Ανταπόκριση από το live της Nayra στο Faust

nayra Nikos Karanikolas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Βρεθήκαμε στη συναυλία που έδωσε η Nayra την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο Faust και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας.

Το βράδυ της Τετάρτης που μας πέρασε η χιονισμένη Αθήνα αποδείχθηκε ιδανικό φόντο για τη συναυλία της Nayra στο Faust. Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου της, επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» για να παρουσιάσει ξανά στο κοινό τις 8 αυτές συνθέσεις, μαζί με κάποιες επιλεγμένες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών.

Δικηγόρος την ημέρα και μυστηριώδης ατμοσφαιρική performer τη νύχτα, η Nayra είναι το προσωπικό πρότζεκτ της Πηγής Κωνσταντίνου η οποία φέρνει εις πέρας το όνειρό της, το οποίο δεν είναι άλλο από την ενασχόληση με τη μουσική. Το ντεμπούτο άλμπουμ της είναι όσο easy listening χρειάζεται ώστε να ακουστεί στα ραδιόφωνα και την ίδια στιγμή αποτελείται από πολλές και διαφορετικές στρώσεις downtempo και electronica ώστε να κρατά το ενδιαφέρον και στους πιο απαιτητικούς ακροατές.

Παρά τον εσωστρεφή χαρακτήρα της μουσικής, η Nayra καταφέρνει και εξωτερικεύει τα συναισθήματά της επί σκηνής μεταφέροντας όλη αυτή την ενέργεια στον κόσμο. Άλλωστε δίπλα στη γλυκιά μελαγχολία του «While the Years are Passing By» βρίσκεται ο δυναμισμός του «I’m Losing It All» ώστε να μη βαρεθείς από τη μονοτονία σε κανένα σημείο.

Αυτό που φάνηκε από τη συγκεκριμένη εμφάνιση είναι ότι η Nayra έχει πλέον δεθεί με τα τραγούδια της τόσο καλά ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με άνεση στις απαιτήσεις τους. Έδειχνε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και γεμάτη αυτοπεποίθηση και σε κανένα σημείο δε μας άφησε να νομίσουμε κάτι άλλο. Άψογη η ενσωμάτωση των διασκευών στο πρόγραμμα, αφού αισθητικά δεν υπήρχε καμία ασυνέχεια σε σχέση με τα δικά της κομμάτια. Ξεχωρίσαμε περισσότερο αυτή στο σπαρακτικό «Wandering Star» των Potishead. Οι ερμηνείες της Beth Gibbons δεν επιδέχονται συγκρίσεων, παρόλα αυτά η Nayra μετέφερε τη συναισθηματική φόρτιση της σύνθεσης σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς. Κρίνοντας τέλος από τα νέα τραγούδια της, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσει πιο ποπ μονοπάτια, κάτι που της πάει και μπορεί να στηρίξει μια τέτοια κατεύθυνση.

Όσοι αψήφισαν το ψύχος και παρευρέθηκαν στο Faust πέρασαν μια όμορφη βραδιά με ωραίες μουσικές και με ατμοσφαιρικές ερμηνείες. Το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Nayra για να εκτοξευθεί είναι ένα τραγούδι της να ντύσει μουσικά κάτι με μεγάλη απήχηση στο κοινό και με την παρουσία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο χώρο της συναυλίας ίσως αυτή η μέρα να μην είναι τελικά και πολύ μακριά.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]