Neighbour-hook: 24 ώρες στο Χαϊδάρι

xaidari
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Συχνά οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει η Αθήνα είναι μαγικές και σε ταξιδεύουν, όπου επιθυμείς, αρκεί να τις ανακαλύψεις. Πάμε στο Χαϊδάρι;

Πεύκα, νυχτολούλουδα, λιθόστρωτοι δρόμοι που περιβάλλονται από ελιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα, θυμίζοντας κάτι από χωριό, παιδιά που παίζουν σε αλάνες και σε παιδικές χαρές ή πάρκα ζωντανεύουν γλυκιές αναμνήσεις, εξυμνούν το μεγαλείο της ζωής και αποπνέουν ηρεμία κι αγαλλίαση που χρειαζόμαστε έντονα αυτό το διάστημα. Αυτά και άλλα πολλά συναντήσαμε σε μια γειτονιά που μας εξέπληξε.

Αυτή την εβδομάδα περιπλανηθήκαμε στο Χαϊδάρι και ανακαλύψαμε, πέρα από τα προαναφερόμενα, εναλλακτικά meeting points, φινετσάτα εστιατόρια και «εξωτικά» μπαράκια.

Ας ξεκινήσουμε με μια γενικότερη περιπλάνηση στην περιοχή... Για την ιστορία, ας θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821, στη γύρω περιοχή του Χαϊδαρίου έγιναν δύο σημαντικές μάχες με χρονική διαφορά μόλις δύο ημερών: η μάχη του Χαϊδαρίου στις 6 Αυγούστου 1826 και στις 8 Αυγούστου η μάχη όπου ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Φαβιέρος αντιμετώπισαν τον Κιουταχή.

«Τelescope»

Σημαντικά σημεία της πόλης θεωρούνται ο Πύργος Παλατάκι, που ήταν η κατοικία του Βασιλιά Όθωνα, καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Διομήδειος Βοτανικός Κήπος» (Ιερά Οδός 403, Τηλ: 210 58 11 557), όαση στο κέντρο της πόλης και πεύμονας πρασίνου, που  αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου και ο οποίος διαθέτει συνολικά περίπου 4.000 είδη φυτών και πάνω από 16.000 αποξηραμένα.

Στην περιοχή του Χαϊδαρίου υπάγεται και η Μονή Δαφνίου, μνημείο που έχει συμπεριληφθεί στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το σημαντικό αυτό βυζαντινό μνημείο της Αττικής πρόκειται μέσα στο φθινόπωρο να γίνει και πάλι επισκέψιμο, μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αναστήλωσής του, δεκαέξι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Με το φίλο και φωτογράφο Μάκη Νικοδήμου, ύστερα από έρευνα σε όλη την περιοχή, ανακαλύψαμε τα καλύτερα – κατά τη γνώμη μας – στέκια και σας τα παρουσιάζουμε!

Cutty Sark

Στρατάρχου Καραϊσκάκη 55, Τηλ. 210 5817199

Μετρά ήδη 32 χρόνια στον κόσμο της αστικής ψυχαγωγίας και ανέκαθεν αποτελούσε hot spot ετερόκλητων ηλικιών στην περιοχή. Mπορείτε να επισκέπτεστε τον άκρως φιλόξενο και οικείο, πολυεπίπεδο χώρο του με τις ρετρό – Νεοϋρκέζικες πινελιές από το πρωί απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας και γλυκά όπως βάφλες, κρέπες, παγωτά. Το μεσημεράκι γευθείτε χορταστικά και εκλεκτά πιάτα από το all day menu του, ενώ, καθώς έρχεται το βραδάκι, έχετε πολλές επιλογές, λόγω της ποικιλίας που διαθέτει το κατάστημα σε κρασιά, μπύρες, αλλά και cocktails, χάρη στην ενημερωμένη του κάβα.

Must drinks του Cutty Sark οι φυσικοί του χυμοί που αποτελούνται από φράουλα, μπανάνα, ροδάκινο, ανανά, μάνγκο, βατόμουρα και πολλά ακόμη φρέσκα φρούτα. Κάθε μέρα εναλλάσσονται στα decks Djs που κινούνται σε ήχους Acid Jazz, Cosmpolitan Lounge, Hip Hop, 80s - 90s, Balearic House και Cosmic Disco, ενώ πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων και βραδιές όπου οι μουσικές επιλογές προέρχονται αποκλειστικά από βινύλια.

Για το φθινόπωρο δρομολογούνται μουσικά events - έκπληξη με guest djs και live acts, ακόμα και με καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Σύντομα θα ξεκινήσει και διαδικασία ανακαίνισης, με σκοπό, όπως μας είπε ο υπεύθυνος του καταστήματος και αρχιτέκτονας, Τάσος Ξουραφάς, να υποδεχθεί το Cutty Sark τον χειμώνα με τον πιο ζεστό τρόπο που μπορεί, έχοντας ένα ακόμη εντονότερο intimate look.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ «ταλαιπωρήσαμε» τους εξυπηρετικούς και ευγενικούς mixologists, Ιωσήφ Σίσκα και Δημοσθένη Τσίντζιρα, που με μεράκι και ευχαρίστηση μας ετοίμασαν από την «ψαγμένη» signature cocktail list, μια δική τους παραλλαγή του δημοφιλούς Negroni, το «Cosa Nostra», που αποτελείται από strawberry infused Apperol with Hayman’s old Tom Gin, Carpano sweet Vermouth και Bitters, ένα φρουτώδες «Sleeping Beauty» από citrus infused gin, λικέρ ροδάκινο με αφρώδη οίνο και φρέσκα φρούτα, ένα ταξιδιάρικο και διεγερτικό «Rum Julep», αποτελούμενο από Bacardi 8, raspberry λικέρ, φύλλα μέντας και aromatic bitters, καθώς και ένα εξωτικό «Tiki Culture», από Bacardi Black, passion fruit πουρέ, σιρόπι orgeat, pimento λικέρ, φρέσκο χυμό λάιμ και aromatic bitters.

Κι ήταν όλα τους υπέροχα!

ΠΕΣ' ΤΟ ΚΙ ΕΓΙΝΕ

Στρατάρχου Καραϊσκάκη 17, Τηλ. 2105820728

Λειτουργώντας από το 1987 με πρωτεργάτη τον Αθανάσιο Θεοδώρου και υπεύθυνο του καταστήματος τον Δημήτρη Ξενάκη, το «Πέσ’ το κι έγινε» έχει αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του. Αν θέλετε λοιπόν να φάτε και πιείτε καλά, δεν έχετε παρά να βρεθείτε εκεί. Ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, με τζάκι, εξωτερικό χώρο, ξυλόφουρνο και γάστρα, με νόστιμα εδέσματα που ξεφεύγουν από τους τυποποιημένους μεζέδες και με καθαρά ποτά.

Κατάλληλο για κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαπτίσεις, επετείους, γενέθλια, ονομαστικές εορτές κ.α. ή επαγγελματικά γεύματα.
Επιλέξτε ανάμεσα σε δεκάδες ζεστά και κρύα ορεκτικά, λαχταριστές σαλάτες, κρεατικά, ποικιλίες, θαλασσινά κ.ά., σε προσιτές τιμές. Όσο για να σβήσετε τη δίψα σας, προσφέρονται, μεταξύ άλλων, πάνω από 40 ετικέτες κρασιών, χύμα λευκό, ροζέ, αλλά και ούζο, τσίπουρο, ρακί από την Κρήτη, ρακόμελο από την Αμοργό και δροσερές μπύρες.

Το χειμώνα μπορείτε να γλεντήσετε με την ψυχή σας από Τετάρτη έως και Κυριακή, χάρη στη ζωντανή ορχήστρα που παίζει λαϊκές και ελαφρολαϊκές μελωδίες, με άρωμα ρεμπέτικου, νοσταλγικό ρεπερτόριο, νησιώτικα κ.ά., ενώ την καλοκαιρινή περίοδο οι live βραδιές πραγματοποιούνται από Παρασκευή έως και Κυριακή.

Telescope

Αγίας Μαύρας 2, Τηλ. 210 5812047

To Telescope ενδείκνυται για ρομαντικές και ξεχωριστές ημέρες και νύχτες. Διαθέτει εστιατόριο, με εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα, εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, με Industrial κυρίως design, για καπνίζοντες και μη, μπαρ με signature cocktails, μεγάλη γκάμα σε κρασιά και πάνω από όλα με την απόλυτη θέα από το λιμάνι του Πειραιά έως και το Ολυμπιακό στάδιο.

Πρόκειται λοιπόν για ένα Café bar restaurant που βρίσκεται στο Λόφο του Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι και όπου μπορείτε από τις 9 το πρωί έως και αργά το βράδυ να γεύεστε σνακ, εξεζητημένα ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, ριζότο και άλλα πιάτα, γλυκά, όπως βάφλες και λουκουμάδες, εκλεκτό καφεδάκι και δροσιστικά cocktails.

Ο bartender της βραδιάς, Παναγιώτης Κανδρινάκος μάς πρότεινε ένα μαγευτικό «Aviation», που αποτελείται από Bombay, angostura aromatic bitter και violet λικέρ, καθώς και ένα cocktail που μας εκτόξευσε στα άστρα και δεν είναι άλλο από το «Telescope», με moscato d’ asti, παγωμένο μαύρο τσάι, lemoncello, γρεναδίνη και φράουλες.

Foinikas Square Cocktail & Espresso bar

Ηρώων Πολυτεχνείου 76 - Δάσος Χαϊδαρίου, Τηλ. 210 5823221

Μετρώντας μόλις ένα μήνα λειτουργίας, το «Foinikas Square» αποτελεί συνέχεια του «Athens Foinikas Club». Οι ιδιοκτήτες του δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο χώρο, που ταξιδεύει τους θαμώνες σε...μια πλατεία Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, βοηθώντας τους να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι μέσα στην πόλη.

Η Ολλανδική και βαϋαρική αρχιτεκτονική των κτιρίων, με νότες παριζιάνικης φινέτσας, πλαισιώνουν την πλακόστρωτη πλατεία και κάπου εδώ το μαγικό ταξίδι γεύσεων ξεκινά. Εκλεκτά υλικά, φρέσκα φρούτα και φαντασία, συνθέτουν έναν κατάλογο με 12 cocktails. Για τους κλασικούς λάτρεις της μπύρας, στο χώρο βρίσκεται ένα vintage beer bar με επιλεγμένες βαρελίσιες μπύρες, ενώ must drink του καταλόγου είναι η σπιτική λεμονάδα. Στα αυτιά σας θα ηχήσουν chill out μουσικές επιλογές, κάθε Τετάρτη πραγματοποιούνται Latin parties, ενώ κατά διαστήματα γίνονται και άλλες εκδηλώσεις.

Photos by: Μάκης Νικοδήμου

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Μαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]