Ο mixologist Κ. Καπνιάρης ξυπνά τις αισθήσεις μας με το Τhimisis

kapniaris-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

O φιναλίστ του διαγωνισμού της Bacardi, Κωνσταντίνος Καπνιάρης μιλά στο click@life για τη συμμετοχή του σ' αυτόν και την πηγή έμπνευσης του cocktail του.

Τέλη του περασμένου Οκτώβρη πραγματοποιηθήκε ο προημιτελικός διαγωνισμός του Bacardi Legacy Global Cocktail Competition, που ανέδειξε τρεις φιναλίστ.

Τα shakers των τριών θα πάρουν φωτιά τον Μάρτιο στη Λισαβόνα, όπου θα πραγματοποιηθεί ο ελληνικός τελικός, ενώ ο νικητής της βραδιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό, που θα γίνει λίγο μετά στο Σαν Φρανσίσκο.

«Η συμμετοχή και κατ’ επέκταση η διάκριση σε ένα τέτοιο διαγωνισμό προσφέρουν στο νικητή την απόλυτη επιβράβευση, η οποία δεν περιορίζεται στην αναγνωρισιμότητα, αλλά επεκτείνεται στην ένταξή του στο πάνθεον της οικογένειας του Bacardi. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο διαγωνισμό αποκτά άλλη βαρύτητα», δηλώνει στο click@life ο ένας εκ των τριών φιναλίστ, Κωνσταντίνος Καπνιάρης.

Γιατί «Thimisis», από ποια συστατικά αποτελείται και τι αποτέλεσε πηγή της έμπνευσής σου;

«Το όνομα του ποτού μου προκύπτει από την ελληνική λέξη θύμηση, που φυσικά σημαίνει ανάμνηση. Καθώς οι αισθήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να ξυπνήσεις μια ανάμνηση, ήθελα να δημιουργήσω ένα ποτό με έντονο και αρωματικό χαρακτήρα που να μπορεί να ξυπνήσει τις αισθήσεις

Μιας και η οικογένεια του Bacardi ξεκίνησε από τη Μεσόγειο και συγκεκριμένα από την Καταλονία, ήθελα το ποτό μου να έχει μεσογειακό χαρακτήρα και το πέτυχα αυτό χρησιμοποιώντας υλικά τα οποία είναι συνδεδεμένα με δικές μου αναμνήσεις.

Ένα από τα υλικά είναι το θυμάρι, το οποίο το χρησιμοποιώ σε μορφή λικέρ. Το θυμάρι αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες σύμβολο ανθεκτικότητας και γενναιότητας και καθώς η οικογένεια Bacardi έχει δείξει την ανθεκτικότητα της στις τεράστιες δυσκολίες που έχει ξεπεράσει, θεωρώ ότι είναι το απόλυτο συστατικό του «Τhimisis».

Η βάση που επέλεξα από τα Bacardi rums, είναι το Bacardi Carta Blanca, το οποίο έχει ιδιαίτερη υφή, αλλά και το ταλέντο να μπορεί να αναμειχθεί με οποιοδήποτε υλικό, βοηθώντας το να βγάλει τον καλύτερο χαρακτήρα του, ενώ συγχρόνως διατηρεί και τον δικό του.

Στη συνέχεια επέλεξα να δώσω τη γλυκιά και πικάντικη γεύση του μελιού στο ποτό μου, καθώς είναι ένα μεσογειακό προϊόν, με το οποίο έχουμε όλοι μεγαλώσει. Επίσης, θεωρώ ότι είναι και ο πιο αθώος τρόπος για να γλυκάνουμε ένα ποτό. Για να το ισορροπήσω, προσθέτω χυμό από λάιμ και ολοκληρώνω με δυο σταγόνες από bitters λεβάντας.

Το πικρό είναι στοιχείο το οποίο ολοκληρώνει μια γεύση και το θεωρώ απαραίτητο. Χρησιμοποίησα λεβάντα γιατί απλά, μαζί με το θυμάρι και τις νότες βανίλιας του Bacardi Carta Blanca, δημιουργούν έναν απίστευτο συνδυασμό.

Πιστεύω λοιπόν πως με τα παραπάνω υλικά κατάφερα να δημιουργήσω ένα συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων ιδανικό για κάθε ουρανίσκο, που μπορεί σε κάθε γουλιά να ξυπνήσει την γεύση και την όσφρηση. Έπρεπε όμως με κάποιο τρόπο να ικανοποιήσω και την όραση. Έτσι επέλεξα να γαρνίρω με ένα όμορφο λουλούδι, το οποίο μοιράζεται με κάποιο τρόπο το όνομα του ποτού μου. Ο λόγος για το λουλούδι "μυοσωτίς" ή αλλιώς "μη με λησμόνει"».

Αναλυτικά τα συστατικά

  • 45 ml Bacardi carta Blanca
  • 15 ml λικέρ θυμαριού
  • 20 ml σιρόπι μελιού
  • 20 ml λάιμ
  • 2 dashes lavender bitters

Εσύ είσαι έτοιμος να γευτείς το παρελθόν και να βιώσεις ξανά τις αναμνήσεις σου μέσα από το «Thimisis»;
Δείτε περισσότερα για τον Κωνσταντίνο και το «Thimisis» στο facebook και το you tube.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]