Dudunia, όπως κόσμημα χειροποίητο και ελληνικό

falara
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η Μαρία Φαλάρα ξεκίνησε να φτιάχνει κοσμήματα από χόμπι και, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις που κίνητρο είναι το μεράκι, έχουν περάσει έξι χρόνια και ακόμη δημιουργεί.

Αν και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία, την κέρδισε ο κόσμος των κοσμημάτων. Έτσι πήρε την απόφαση και σπούδασε κόσμημα στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Νέας Σμύρνης στην Αθήνα και πλέον κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα τη δική της σειρά κοσμημάτων, γνωστή με την επωνυμία «Dudunia». Ο λόγος για την 29χρονη Μαρία Φαλάρα, που είχε ανέκαθεν μότο της «Να προσπαθείς και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε αυτό που σου γεμίζει τη μέρα και την ψυχή με λαχτάρα για δημιουργία». Κάτι που και η ίδια κάνει πράξη!

Πρόσφατα μετακόμισε στον τόπο καταγωγής της, την Καρδίτσα, αλλά όπως μας τόνισε, στην Αθήνα, όπου σπούδασε κι εργάστηκε, πέρασε «δέκα πολύ όμορφα χρόνια, δημιουργικά και γεμάτα. Μου αρέσει γιατί είναι μια πόλη που κινείται συνεχώς και μου δίνει την αίσθηση ότι αν την αγαπήσεις θα σε αγαπήσει κι εκείνη».

Πότε πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη δημιουργία και πώληση κοσμημάτων;

- Άρχισα να ασχολούμαι με την κατασκευή κοσμημάτων πριν περίπου 6 χρόνια. Ξεκίνησε σαν χόμπι και εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη, έγινε τρόπος έκφρασης. Όταν μπήκα στη διαδικασία να σχεδιάζω και να κατασκευάζω από την αρχή ένα κόσμημα, κατάλαβα ότι θέλω να εκφράζομαι και να επικοινωνώ μέσα από αυτή την τέχνη.

Από πού εμπνέεσαι για να δημιουργείς;

- Έμπνευση για τη δημιουργία ενός κοσμήματος υπάρχει παντού. Σε μια λέξη, σε ένα συναίσθημα, σε ένα σχήμα. Πολλές φορές εμπνέομαι και από άλλες μορφές τέχνης, όπως η μουσική, ο κινηματογράφος ή η ζωγραφική.

Τι υλικά χρησιμοποιείς, αντέχουν στο χρόνο;

-Τα dudunia είναι κοσμήματα φτιαγμένα στο χέρι από μπρούτζο, χαλκό, αλπακά, ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες.Τα κοσμήματα από μέταλλο με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να διατηρηθούν μια ολόκληρη ζωή χωρίς να αλλοιωθούν.

Υπάρχει ζήτηση την περίοδο που διανύουμε;

- Το χειροποίητο κόσμημα δείχνει να επιβιώνει ακόμα και τώρα που διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγαπούν και να θέλουν να αποκτήσουν ένα όμορφο και ιδιαίτερο κόσμημα, άλλωστε είναι μια μορφή τέχνης που φοριέται.

Ποιο ξεχωρίζεις από όσα έχεις δημιουργήσει μέχρι τώρα;

- Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο κόσμημα από αυτά που έχω δημιουργήσει, γιατί το κάθε ένα έχει μια ξεχωριστή σημασία για μένα. Ωστόσο ένα από τα αγαπημένα μου σχέδια είναι το δαχτυλίδι "three pages" πάνω στο οποίο στηρίχθηκε και ο σχεδιασμός του λογότυπου των κοσμημάτων μου.

Γιατί dudunia;

- "Dudunia" σημαίνει κοσμήματα και είναι μια δική μου λέξη που τη χρησιμοποιούσα όταν ήμουν παιδί και έμεινε στο λεξιλόγιό μου χωρίς να ξέρω ότι μια μέρα θα γίνει brand name για τις δημιουργίες μου.

Φθινοπωρινές τάσεις και tips

- Το φθινόπωρο τα κοσμήματα με ημιπολύτιμες πέτρες μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ τα δαχτυλίδια συνδυασμένα πολλά μαζί χαρίζουν μοναδικό στυλ με έθνικ επιρροές.

Μελλοντικά σχέδια

- Ονειρεύομαι να σχεδιάζω και να κατασκευάζω κοσμήματα για πολλά χρόνια ακόμα. Απολαμβάνω τη διαδικασία της δημιουργίας και στόχος μου είναι να εξελίσσομαι συνεχώς πάνω σε αυτό.

Τα «dudunia» μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

-Οnline καταστήματα: www.etsy.com & www.jamjar.gr

-Επικοινωνία: [email protected]

-Social Media: facebook & instagram
 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]