Ο πόλεμος των... πάγων

o-polemos-ton-pagon

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Γιατί στη Αμερική τα bars, clubs και εστιατόρια αγαπούν τα παγάκια, ενώ στην Ευρώπη σχεδόν… τα ντρεπόμαστε;

Είναι αξιοπερίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οτιδήποτε πίνεται παγωμένο φτάνει σε ποτήρι με μεγάλη ποσότητα πάγου. Αντίθετα, στις κοντινές μας ευρωπαϊκές χώρες, η ρουτίνα είναι λίγο διαφορετική. Όπως, για παράδειγμα, στην Ευρώπη το φιλοδώρημα αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε πελάτη, ενώ στην Αμερική χρεώνεται κανονικά στον λογαριασμό, έτσι και με τα παγάκια, στην Ευρώπη το αναψυκτικό ή το ποτό θα έχει λίγο έως καθόλου πάγο, ενώ στην Αμερική τα πάντα σερβίρονται με πολύ (τριμμένο συνήθως) πάγο. Που οφείλεται όμως, αυτή η μικρή (αλλά σημαντική) διαφορά στη γαστρονομική κουλτούρα;

Σύμφωνα με ιστορικούς, η διαφορά αυτή οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων που κρατούν από τα αρχαία ακόμα χρόνια, όταν οι αρδευτικές υποδομές της Ευρώπης ήταν απαρχαιωμένες, με συνέπεια να μην μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα παγάκια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, έκαναν τα παγάκια μια «ανούσια πολυτέλεια».

Άλλοι ιστορικοί πάλι, πιστεύουν ότι τα πιο μικρά ευρωπαϊκά σπίτια, με τις μικρές κουζίνες και καταψύξεις, έκαναν τους Ευρωπαίους πιο φειδωλούς με τα παγάκια. Βέβαια, υπάρχει και το στερεότυπο που θέλει τους κατοίκους της Ευρώπης να έχουν χειρότερη υγιεινή στόματος, άρα και δόντια ευαίσθητα στον πάγο.

Αντίθετα, στην Αμερική ακόμα και τα ποτήρια είναι πολύ πιο μεγάλα σε μέγεθος κι έτσι, υπάρχει περισσότερος χώρος για παγάκια. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι στα περισσότερα εστιατόρια ο πελάτης δικαιούται δωρεάν ξαναγέμισμα στο ποτήρι του αναψυκτικού του. Μπορεί δηλαδή, το βάρος και ο ήχος που κάνουν τα παγάκια να δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε κάτι βαρύ και σημαντικό στα χέρια μας, όμως όσο περισσότερο πάγο έχουμε στο ποτήρι, τόσο λιγότερο ποτό έχουμε κι έτσι δικαιούμαστε ξαναγέμισμα.

Μια πιο «ψαγμένη» αιτία για τον «πόλεμο των πάγων» έχει να κάνει με την υποδεέστερη γεύση πολλών αλκοολούχων ποτών που παράγονται στις ΗΠΑ, όπως είναι για παράδειγμα το ουίσκι. Έτσι, οι Αμερικανοί προτιμούν να νερώνουν τα ποτά τους με πάγο, με αποτέλεσμα βέβαια, να χάνουν παράλληλα πολλές φορές και την αίσθηση της γεύσης.