Neighbour-hook στο Θησείο της κρίσης

thiseio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Από δημοσιογραφική συνέπεια, αποφασίσαμε το εβδομαδιαίο «Neighbour–hook» ραντεβού μας να μην αναβληθεί, με την ελπίδα να βοηθήσει στο να χαλαρώσουμε λίγο από την πίεση των ημερών, περπατώντας σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της πόλης.

Αυτή τη φορά κάναμε μια στάση στο Θησείο, περιοχή Βορειοδυτικά της Ακρόπολης, βασικό σταθμό των τουριστών και στέκι για όλες τις ηλικίες κι όλα τα γούστα. Ο πολιτισμός, σύγχρονος και κλασσικός, συνομιλούν στην περιοχή. Ο ναός του Ηφαίστου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην κορυφή του Λόφου των Νυμφών, το Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16), τo αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας Ωδείο Athenaeum (Αδριανού 3), το διατηρητέο πρώτο εργοστάσιο καπέλων («Ελληνικόν Πιλοποιείον», καπέλα «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ») που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1886 και σήμερα λειτουργεί ως «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη», ο θρυλικός θερινός κινηματογράφος «Θησείον» με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη (Αποστόλου Παύλου 7).

Από την περιοχή του Θησείου σταθήκαμε στην οδό Ηρακλειδών, τον πιο γραφικό και πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης, λίγα μόλις βήματα από τον ηλεκτρικό σταθμό. Φημίζεται για τα νεοκλασικά της κτίρια σπουδαίας αισθητικής, από τα μπαλκόνια των οποίων μπορεί κανείς να δει τον Παρθενώνα, καθώς και για τους αρίστης δομής χώρους εστίασης που τη στολίζουν. Γνωρίσαμε τα μαγαζιά της και μιλήσαμε με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους για την κρίση, τις πολιτικές εξελίξεις και τις συνέπειες όπως εκείνοι τις βιώνουν καθημερινά.

Πρώτος μας προορισμός το "Underdog" (Underdog είναι ο outsider, εκείνος που στο ξεκίνημα ενός αγώνα έχει θεωρητικά πολύ μικρές πιθανότητες να νικήσει αλλά στο τέλος τα καταφέρνει).

Τίποτα δεν σε προϊδεάζει για όσα ακολουθούν μόλις περάσεις την κόκκινη πόρτα του. Μοναστηριακός χώρος με μοντέρνα graffiti–stencils που θα συναντήσεις στην πόλη, μερικά από τα οποία πανηγυρικά ακολουθούν και εξυμνούν την doodle art, διαφορετικά επίπεδα, καθαρή ατμόσφαιρα και Industrial διάθεση, το «Underdog», με σήμα κατατεθέν τον κατατρεγμένο σκύλο, που αντί για πόδι έχει ένα μπουκάλι, αν και μετρά μόλις ενάμιση μήνα λειτουργίας κατάφερε να αποτελέσει must προορισμό.

Πρωταρχικό ρόλο παίζει ο καφές για τον οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης του, Τάσος Δεληχρήστος (παγκόσμιος πρωταθλητής στον καφέ κι εκπαιδευτής άλλων barista). Μπορείτε ν’ απολαύσετε έναν από τους πιο καλούς, αν όχι τον πιο ποιοτικό καφέ της Αθήνας, ενώ εισάγει και πράσινο καφέ από φάρμες. Μάλιστα, ξεχωριστή θέση στο χώρο κατέχει το καβουρδιστήρι κι αν είστε τυχεροί, μπορεί να παρακολουθήσετε τη διαδικασία καβουρδίσματος και παρασκευής του καφέ επιτόπου.

Το μαγαζί εξειδικεύεται και στις μπύρες, οπότε  μπορεί κανείς να βρει επιλογές από όλο τον κόσμο, που αλλάζουν τακτικά. Κάποιες μάλιστα από αυτές μπορεί κανείς να τις απολαύσει αποκλειστικά στο Underdog.

Τα 9 signature cocktails του καταλόγου έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Χουσέας, ενώ το δέκατο, το «Underdog Cocktail», αλλάζει κάθε εβδομάδα από το βασικό εκτελεστή του καταλόγου και παγκόσμιου πρωταθλητή στη δημιουργία cocktail, Αλέξανδρο Γκικόπουλο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε στη δημιουργικότητα και τη φαντασία του κι εκείνος έχει τον τρόπο να σας …γαργαλίσει τον ουρανίσκο. Αν, παρόλα αυτά, ο Αλέξανδρος απουσιάζει, στη θέση του θα βρίσκεται ο εξίσου ταλαντούχος Steve Ajulo, έτοιμος να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.

Εμείς «αγγαρέψαμε» τους Bar Tenders, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε το «Paradise City», μια σοκολατένια προοπτική του Mai Tai που αποτελείται από Rum Chocolate, Orange & Hazelnut, καθώς και το «Ρroject Μayhem». Πρόκειται για μια Underdog αποτύπωση του Red Snapper, με Gin, ντομάτα, παντζάρι και γαρνιτούρα από ψημένο μπέικον μέσα σε αλάτι.

Εξίσου αρμονικές στη γεύση και δροσερές δημιουργίες αποτελούν η «Cinderella», με βάση τη βότκα, το «Zihuatanejo», ενώ ενδιαφέρουσα επιλογή αποτελεί το «Happiness»: μέσα σ’ ένα flute ποτήρι όπου έχει παγώσει νερό με δενδρολίβανο και κάρδαμο, ο δημιουργός τοποθετεί τα υπόλοιπα συστατικά κι, όσο ο πάγος λιώνει, αλλάζει η γεύση του ποτού γουλιά με τη γουλιά.

Κάθε Σάββατο στα decks συναντάμε τον Rsn με jazz, soul, funk και hip hop μουσικές επιλογές.

Όσον αφορά στα δρώμενα, ο Τάσος Δεληχρήστος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω λόγια! Περιμένω και εγώ όπως όλοι, να βγούμε από αυτή την κατάσταση κι ελπίζω όλα να πάνε καλά. Φόβος υπάρχει, αλλά κυριώς ελπίδα για κάτι καλύτερο, όποιο και αν είναι αυτό».

Επόμενη στάση το «Συν Αθηνά» (Ηρακλειδών 2) που από το 2001 δεσπόζει σ’ ένα τρίπατο νεοκλασικό κτίριο υπό τη σκιά της Ακρόπολης κάτω από τον ηλιόλουστο Αττικό ουρανό.

Πολυχώρος με ζωηρά χρώματα που φτιάχτηκε με πολλή όρεξη, μεράκι και σεβασμό για σωστή, ποιοτική και φιλόξενη διασκέδαση.
Μεγάλο ατού είναι η ταράτσα που περιστοιχίζεται -μεταξύ άλλων- από φρέσκα μυρωδικά (που διακοσμούν και τα προσφερόμενα πιάτα) και η οποία προσφέρει πανοραμική εικόνα της πόλης.

Από το πρωί μπορεί κανείς ν’ απολαύσει το καφεδάκι του στο ισόγειο, να χαζέψει τους περαστικούς και την επιβλητική θέα και να κλέψει λίγη από την ενέργεια του ιερού βράχου.

Εκτός από καφέ, εδώ μπορεί κανείς να βρει comfort-πιάτα, φινετσάτα κρασιά, ποικιλία στις μπύρες, γλυκοεδέσματα που διαπρέπουν στην ανασύνθεση της ελληνικής γευστικής παράδοσης. Εντυπωσιακά είναι τα τέσσερα mocktails –cocktails χωρίς αλκοόλ- που έχουν μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες: Natural Power, All about shorbet, Morning Light και Mafia. Το τελευταίο έχει μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μαγαζιού, και περιέχει χυμούς μήλου, κράνμπερυ, μάνγκο και φρέσκου λάιμ, τζίντζερ, κανέλα, μείγμα μπαχαρικών και νέκταρ αγαύης.

Στα αυτιά μας ηχούν όλη μέρα διαφορετικές μουσικές επιλογές με αποκορύφωμα τα βράδια που γίνονται έντονα κεφάτα και χορευτικά, παρέα με guest DJs ειδικά στον πρώτο όροφο του καταστήματος. Το «Συν Αθηνά» αποτελεί επίσης, ιδανικό χώρο για κάθε είδους γιορτινό τραπέζι ή event (δεξιώσεις κοινωνικές ή εταιρικές, γενέθλια, reunion, party).

Ο ιδιοκτήτης, Μπάμπης Πλατάκος, που δημιούργησε το «Συν Αθηνά» με αγώνα και στερήσεις, ανέφερε σχετικά με όσα διαδραμτίζονται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα:

«Οικονομική κατάρρευση σημαίνει αποσύνθεση. Ισοπέδωση  όλων των αξιών και ιδανικών του ανθρώπου. Σημαίνει ανεργία, σημαίνει πείνα,  σημαίνει ψάχνω να φάω στα σκουπίδια, απελπισία, κατάθλιψη, αυτοκτονίες, εγκληματικότητα. Εμείς μάθαμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας και την αξιοπρέπειά μας, όχι για μια χαοτική κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό θέλουμε να μάθουμε και στα παιδιά μας. Γι αυτό παραμένουμε εδώ, στο χώρο μας, στο μαγαζί μας, στο σπίτι μας, όσο ακόμη αυτή η κοινωνία μας το επιτρέπει. Όσο είμαστε άξιοι και υγιείς, θα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Μόνο του το σύστημα μας «διώχνει». Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι ψύχραιμες και ορθολογικές αποφάσεις. Η ελπίδα πλέον πεθαίνει μαζί με την υπομονή».

Tρίτος και τελευταίος μας προορισμός το «Root Artspace» (Ηρακλειδών 10).

Όντας κάτω από την Ακρόπολη και χτισμένο το 1845 για τους Στάβλους του Βασιλιά Όθωνα, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κτίρια της μοντέρνας Αθήνας. Πρόσφατα μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο χώρο υψηλής αισθητικής όπου τέχνη, γεύση και μουσική έχουν την τιμητική τους. Ο χώρος φιλοξενεί εκθέσεις, φεστιβάλ, προβολές, σεμινάρια και συναυλίες. Στο Root Artspace θα βρείτε γκαλερί, κατάστημα με αντικείμενα τέχνης, αίθουσα προβολών, κατάστημα βινυλίων, εστιατόριο και μπαρ.

Φιλόξενος χώρος, οικείος και με προσιτές τιμές, σε καλεί να τον επισκεφθείς από νωρίς το πρωί για ν’ απολαύσεις σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ, δυόσμο και ελαιοζάχαρα, cocoa water, hibiscus cold tea ή freddo cappuccino με γάλα καρύδας (Brazilian twist).

H δημιουργική κουζίνα του Root, την οποία μπορούν ν’ απολαμβάνουν οι επισκέπτες του από τις 9.00 ως τις 00.30, είναι μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος ποιοτικής διατροφής. Συνδυάζοντας το σύγχρονο αστικό φαγητό με την αρχέγονη Paleo διατροφή, η ομάδα του Root και η chef Αυγερία Σταπάκη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό ένα μενού Paleo friendly, με φρέσκιες και ακατέργαστες πρώτες ύλες, βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα.

Το wellness bar, όπως και το cocktail list, που συμπεριλαμβάνει 7 signature cocktails, αποτελούν έμπνευση του δημοφιλούς bartender Γιάννη Σαμαρά, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα τάση σε cocktail και ροφήματα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

Ο γεμάτος θετική ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον barman της βραδιάς, Λεωνίδας Μαθιός μάς έφτιαξε ένα πικάντικο και διεγερτικό cocktail, το «Root Spice Flavor», που αποτελείται από Cachaca, φρέσκο χυμό λεμόνι, σιρόπι τζίντζερ, πουρέ μάνγκο & καρότο και σιρόπι από κάρδαμο, καθώς κι ένα ταξιδιάρικο paleo cocktail, το «Too Damn Hot», με πίσκο, γάλα αμυγδάλου, μέλι, λικέρ Cambord, φρέσκο λάιμ και μπίτερ κακάο.

Αξιοθαύμαστο είναι το υπόγειο κελάρι με τις 50 ετικέτες κρασιών, που μπορούν ν’ αγοραστούν σε τιμές κάβας ή να καταναλωθούν με ένα διαφορετικό αντίτιμο στο Root.

Την επιμέλεια της μουσικής του χώρου αναλαμβάνουν αναγνωρισμένοι DJs της Αθήνας και οι ήχοι περιλαμβάνουν επιλογές βινυλίων από jazz, blues και ethnic μέχρι πειραματική σκηνή και avant garde, αλλά και θεματικές βραδιές. Δε λείπουν οι guest εμφανίσεις DJs αλλά και οι unplugged live συναυλίες σημαντικών μουσικών.
 

Photos by: Mάκης Νικοδήμου

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Μαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]