Μια Κυριακή με κόμικ στο Θησείο

a1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Το μεσημεράκι της Κυριακής και κάτω από τον καυτό ήλιο των Αθηνών, το click@life έδωσε το «παρών» στο 1ο Friendly Drawing Challenge που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο Θησείο, στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ Κόμικ «Με πενάκι και σκαπάνη»!

Πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν 13 καταξιωμένοι στο χώρο των κόμικ Έλληνες καλλιτέχνες. Η διαδικασία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επέλεγαν τυχαία έναν χαρακτήρα μέσα από κληρωτίδα και σχεδίαζαν αυτό που ανέφερε το κάθε χαρτάκι.

Μολύβια, μελάνια και μαρκαδόροι πήραν φωτιά, ενώ πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών παρακολούθησε την «μάχη» των καλλιτεχνών. Εκείνοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αντάλλαζαν απόψεις κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των χαρακτήρων τους, ενώ δεν έλειψαν και τα πειράγματα μεταξύ τους.

Τις συστάσεις με τους καλλιτέχνες έκανε ο Στράτος Χουβαρδάς (Comics In Greece), που ήταν κι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ενώ την παρέα ολοκλήρωσε με την παρουσία της η Αναστασία Ρενιέρη, ιδιοκτήτρια του comicon-shop, εκδότρια και διοργανώτρια του «Με πενάκι και σκαπάνη». Λίγο μετά τη λήξη του διαγωνισμού κι αφού πρώτα είχαν μοιραστεί λαχνοί στο κοινό, μοιράστηκαν σε 13 τυχερούς τα έργα που μόλις είχαν δημιουργηθεί. 

Οι διαγωνιζόμενοι ήταν:

Αγγελική Δελεχά, Σταυρούλα Παπαδάκη (Το μυστικό παράθυρο), Νίκος Malk, Γιάννης Ερμίδης (Doodles inside my head), Γιάννης Βούλγαρης (The Leva Show), Φίλιππος Κωνσταντάκης (Broken Paradise), Χρήστος Μακροζαχόπουλος (Οι μαϊμούδες, Βάλε καρπούζι και φύγαμε), Βασίλειος Μίσιακας, Κωνσταντίνος Μοσχονάς (Ρώτα τον Νικήτα), Γρηγόρης Σαντοριναίος (Ρίγη, Το ριζίτικο των ανωγείων), Νικόλας Στεφαδούρος (OMG Zombie, Memory Lane), Παναγιώτης Τσαούσης (Απόδραση από τη Φλάνδρα), Κώστας Φραγκαδάκης (ΜΥΘΟΣ).

Πέρα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το Φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή αποτελεί μια ανοιχτή γιορτή, με πολλούς νέους δημιουργούς που θέλουν να δείξουν την δουλειά τους, αλλά και με παλιούς, γνωστούς και έμπειρους δημιουργούς, που θέλουν να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τους νέους.

Μιλώντας στο click@life η διοργανώτρια Αναστασία Ρενιέρη, δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει την κρίση και πόσο επηρεάζονται οι πωλήσεις και οι απολαβές των καλλιτεχνών. Η ίδια ωστόσο διαβεβαίωσε πως όσο περνά από το χέρι της, θα βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα δεν μπορεί ένας καλλιτέχνης να ζήσει με τις απολαβές μόνο από την συγκεκριμένη εργασία. Οι εφημερίδες και τα βιβλιο-μπαζάρ που ξεστοκάρουν, έχουν σκοτώσει τις εκδόσεις βιβλίων, εικονογραφημένων ή όχι, πολύ περισσότερο τα κόμικς που έχουν περιορισμένο κοινό. Γι΄ αυτό εξάλλου, ζητήσαμε από δύο σημαντικούς ανθρώπους, τον Νίκο Κούτση από το χώρο των κόμικς και τον Άγγελο Ρούβα, από το χὠρο του animation, να μας εξιστορίσουν, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τις εμπειρίες τους από την εργασιακή αγορά του εξωτερικού».

Μιλώντας με την ιδιότητα της εκδότριας για την κρίση στο χώρο του βιβλίου, εξήγησε ότι ένα βιβλιοπωλείο σαν το comicon-shop, που ειδικεύεται στα κόμικς, σαφώς κρατιέται ανοικτό ακόμα, «μόνο και μόνο γιατί είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες του, δουλεύουμε αμισθί. Όμως επειδή ήδη δουλεύουμε 70 ώρες την βδομάδα -πιθανόν σε λίγο και τις Κυριακές- χωρίς να μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα, την ώρα που στα πολιτικοοικονομικά όλα ανατρέπονται, θα δούμε εν καιρώ τι θα κάνουμε…Ζούμε σε μια χώρα που δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Όσο όμως υπάρχουμε, θα υποστηρίζουμε τους Έλληνες δημιουργούς κόμικς, πολύ περισσότερο τους νέους, με εκδόσεις, εκδηλώσεις και ό,τι άλλο σκεφτούμε. Γι΄ αυτό διοργανώσαμε και το «Με Πενάκι και Σκαπάνη».».
 

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]