Μόνος στην πόλη κατακαλόκαιρο; Ακόμη καλύτερα

summer
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Από επιλογή ή υποχρεώσεις, το να μείνεις στην πόλη μπορεί να συμβεί, και ίσως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαντάζεσαι. Πάμε να δούμε τι δυνατότητες δίνει η Αθήνα σε όσους παραμείνουν στα όριά της τον Αύγουστο.

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο προφανή, με πρώτο και καλύτερο το θερινό σινεμά. Ίσως είναι η μοναδική έξοδος που μπορείς να κάνεις εντελώς μόνος ή μόνη χωρίς ενδυματολογική ή άλλη φροντίδα, χωρίς τίποτα έξτρα και περιττό, εξόν ίσως του αντικουνουπικού. Μπορείς να δεις τις ταινίες που παρέλειψες το προηγούμενο διάστημα, να ξαναδείς κάποια που γούσταρες πολύ, να διαλέξεις όποιο κάθισμα σε βολεύει κάνοντας μάλιστα και αλλαγές κάθε τόσο, για να βρεις εκείνη που σου ταιριάζει καλύτερα ή γιατί έτσι, επειδή μπορείς! Με ένα ποτό ή μια μπύρα από το μπαρ, έχεις μια ολοκληρωμένη έξοδο και, ειλικρινά πες μου, πότε ένιωσες μόνος βλέποντας μια ταινία; Αν τώρα μπεις σε διάθεση πιο κοινωνική, θυμίσου ότι το σινεφίλ κοινό είναι χαλαρό και συνήθως ανοιχτό σε γνωριμίες, οπότε, μπορεί τελικά να βρεθείς με παρέα που για να 'ναι στο σινεμά Αυγουστιάτικο όπως εσύ, έχετε ήδη πολλά να μοιραστείτε.

Για καφέ ή ποτό. Διάλεξε το αγαπημένο σου μπαρ, κάτσε στην μπάρα και πιάσε κουβέντα με τον μπάρμαν, μάθε κάτι από αυτόν, σίγουρα θα χει κάβα μπόλικες ιστορίες να σου αφηγηθεί, κάντου ερωτήσεις για όσα ίσως αναρωτιόσουν και δεν είχες τη δυνατότητα να μάθεις, όταν το μαγαζί ήταν γεμάτο από κόσμο, μουσικές και φασαρία. Αν τον δεις πως δεν κάνει κέφι, αν και απίθανο να πέσεις σε αντικοινωνικό, κάτσε στα αυγά σου και πιες το ποτό σου μόνος σου. Κανείς δεν θα σε κοιτάζει περίεργα, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Ο Αύγουστος κάνει τους ανθρώπους, ακόμη και τους κατοίκους της Αθήνας, πιο ανεκτικούς, πιο οικείους, πιο φιλικούς. Ίσως από ένα αίσθημα αλληλεγγύης για αυτό που σας συνδέει, την απόσταση από τις παραλίες.

Και μιας και αναφέραμε τη μαγική λέξη του καλοκαιριού, πάμε για μια άλλη επιλογή, πιο επίκαιρη, τη θάλασσα. Φαντάσου την εικόνα: οι δρόμοι άδειοι, η μουσική στο αυτοκίνητό σου στη διαπασών και ένας ορίζοντας αλμύρας ανοίγεται μπροστά σου, πιο προσβάσιμος από ποτέ, αφού η κίνηση στους δρόμους το επίμαχο διάστημα είναι τέτοια που θες να απαθανατίσεις την ανυπαρξία της φωτογραφικά ή απλά να την εκμεταλλευτείς κάνοντας ζικ ζακ με το αμάξι για να απολαύσεις τη δυνατότητα σε όλο της το πλάτος. Στο διαταύτα του μπάνιου δεν έχει νόημα να σταθούμε. Βάλε τα δικά σου συστατικά και φέρτο στα μέτρα σου.

Αν πάλι κάνεις κέφι πισίνα, η Αττική έχει μπόλικες ακόμη και στην καρδιά της πόλης. Εδώ μπορείς να πάρεις μια ψευδαίσθηση διακοπών προσπαθώντας να δεις τα πάντα γύρω σου με την οπτική του τουρίστα. Με την ίδια τουριστική διάθεση μπορείς να περιπλανηθείς στην πόλη γενικά. Να ανακαλύψεις ξανά τις γειτονιές της, να κάνεις βόλτα με το τρενάκι της ξενάγησης, να ανέβεις στην Ακρόπολη λίγο πριν σουρουπώσει, να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων και να πιεις καφέ στην καφετέρια με την εσωτερική αυλή και τους κίονες, να χαθείς στα σοκάκια της Πλάκας παίζοντας ένα ρόλο, εκείνο του επισκέπτη. Για ακόμη εντονότερη την αίσθηση του πρωτάρη στην πόλη, κλείσε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κεντρικά και μείνε ένα βράδυ. Ξύπνα πολύ πρωί. Τα πρωινά όλα είναι πιο όμορφα όπου κ αν είσαι και η Αθήνα λίγες ώρες μετά το χάραμα είναι όπως της αξίζει.

Απόλαυσε τους άδειους δρόμους καθοδόν για τη δουλειά σου και την ησυχία στο γραφείο. Άραξε στην βεράντα ή το μπαλκόνι του σπιτιού σου και δες ταινία ή άκου μουσική, χωρίς να ενοχλείς ή να ενοχλείσαι από τους γείτονες και τη δική τους μουσική ή ταινία. Μη δεις τηλεόραση, ειδικά ελληνική. Όλα έχουν τα όριά τους. Άδραξε την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους στην ίδια κατάσταση με εσένα και τελικά να βρεθείς μέλος μιας αστικής παρέας του καλοκαιριού από εκεί που δεν το περιμένεις. Αν τυχόν ερωτευτείς, να ξέρεις πως έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ζεις το μεγαλείου του καλοκαιρινού έρωτα, μόνο που ο δικός σου είναι της πόλης, δεν ξεθωριάζει με το πρώτο πρωτοβρόχι.

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]