30 χρόνια Icon από τους Paradise Lost το Σαββατοκύριακο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

paradise-lost
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Για να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του τέταρτου τους άλμπουμ, Icon.

Ήρθε η ώρα για μία από τις σημαντικότερες συναυλίες της χρονιάς. Οι Paradise Lost επιστρέφουν στο αγαπημένο τους Ελληνικό κοινό το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο Fuzz club της Αθήνας, για να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του τέταρτου τους άλμπουμ, Icon. Το συγκρότημα επανηχογράφησε και κυκλοφόρησε το Icon την 1η Δεκεμβρίου, ενώ αυτό το διάστημα περιοδεύει και παρουσιάζει όλο το άλμπουμ μαζί με άλλες επιτυχίες από την πολύχρονη καριέρα τους.

Το Icon κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου 1993 και θεωρείται ένα από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς δίσκους της δεκαετίας του 1990, καθώς από την κυκλοφορία του και μετά, ξεκινάει να υπάρχει αναφορά στον όρο Gothic Metal, όρος που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της δισκογραφίας του εν λόγω σχήματος.

Οι ίδιοι, μαζί με τους συμπατριώτες τους My Dying Bride και Anathema είναι οι υπεύθυνοι για τη μίξη του Doom και Death metal με το Gothic Rock και την εξάπλωση του σε μεγαλύτερα κοινά, σε σχέση με το πιο περιορισμένο κοινό της εποχής που ακολουθούσε τις πιο ακραίες τάσεις του metal στην Ευρώπη (και οι 3, λόγω του ότι ανήκαν στο δυναμικό της εταιρίας Peaceville, είχαν ονομαστεί και ως Peaceville 3 στις αρχές της δεκαετίας του). Και αν και με το επόμενό τους άλμπουμ, Draconian Times (1995) έγιναν ευρέως γνωστοί και μπήκαν στο χώρο των μεγάλων συγκροτημάτων (ο μουσικός τύπος είχε κάνει λόγο για τους “Metallica της Ευρώπης”), ήταν το Icon που έδωσε την πρώτη μεγάλη εικόνα για το πως μπορεί να παρουσιαστεί ένα καινούριο υποείδος, βασισμένο στις πολλές μουσικές που κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία.

Γι’ αυτό και η είδηση της επανηχογράφησης και της κυκλοφορίας του, αντιμετωπίστηκε οριακά ως ιεροσυλία από τον κόσμο. Ευτυχώς που οι Paradise Lost, τίμησαν στο ακέραιο τη μουσική του δίσκου και μιας πρόσφεραν μια περισσότερο σύγχρονη ηχητική προσέγγιση, παρά μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στη σύνθεση των τραγουδιών.

Τα λίγα εισιτήρια που έχουν μείνει, μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο ticketmaster.gr

Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]