5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το ιρλανδέζικο ουίσκι

whiskey
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει ουίσκι στη ζωή τους, μιας και θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ποτά. Όμως ποια είναι τα μυστικά που κρύβονται πίσω από το Irish Whiskey, που έχει κερδίσει την προτίμηση πολλών;

1. Αρχικά, το Irish whisky, σε αντίθεση με το Scotch whisky ή και άλλα είδη που είναι διπλά αποσταγμένα, έχει υποστεί τριπλή απόσταξη. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι πιο ελαφρύ και κατάλληλο για κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ή δεν είναι και τόσο συνηθισμένος στην έντονη γεύση του ουίσκι.  

2. Η πρώτη άδεια για απόσταξη ουίσκι που δόθηκε ποτέ ήταν στο ιρλανδέζικο ουίσκι, που είναι και το παλαιότερο στον κόσμο. Η άδεια δόθηκε το 1608.

3. Οι ιρλανδοί Μονκ ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν Irish Whiskey. Η προέλευση της λέξης αλκοόλ είναι η αραβική λέξη alko. Οι ιρλανδοί Μονκ έμαθαν τη διαδικασία παραγωγής αρωμάτων από τις αραβόφωνες χώρες και τη μετέφεραν στην Ιρλανδία, όπου δημιούργησαν το λεγόμενο uisce beatha  στη διάλεκτο Gaellic, που σημαίνει «το νερό της ζωής». Στη  συνέχεια, η λέξη uisce beatha, κόπηκε σε  uisce και ύστερα μετατράπηκε σε whisky. Οι Μονκ το έφεραν στη Σκοτία και τον Νέο Κόσμο, πράγμα που εξηγεί γιατί υπάρχουν και πολλά εξαιρετικά καναδέζικα ουίσκι.

4. Οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι και η ποτοαπαγόρευση ανάγκασαν πολλά αποστακτήρια της Ιρλανδίας να κλείσουν. Μέχρι το 1970, υπήρχαν μόνο τρία αποστακτήρια στην περιοχή και οι πωλήσεις τους έφταναν τις 400.000-500.000 κούτες. 

5. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Irish whiskey ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και για πάνω από 20 χρόνια, έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ανάμεσα σε όλα τα ποτά, σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η «μόδα» του έχει επιστρέψει...

Ξέρουμε λοιπόν, τι θα πίνουμε τον ερχόμενο χειμώνα!