Η Αθήνα παίζει μπριτζ, εσύ;

trapoyla
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μπριτζ για γερό μυαλό και ατσαλένια μνήμη. Πώς παίζεται, τι μπορεί να σας προσφέρει και πού θα μάθουμε μπριτζ;

Το «Μπριτζ» αποτελεί ένα αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ο­λυ­μπια­κή Επιτροπή άθλημα, παίζεται με χαρτιά από ομάδες δύο ατόμων, ασκεί το μυαλό των παικτών και σε λίγο μόλις χρόνο βελτιώνει τη μνήμη εντυπωσιακά. Με βάση μάλιστα επιστημονικές έρευνες έχει α­πο­δει­χτεί ότι το μπριτζ βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer. 

Χιλιάδες παίκτες στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παίζουν μπριτζ καθημερινά. Έτσι περνούν ευχάριστες και δημιουργικές ώρες μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τον τρόπο διασκέδασης που μεταξύ άλλων είναι και οικονομικός. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ανθρώπους - και γιατί όχι, να κάνουν φιλίες - από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. 

Παίζοντας μπριτζ συναγωνίζεστε με τους συμπαίζτες και, αν θέλετε, παίρνετε μέρος σε αγώνες, πανελλή­νιους και διεθνείς, ζωντανά ή και από το διαδίκτυο. Κάθε σωματείο διοργανώνει εκδρομικά τουρνουά, με ειδικές παροχές στους αθλητές, όπως μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία, εορταστικά δείπνα μετά τους αγώνες, ξεναγήσεις στους τόπους των διοργανώσεων, έπαθλα, αναμνηστικά δώρα κλπ. 

Το μπριτζ δεν είναι από τα παιχνίδια εκείνα που για να μάθεις πρέπει να περιμένεις αιώνες. Είναι το μόνο παιχνίδι που γρήγορα ένας νέος παίκτης έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε επίσημους αγώνες και να νιώσει τη χαρά της νίκης απέναντι στον πρωταθλητή

Πώς παίζεται

Από τη στιγμή που οι 4 παίκτες έχουν δημιουργήσει 2 ζευγάρια, μοιράζονται στον καθένα ξεχωριστά από 13 τραπουλόχαρτα.
Οι θέσεις των παικτών φέρουν τα ονόματα των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα (Βορράς-Νότος, Ανατολή-Δύση). Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες ονομάζονται λεβέ. Μετά το μοίρασμα των φύλλων οι παίκτες μπαίνουν στη διαδικασία της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες λεβέ θα κερδίσει το ζευγάρι και τον τρόπο με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα. Οι επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο παιχνιδιού είναι δύο:

-με Ατού, για το οποίο πρέπει να καθοριστεί και ένα συγκεκριμένο χρώμα,
-χωρίς Ατού.

Μόλις λήξει η δημοπρασία και καθοριστεί το συμβόλαιο, το παιχνίδι ξεκινάει. Η ουσία του παιχνιδιού είναι οι παίχτες να ακολουθούν το χρώμα (Σπαθί♣/Καρό♦/Κούπα♥ή Πίκα♠) που έπεσε πρώτο σε κάθε λεβέ. Κάθε λεβέ τελειώνει, όταν στο τραπέζι πέσουν 4 φύλλα. Η σειρά δυναμικότητας των φύλλων από το ισχυρότερο προς το πιο αδύναμο είναι η εξής:

AKQJ1098765432

Ο παίκτης που θα κερδίσει την κάθε λεβέ είναι αυτός που θα ρίξει πρώτος στην επόμενη. Συνηθίζεται -στο αγωνιστικό μπριτζ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση- οι παίκτες να μη φτιάχνουν στοίβες με τα κερδισμένα φύλλα, αλλά να τα τοποθετούν μπροστά τους γυρισμένα ανάποδα και κάθετα προς αυτούς, αν είναι κερδισμένα ή οριζόντια, αν είναι χαμένα. Μόλις παιχτούν 13 λεβέ, υπολογίζονται οι πόντοι της κάθε ομάδας ανάλογα με την έκβαση της παρτίδας. Σας φαίνεται βουνό; Για αυτό υπάρχει η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ όπου μπορείτε να διδαχτείτε και να παίζετε το μπριτζ στα δάχτυλα!. 

Έναρξη νέων τμημάτων κάθε Οκτώβριο και Ιανουάριο: Δηλώστε εδώ συμμετοχή.

Info

Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ
Φειδιππίδου 30, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 748 0400
Ώρες επικοινωνίας: 10:30 - 16:30
[email protected]