Πώς να πιείτε «σωστά» ένα single malt ουίσκι

whiskey
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το ουίσκι, για όσους δεν το πίνουν συχνά είναι εμπειρία όταν βρεθεί στο ποτήρι τους. Το θέμα με το ουίσκι είναι, όμως, ότι η κατανάλωσή του είναι εμπειρία και για όσους συνηθίζουν να το πίνουν σε κάθε τους έξοδο και είναι μυημένοι στη μαγεία του single malt.

Single malt, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το ουίσκι  μονής απόσταξης και θεωρείται η αυθεντική μορφή του. Τα αρώματα ενός single malt είναι περισσότερο ευδιάκριτα, συγκριτικά με εκείνα ενός blended και αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον ουρανίσκο σας, με κάτι πέρα από μπίρα και τσίπουρο, τότε επενδύστε σε ένα ποτήρι single malt. Μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά δεν πρόκειται για ένα απλό ποτό...

Βήμα 1ο: επιλέξτε ποτήρι

Από τουδε κι εφεξής θα γνωρίζετε σε ποιο ποτήρι πρέπει να πίνετε το single malt, ώστε να μην πάει στράφι ούτε cent από τα μπόλικα ευρώ που θα έχετε δώσει για να αποκτήσετε ολόκληρο το μπουκάλι. Μην κάνετε το λάθος να πίνετε το ουίσκι στο ποτήρι του brandy. Τα αρώματα από το ουίσκι δεν πρέπει να εγκλωβίζονται από το στενό στόμιο του ποτηριού. Το ουίσκι χρειάζεται ένα ποτήρι με πιο φαρδύ στόμιο, ιδανικά σε σχήμα τουλίπας, σαν εκείνα τα κωλονάτα που σερβίρουν σε πολλές μπιραρίες τη μπίρα. Τα αρώματα που αναδύει η μονή απόσταξη θα φτάσουν έτσι πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε εσάς, μεγιστοποιώντας την εμπειρία, που από μόνο του είναι το single malt.

Βήμα 2ο: θαυμάστε το θέαμα

Αφού σερβιριστείτε και συγχαρείτε εαυτόν για την αγορά σας, πάρτε το χρόνο σας και παρατηρήστε το περιεχόμενο του ποτηριού. Σηκώστε το ποτήρι στο φως, ανακινείστε το ελαφρά και παρατηρήστε με προσοχή τα «δάκρυα» του single malt πάνω στο γυαλί. Όπως συμβαίνει και με το κρασί, η υφή των «δακρύων» και η ταχύτητα που πέφτουν, μας δείχνουν πολλά για την υφή του ποτού. Όσο πιο ιξώδες είναι το ουίσκι τόσο πιο αργά θα πέφτουν τα «δάκρυα», ενώ οι blended ποικιλίες ρέουν πολύ πιο αβίαστα. 

Βήμα 3ο: οσφρηνθείτε

Αφού ελέγξατε την υφή και το βάρος του single malt ήρθε η ώρα να το μυρίσετε. Αλλά μη βιαστείτε καθώς και αυτή η διαδικασία έχει τα στάδιά της. Η πρώτη  εισπνοή φροντίστε πάντα να είναι σύντομη. Δοκιμάστε την ίδια διαδικασία με όλα τα αλκοολούχα ποτά και θα εκτιμήσετε πολύ περισσότερο όσα σας προσφέρει ένα ποτήρι βότκα ή κονιάκ.

Μετά από λίγο, προχωρήστε στη δεύτερη εισπνοή, που θα κρατήσει  ελαφρώς περισσότερο ώστε να αντιληφθείτε ακόμα καλύτερα τα αρώματα που αναδύει το ουίσκι. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε και «μπουκώσετε» με τα αρώματα και αναγκαστείτε να εκκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.

Η τρίτη και τελευταία εισπνοή θα είναι εκείνη που θα σας κάνει να εκτιμήσετε την αξία αυτού που πρόκειται να πιείτε. Εαν νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά και η μύτη σας δεν ανταποκρίνεται, πιείτε και μυρίστε λίγο νερό ανάμεσα στις εισπνοές. Το νερό θα καθαρίσει την όσφρηση και μόνο τότε θα απολαύσετε τον πραγματικό λόγο που κάνει τόσο κόσμο να αγαπά βαθιά τo αυθεντικό ουίσκι, που είναι το single malt.

Βήμα 4ο: Γευθείτε

Μετά από όλες τις μυρωδιές και τις οπτικές παρατηρήσεις, ήρθε η ώρα να πιείτε από το νέκταρ που έχετε στο ποτήρι. Και σε αυτό το κομμάτι όμως της διαδικασίας θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ακολουθήσετε, για την μεγαλύτερη απόλαυση, το πρωτόκολλο το οποίο δεν «επιτρέπει» μεγάλες και λαίμαργες γουλιές.

Η πρώτη γουλιά, θα θυμίζει και την πρώτη εισπνοή, που ήταν μικρή και σύντομη και έχει το ρόλο να προετοιμάσει στο σώμα για το είδος του αλκοόλ που πρόκειται να δεχθεί. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα από αυτή τη γουλιά θα νιώσετε μια ζεστασιά στο στήθος σας και μόλις «κάτσει» αυτή η αίσθηση τότε είστε έτοιμος, εσείς και το σώμα σας, να απολαύσετε το single malt σας.

Η επόμενη γουλιά θα είναι μεγαλύτερης ποσότητας και μην ξεχάσετε πριν την καταπιείτε, να την περάσετε από όλο το στόμα, πάνω και κάτω από τη γλώσσα και τέλος να την καταπιείτε αργά. Τότε μόνο θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε όλα τα αρώματα και γεύσεις του ποτού.

Η τρίτη γουλιά -και όλες οι επόμενες- θα είναι για την προσωπική σας ευχαρίστηση και καλά θα κάνετε να τις απολαύσετε.

Δοκιμάστε να ρίξετε στο ουίσκι, μερικές –μόνο- σταγόνες νερό. Ένα κουταλάκι του γλυκού νερό είναι αρκετό για να αναβαθμιστεί η εμπειρία του single malt. Προσέξτε μην το παρακάνετε και καταστρέψετε τα αρώματα.

Βήμα 5ο: συνδυάστε

Ανάλογα με τις γεύσεις που αναδύει το ουίσκι, τέτοιες θα είναι και οι γεύσεις που μπορείτε να το συνδυάσετε. Εμπιστευτείτε τον ουρανίσκο σας και αφήστε το ουίσκι να σας οδηγήσει. Κατά γενική ομολογία, ένα γλυκό και καπνιστό single malt ταιριάζει με αλμυρά μύδια, τυρί, σοκολάτα, καπνιστό σολομό, ξηρούς καρπούς και κρύα αλλαντικά.