστε τη μέντα στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού. Ρίξτε μέσα το ρούμι, το χυμό lime και τη ζάχαρη. Στο τέλος προσθέστε τον πάγο, ανακατέψτε και συμπληρώστε με τη σόδα.

Το mojito ( http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2298862 ), ακόμα και με μπαγιάτικα υλικά να το φτιάξετε και πάλι θα το πιείτε εν ριπή οφθαλμού. Όταν μάλιστα θα έχετε προσθέσει και φρεσκοκομμένη μέντα από τον κήπο σας, τότε θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένο και δροσιστικό! Το κακό με το «βιολογικό» mojito είναι ότι είναι αρκετά ελαφρύ και σε αυτό ευθύνεται και η δροσερή αίσθηση της μέντας.

Bellini με φρέσκο ροδάκινο

1 μπουκάλι Prosecco

1 κγ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι

1 κγ. ζάχαρη

2 κομμένα ροδάκινα

Σε ένα μίξερ, ανακατέψτε τα ροδάκινα, το χυμό από το λεμόνι και τη ζάχαρη. Μην ξεχάσετε να περάσετε το μίγμα από σουρωτήρι για να το καθαρίσετε από τα στέρεα απομεινάρια του ροδάκινου. Σε ένα ποτήρια σαμπάνιας, βάλτε 2 κουταλάκια από τον πουρέ του ροδάκινου, συμπληρώστε με το Prosecco και σερβίρετε.

Και σε αυτή την εκδοχή του Bellini, το Prosecco, υπερτερεί των άλλων γεύσεων και δυστυχώς «χάνεται» η γλυκύτητα των ροδάκινων. Ανάλογα με τα γούστα σας, δοκιμάστε διάφορες αναλογίες μεταξύ ροδάκινων και κρασιού για να μη χάσετε τη φρεσκάδα του φρούτου που είναι και το ζήτημα σε αυτά τα «εποχικά cocktails».