Tiki Athens: εκεί που τα cocktail έχουν ιστορία!

tiki
ΤΡΙΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ήταν Παρασκευή βράδυ. Η βροχή ίσα ίσα, που έχει ξεκινήσει. Ιδανική απάντηση στο μέγα ερώτημα «Πού πάμε για ποτό; Όχι πάλι στα ίδια» είναι μία: Tiki Athens στο Κουκάκι.

Το Tiki δεν είναι νέο στην πόλη. Είναι όμως διαφορετικό. Εξωτικό. Ομολογώ ότι δεν είχα ξαναπάει. Υπόσχομαι όμως ότι θα ξαναπάω και σύντομα μάλιστα. Οι εντυπώσεις εξάλλου που μου άφησε είναι εξαιρετικές. Και θα ξεκινήσω από το…προαύλιο. Με το που πλησιάζεις, νιώθεις έναν άλλον αέρα. Αλλιώτικο, ευρωπαϊκό. Fish n’ chips, sports bar, laundry, και άλλες τέτοιες ταμπέλες μαγαζιών σίγουρα σε μεταφέρουν σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κι όμως. Η Αθήνα κάτω από την Ακρόπολη, δίπλα ακριβώς στο μουσείο είναι κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Καλά ξεκινάμε. Και η συνέχεια έπεται ακόμη καλύτερη. Στο δια ταύτα. Το γωνιακό Tiki Bar από έξω σε προετοιμάζει ότι πρόκειται για ένα προσεγμένο μαγαζί. Φτιαγμένο με μεράκι. Πρώτη καλή εντύπωση: δεν ακούγεται καθόλου μουσική έξω, εξαιρετική ηχομόνωση. Η είσοδος επιβλητική- ανοίγεις δύο πόρτες για να εντείνω την αγωνία- και μπαίνοντας συνειδητοποιείς πόσο όμορφο είναι το κόκκινο με το λεοπάρ. Εκεί πέφτει το μάτι σου. Στα υπέροχα χρώματα. H χαβανέζικη αισθητική, οι πίνακες του Gauguin, τα πόστερ από τα 60s-70s σε κάνουν να παραδίνεσαι αβίαστα.  Ένας εξαιρετικός εσωτερικός χώρος που ίσως και να σε μπερδεύει. Είμαστε το 2015; Είμαστε την Ελλάδα; Μπορεί και όχι. Αλλά ποιος νοιάζεται;

Ο χώρος άνετος, πρακτικός, χωρίς εκείνο το ενοχλητικό στριμωξίδι, που σου χαλάει τη διάθεση. Υπάρχει άπλα για όλους και ας είναι γεμάτο το μαγαζί. Η σκάλα οδηγεί σε έναν άλλον όροφο με καθίσματα, καναπέδες και τραπέζια που μοιάζουν πολύ αναπαυτικά. Εγώ ωστόσο, αρκέστηκα στον κάτω όροφο με τα αναπαυτικά επίσης σκαμπό, που στριφογυρίζουν. Αρχίζεις και χαλαρώνεις. Η σερβιτόρα στο ίδιο πνεύμα, σου μεταφέρει μία μοναδική οικειότητα. Σα να είστε παλιοί γνώριμοι. Φιλική, εξυπηρετική και χαμογελαστή τόσο όσο χρειάζεται για να σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι στο κατάλληλο bar.

Και έφτασε η μεγάλη στιγμή: ποτά. Από ποικιλία άλλο τίποτα! Αλλά στο Tiki bar, δεν πας για τα συνηθισμένα. Πας για τα cocktail. Ο βραβευμένος barman εξάλλου, που τα έχει επιμεληθεί,  έχει να προτείνει τα καλύτερα. Μυστικό: μου είπαν ότι μπορείς να ζητήσεις τη δική σου «συνταγή» και αυτός θα σου την φτιάξει. Με τις απαραίτητες δικές του πινελιές πάντα. Επιφυλάσσομαι την επόμενη φορά να πάω με απαιτήσεις.

Επιστροφή στα cocktail με ένα εξαιρετικό κατάλογο. Το μενού από έξω είναι και αυτό λεοπάρ – χτυπάει στο μάτι- και οι επιλογές δεκάδες. Και είναι εκείνη η στιγμή της κρίσης, που θα ευχόσουν να μπορούσες να τα παραγγείλεις όλα. Να τα δοκιμάσεις. Ωστόσο, αλκοόλ γαρ και συγκρατείσαι. Οι τιμές το ίδιο προσγειωμένες. Με 8-10 ευρώ μπορείς να απολαύσεις ένα εξαιρετικό, ένα καθαρό ποτό. Και εκεί είναι ένα ακόμα επίμαχο σημείο. Στα καθαρά ποτά, που δε θα μετανιώσεις το πρωί. Γι αυτό και η πρότασή μου; Ένα No remorse. Αν πάλι είστε σινεφίλ, επιλέξτε το Planet of the Apes ή το Rosemary’s baby. Και για τους λάτρες του ιταλικού spatter, παραγγείλτε Susperia. Ο Dario Argento στο ποτήρι σας. Στην περίπτωση πάλι, που θέλετε το trademark του μαγαζιού: Tiki Athens, τι άλλο;

Και μη νομίζετε ότι με τα ποτά τελείωσε η διασκέδαση. Κάθε άλλο.Μόλις ξεκινήσαμε. Μία μικρή πίστα μπροστά από τον dj και ο κόσμος που ξεκινά δειλά δειλά από νωρίς να λικνίζεται σε ρυθμούς rockabilly, surf, funky soul, latin, disco και jazz είναι στα plus της βραδιάς. Δε μπορείς να μείνεις αμέτοχος σε καμία περίπτωση. Εξάλλου τι θα ήταν η διασκέδαση χωρίς ποτό και χορό;

Στα υπέρ του Tiki, που μοιάζει να είναι μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και διασκέδασης, το απογευματινό καφεδάκι που προσφέρει και τα μεσημεριανά burger ή finger food, γιατί πολύ απλά ο κατακόκκινος αυτός ξεχωριστός  χώρος είναι άδικο να αναλώνεται μόνο στους νυχτερινούς  τύπους.

Για να τους τιμήσει όμως, η διοίκηση του μαγαζιού έχει φροντίσει να διοργανώνει live εμφανίσεις καλλιτεχνών, με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Και για του λόγου το αληθές :

11/3 Electric Kebab present: The Basements & The Social End Products Live!
12/3 John Hardy & The Birds Of Paradise Live!
13/3 Welcome to the Terrordome // Purple Mammothz on dexx!
15/3 Joalz & Mary Tsoni Live!
16/3 Steve Wynn Live! και αυτά είναι μόνο των αμέσως επομένων ημερών. Είναι μόνο η αρχή. The show must go on και καλωσορίσατε στοTiki Bar, το αγαπημένο σας lounge - punk bar στην καρδιά της πόλης.

Tiki Athens Bar: Φαλήρου 15, Κουκάκι, 210-9236908, http://www.tikiathens.com, https://www.facebook.com/TikiBarAthens.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]