Ο STMTS των δρόμων : "Η κρίση δεν με καθηλώνει"

stmts
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

O street artist STMTS (Σταμάτης Μήτσιος) μιλά στο click@life για το κεντρικό θέμα των έργων του, τα παιδιά, τα επόμενα σχέδιά του, την Ελλάδα της κρίσης και μας παρουσιάζει τα δέκα πιο αγαπημένα του έργα.

O 21χρονος εικαστικός και street artist Σταμάτης Μήτσιος (STMTS) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, δεν ήταν από τους καλούς μαθητές στην τάξη, αλλά στη B' Λυκείου συνειδητοποίησε πως του αρέσει να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει. Τότε αναζήτησε πληροφορίες για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κι έβαλε στόχο να εισαχθεί και να ακολουθήσει το δρόμο της καλλιτεχνίας.

«Creepy Clowns»

«'Εκανα εντατική προετοιμασία και κατάφερα να μπω. Oι γονείς μου δεν έφεραν καμία αντίρρηση, όταν τους ανακοίνωσα πως επιθυμώ ν’ ασχοληθώ με αυτόν τον κλάδο», αναφέρει ο ίδιος στο click@life.

«I Love Life»

Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει στρέψει πάνω του εγχώρια, αλλά και διεθνή βλέμματα, μιας και στο παρελθόν ασχολήθηκαν μαζί του οι «New York Times», καθώς και η «Guardian». Aυτή την περίοδο μάλιστα φιλοξενούνται έργα του στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, δίπλα στα έργα Ελλήνων, αλλά και παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών.

«Moment»

Στο studio ζωγραφίζει κυρίως σε καμβάδες, ενώ στους δρόμους, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορείτε να θαυμάσετε πολλά από τα έργα του, καταπιάνεται με την τεχνική του «paste-up». Ουσιαστικά κολλάει σε παραμελημένους τοίχους μεγεθυμένα σχέδια, σχεδιασμένα νωρίτερα ως σκίτσα σε ένα σχολικό τετράδιο.

Κεντρικό θέμα το παιδί

«Τα παιδιά είναι το εργαλείο ή το μέσο για να περάσω τα μηνύματα και τις ερμηνείες μου για τα διάφορα θέματα της ζωής. Επιλέγω τα παιδιά ως ήρωες των έργων μου, καθώς η παιδική ηλικία είναι η πιο αθώα και αγνή ηλικία του ανθρώπου. Ένα παιδί δεν έχει γνώμονα το συμφέρον αλλά τα συναισθήματά του».

Άμεσα επαγγελματικά σχέδια

«Άμεσα θέλω να τελειώσω τη σχολή μου, να συνεχίσω να κάνω καλές συνεργασίες, να συμμετέχω σε εκθέσεις, projects και να είμαι όσο γίνεται περισσότερο δραστήριος κάνοντας αυτό που μου αρέσει».

«You make me sick»

Ελλάδα – Τέχνη – Κρίση

«Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει συμβάλει σημαντικά στην ιστορία της τέχνης. Στη δική μας εποχή, η Τέχνη στην Ελλάδα όπως και τόσα άλλα πράγματα περνάνε κρίση. Εμένα προσωπικά η κρίση δεν με καθηλώνει. Αντιθέτως τη βλέπω σαν μια πρόκληση για να κάνω αυτό που θέλω και να γίνω πιο υπεύθυνος. Υπάρχει η  διέξοδος του διαδικτύου καθώς και το ότι το να ταξιδέψει κανείς σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο από παλιότερα. Έτσι νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για τους νέους γιατί τα σύνορα είναι ανοικτά».

Αγαπημένος στίχος τραγουδιού

«Έχω πολλούς αγαπημένους στίχους, ένας από αυτούς που ακούω τις τελευταίες μέρες είναι: "There is no breaking the rules, cause we make them" απο το κομμάτι Gatekeepers των Dope D.O.D.».

 

«You will never catch me»

• Στο website www.stmtsart.com μπορείτε να δείτε οργανωμένα όλα τα έργα του «STMTS», καθώς και να μάθετε νέα του.

Mαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]