Μαγειρέματα αλληλεγγύης με Πλιάτσικα και Μηλιώκα

allileggui-peiraia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το click@life βρέθηκε στον Πειραιά, όπου συνάντησε τον Φίλιππο Πλιάτσικα εν όψει της μεγάλης συναυλίας ενίσχυσης της Αλληλεγγύης Πειραιά που θα δώσει μαζί με τον Γιάννη Μηλιώκα και πήρε μια… μυρωδιά από τα «μαγειρέματα» μιας οργάνωσης αλληλεγγύης που βοηθά όσους έχουν ανάγκη, στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων.

Την ώρα που κάποιοι απολαμβάνουν το φαγητό τους σε πολυτελή εστιατόρια, κάποιοι άλλοι πασχίζουν για να το βρουν σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, όμως, η Αλληλεγγύη Πειραιά έχει στόχο να βοηθήσει αυτούς που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία με κάθε τρόπο, φροντίζοντας από το να έχουν φαγητό στο πιάτο τους και ρούχα στην ντουλάπα τους, μέχρι να βρίσκουν φάρμακα ή να παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά τους.

Για να τα κάνουν όλα αυτά, όμως, χρειάζονται και κάθε πιθανή βοήθεια που θα τους εξοικονομήσει πόρους για να συνεχίσουν να προσφέρουν απλόχερα και ευγενικά χείρα βοηθείας σε όσους την έχουν ανάγκη. Κάπου εδώ, μπαίνουν στο κάδρο και ο Φίλιππος Πλιάτσικας μαζί με τον Γιάννη Μηλιώκα, οι οποίοι θέλησαν να ενισχύσουν το έργο της Αλληλεγγύης Πειραιά, με τη συναυλία που θα δώσουν την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο μαζί με το μουσικό συγκρότημα Χορδές του ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ που συμμετέχει σε αυτή τη δράση.

Φίλιππος Πλιάτσικας, Κώστας Καρράς, Πρόεδρος Αλληλεγγύης Πειραιά

Πριν τη μεγάλη συναυλία, όμως, βρεθήκαμε στο στέκι της Αλληλεγγύης Πειραιά, για να μάθουμε περισσότερα για τις δράσεις του. Εκεί συναντήσαμε και τον Φίλιππο Πλιάτσικα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «η αλληλεγγύη είναι υπόθεση όλων όσοι έχουν ενεργές ψυχές και φλόγα». Αυτό που τόνισε τόσο ο ίδιος, όσο και η Καίτη Μενδώνη της Αλληλεγγύης Πειραιά, είναι ότι η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά περισσότερο διάδραση, όπου αυτοί που έχουν ανάγκη από βοήθεια ενώνονται με αυτούς που μπορούν να τους βοηθήσουν, γίνονται μια ομάδα και όλοι μαζί δρουν για το κοινό καλό. Γι’ αυτό άλλωστε θα ενώσει και ο ίδιος τις δυνάμεις του μαζί τους μέσα από τη μουσική του, αφού όπως δήλωσε: «ήρθε η ώρα να απλώσουμε το χέρι και να κοιτάξουμε τον διπλανό μας στα μάτια, παρ’ όλο που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν το κάναμε και πολλές φορές σφυρίζαμε αδιάφορα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα κι, αν έχω δίκιο, ίσως όλο αυτό το δύσκολο που περνάμε τώρα, να είναι τυχερό για όλους μας τελικά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κοιταχτούμε όλοι στα μάτια».

Όσο εμείς μιλούσαμε για την αλληλεγγύη ως έννοια και ως πράξη, απέναντι από το στέκι της Ευριπίδου 49 στον Πειραιά, στην πλατεία, οι άνθρωποι της Αλληλεγγύης είχαν ήδη ξεκινήσει τα δικά τους μαγειρέματα, όπου σε ένα μεγάλο καζάνι έβραζαν φαγητό με σκοπό να το προσφέρουν σε λίγη ώρα στον κόσμο που το έχει ανάγκη, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Κουζίνας, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.

Οι δράσεις, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην κοινωνική κουζίνα, αφού, όπως μας εξήγησε η κυρία Μενδώνη, διανέμονται σε τακτική βάση τρόφιμα σε οικογένειες και άστεγους, διοργανώνεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα συλλογή και αυθημερόν διανομή λαχανικών και φρούτων από τις λαϊκές του Πειραιά και την Κεντρική Λαχαναγορά, ενώ γίνονται και συλλογές τροφίμων έξω από το σούπερ μάρκετ από προσφορές των συμπολιτών. Πέραν της κάλυψης διατροφικών αναγκών, η Αλληλεγγύη Πειραιά διανέμει ρούχα και παπούτσια, συνεργάζεται με 2 αλληλέγγυα φαρμακεία για συγκέντρωση φαρμάκων, παρέχει νομική υποστήριξη από αλληλέγγυους δικηγόρους, έχει δημιουργήσει τμήματα δωρεάν διδασκαλίας ξένων γλωσσών και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά, βοηθά τους ανέργους με κοινωνικούς λειτουργούς που προσπαθούν να τους υποδείξουν τις δυνατότητές τους και να τους κινητοποιήσουν, ενώ λειτουργεί και θεατρική ομάδα, οργανώνοντας παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα.

Θαυμάζοντας το έργο της Αλληλεγγύης Πειραιά, με την πολύτιμη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ, κατεβήκαμε στην πλατεία, όπου ετοιμαζόταν το φαγητό. Δίπλα από το καζάνι που σιγόβραζε, είδαμε ανθρώπους αποφασισμένους να προσφέρουν τη βοήθειά τους με γνησιότητα, γέλιο και αυθεντική διάθεση, χωρίς να κρύβουν καμία «σκοτεινιά» στο βλέμμα τους. Ανθρώπους έτοιμους να σταθούν αλληλέγγυοι, γεμίζοντας αισιοδοξία τις απαισιόδοξες ημέρες μας.

«Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμη στην ψυχή τους φωτιά», είπε ο Φίλιππος Πλιάτσικας κι εμείς συμφωνήσαμε παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού. Σήμερα έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο πως όταν το «εμείς» ξεπερνάει το «εγώ», υπάρχει αγάπη, φαγητό και αγκαλιά για όλους. Ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχουμε ζήσει τις τελευταίες ημέρες.

Πληροφορίες: Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49, http://solidaritypiraias.blogspot.gr/

Η συναυλία «Μια βραδιά για την Αλληλεγγύη Πειραιά» με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Γιάννη Μηλιώκα και το μουσικό συγκρότημα Χορδές του ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στις 20.30, προπώληση: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, viva.gr, Αλληλεγγύη Πειραιά, Public, Media Markt, Ιανός.

Τζούλια Τασώνη