Ο Κ. Βασιλακόπουλος νικητής του Angostura Cocktail Challenge (Photos)

basilakopoylos-1
ΤΡΙΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Το Angostura Global Cocktail Challenge 2016 ανέδειξε νικητή για την Ελλάδα, ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Υπομονή ως τις 20 Οκτωβρίου που θα μας εκπροσωπήσει στην Μαδρίτη.

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημεράκι της Δευτέρας βρεθήκαμε στο «48 Urban Garden» (Αρματωλών 48 & Κλεφτών, Αμπελόκηποι) μιας και εκεί ήταν προγραμματισμένο από καιρό να διεξαχθεί το Angostura Global Cocktail Challenge 2016 για τη χώρα μας. Toν διαγωνισμό διεξήγαγε η Angostura σε συνεργασία με την Bar Acedemy Hellas.

Κριτές ήταν τέσσερις εξαιρετικοί mixologists: ο Νίκος Γαρτζολάκης (Baba Au Rum), o Γιάννης Πετρής (Κόκκινος Λωτός), ο Διονύσης Πολάτος (IPITOU - the bar) και ο Παναγιώτης Γιοβάνης (Dégagé, Λαμία).

Τα σέικερ πήραν πραγματικά φωτιά, μιας και οι φιναλίστ ήρθαν αντιμέτωποι με τις εξής δοκιμασίες: έπρεπε σε μόλις 7 λεπτά να έχουν δημιουργήσει και σερβίρει στους τέσσερις κριτές, τέσσερα cocktails: δύο με βάση το ρούμι κι ακόμα δύο freestyle. 

15 ήταν οι φιναλίστ που «κονταροχτυπήθηκαν» για τον πολυπόθητο τίτλο, αλλά μόνο ένας κατάφερε να περάσει στον τελικό προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία στις 20 Οκτωβρίου.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον 25χρονο Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο από το «9ΒΗΤΑ» στο Χαλάνδρι, ο οποίος μίλησε στο click@life για την προετοιμασία, τις πηγές έμπνευσης των συνταγών που παρουσίασε κ.ά. Παρά το γεγονός ότι είναι πτυχιούχος σχολής δημοσιογραφίας, τον κέρδισε από νωρίς ο χώρος της εστίασης. 

Στην αρχή πειραματιζόταν μόνος του, ώσπου αποφάσισε να εγγραφεί στην Bar Academy. Εκεί έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, δίπλα στον καταξιωμένο Χρήστο Αξαρλή, με τον οποίο και συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Για τον διαγωνισμό της Angostura προετοιμαζόταν περίπου δύο μήνες και, όπως μας αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στους κριτές δεν ήταν τόσο αγχωμένος όσο είναι τώρα που γνωρίζει πως θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μαδρίτη.

- Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Ιάκωβος Κωστάντας (OZ Cocktail BAR - Χίος) και την τρίτη, ο Γιάννης Κουτσουράδης (OZ Cocktail BAR - Χίος).

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος (μέση) με τον Χρήστο Αξαρλή (δεξιά) και τον Κώστα Λύτρα (αριστερά - 9ΒΗΤΑ)

Σχετικά με τα cocktails που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος, την πηγή έμπνευσης των συνταγών & των ονομασίων που τους έδωσε:

- Black Monk: 50 ml Black Bottle, 30ml σπιτικό σιρόπι από Chimay Red Beer, 15ml σιρόπι από αχλάδι & μήλο, 30ml φρέσκο χυμό λάιμ, 2dashes Angostura Orange Bitters, φρέσκο χυμό τζίντζερ
* Γαρνιτούρα: αποξηραμένα δαμάσκηνα, αχλάδι βρασμένο σε κόκκινο κρασί - sherry herb λικέρ, σπιτικά σοκολατάκια με κόκινο πιπέρι & κάρδαμο καθώς και έλαια από ξύσμα πορτοκαλιού.

«Αυτή η συνταγή πέρασε από σαράντα κύματα... Ήθελα να παίξω με το ουίσκι, επειδή συνδυάζεται ωραία με τα δαμάσκηνα, τα σύκα και το αχλάδι -έτσι προήλθε η μοναστηριακή Chimay Red Beer. Η ονομασία προήλθε από το ουίσκι «Βlack Bottle» και το «Monk» από τη μοναστηριακή μπύρα, καθώς και το βιβλίο του Άντον Τσέχωφ (Ο μαύρος μοναχός -1894).».

- Madeleine's Daiquiri: 60ml Angostura 5 Year Old Rum, 25ml σπιτικό σιρόπι ιβίσκου με εμποτισμένο με Angostura Aromatic Bitters & αλάτι, 30ml φρέσκο χυμό λάιμ, 5 dashes Angostura Aromatic Bitters, 3 dashes Angostura Orange Bitters, 15ml σπιτική Falernum με Angostura Reserva
* Γαρνιτούρα: έλαια από ξύσμα πορτοκαλιού & αποξηραμένος ιβίσκος.

«Για το συγκεκριμένο cocktail εμπνεύστηκα από μια γυναίκα. Και γύρω από εκείνη δημιούργησα μια ιστορία. Το «Madeleine's Daiquiri» αποτελεί... το ταξίδι μιας Γαλλίδας, η οποία προκειμένου να ανακαλύψει το ιδανικό για την ίδια ποτό, αποφασίζει να κάνει το γύρο του κόσμου. Έτσι περνά μεταξύ άλλων, από την Καραϊβική και την Ιαπωνία, ώσπου καταλήγει στην Ελλάδα.».

Ο νικητής με τους κριτές

* Οι υπόλοιποι φιναλίστ που πρωταγωνίστησαν στον ελληνικό τελικό ήταν οι εξής:

Ανδριανός Πάρης
Βλάχος Γιάννης
Γαλάνης Δημήτρης
Καρακατσάνης Χάρης
Κιτμερίδης Πέτρος
Λορέντζος Σταύρος
Μπρίνιας Γιώργος
Παπαδόπουλος Γιώργος
Παπαδόπουλος Σωτήρης
Σταυρουλάκης Γιάννης
Τσάμπου Χρύσα
Τσατίρας Κωνσταντίνος

Εμείς να ευχηθούμε στον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο καλή τύχη, να απολαύσει τη συμμετοχή του στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και γιατί όχι, να επιστρέψει με το πολυπόθητο βραβείο!

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]