Τι μας φέρνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

trio-92-megaro
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Οι μήνες που ακολουθούν επιφυλάσσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε όσους κινηθούν προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Βarry Lyndon» από το Τrio 92: ένα ρεσιτάλ εμπνευσμένο από τη μουσική της θρυλικής ταινίας του Κιούμπρικ την Παρασκευή 22/01/2016 (8:30 μ.μ.) στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Μια βραδιά αφιερωμένη στον Φραντς Σούμπερτ. 

Οι μελωδίες του Σούμπερτ, αγαπημένου συνθέτη πλειάδας διάσημων σκηνοθετών, έχουν επενδύσει σκηνές πολλών ταινιών (Μπάρρυ Λύντον του Κιούμπρικ, Η δασκάλα του πιάνου του Χάνεκε, Αίμα και πάθος και Crimson Tide του Σκοτ κ.ά.) αλλά και τηλεοπτικών σειρών. Ένα από τα πιο προσφιλή μουσικά θέματα είναι εκείνο του δεύτερου μέρους από το Τρίο για πιάνο, έργο 100. Μ’ αυτό «έντυσε» ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ  τον επίλογο του βραβευμένου με όσκαρ φιλμ εποχής Μπάρρυ Λύντον (1975), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουίλλιαμ Μέικπης Θάκερυ. Ένα μνημειώδες κινηματογραφικό έργο επικών διαστάσεων, λοιπόν, δανείζει τον τίτλο του σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Φραντς Σούμπερτ, κατά την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ολόκληρο το Τρίο για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 100 καθώς και το Τρίο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 99. Ερμηνεύει το νεανικό σχήμα μουσικής δωματίου Trio 92, που απαρτίζεται από τους Nitzan Bartana [Νιτσάν Μπαρτάνα] (βιολί), Λουκία Λουλάκη (βιολοντσέλο) και Maciej Skarbek [Μάτσεϊ Σκάρμπεκ] (πιάνο). To ρεσιτάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου Σούμπερτ.

Η διάσημη κινεζική ομάδα China Anhui Art Troupe σε ένα μαγικό πολυθέαμα με χορό, μουσική και τραγούδια την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 (ώρα 8:30 μ.μ.) στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Ένα από τα πιο φημισμένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Κίνας, το China Anhui Art Troupe, επισκέπτεται την Ελλάδα για μία και μοναδική παράσταση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με χορό, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Ο Κινεζικός Καλλιτεχνικός Θίασος Ανχουί (China Anhui Art Troupe) είναι ένα από τα διασημότερα σύνολα παραστατικών τεχνών της Κίνας και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες. Μέσα από τα προγράμματα των παραστάσεών του ανά τον κόσμο, το China Anhui Art Troupe αναδεικνύει τη μακραίωνη παράδοση της Κίνας –και συγκεκριμένα της Επαρχίας Ανχουί– σε ποικίλες μορφές τέχνης, όπως ο χορός, τα ακροβατικά, η μουσική και το τραγούδι.

Στην Επαρχία Ανχουί, από την οποία προέρχονται περισσότερες από 100 καλλιτεχνικές ομάδες, γεννήθηκαν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις του κινεζικού πολιτισμού: το παραδοσιακό «ανατολικό μπαλέτο» (Εastern Βallet), ένας ιδιαίτερα δημοφιλής χορός της Κίνας, με άνθη και τύμπανα και η Όπερα Χουανγκμέι (Huangmei), ένα από τα πέντε διασημότερα είδη μουσικοχορευτικού θεάτρου, η οποία διαφέρει ωστόσο από την Όπερα του Πεκίνου. Μάλιστα, όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση του China Anhui Art Troupe στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (27/1), θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν κινέζους καλλιτέχνες σε αυθεντικές χορογραφίες του «ανατολικού μπαλέτου» αλλά και σε αποσπάσματα έργων της Όπερας Xουανγκμέι (Huangmei).

Για την εμφάνισή τους στην Αθήνα, οι προικισμένοι ερμηνευτές του Θιάσου Ανχουί έχουν επιλέξει αντιπροσωπευτικά δείγματα του πλούσιου ρεπερτορίου τους, εμπνευσμένα από την πανάρχαια πολιτιστική παρακαταθήκη της χώρας τους: ακροβατικά με βεντάλιες, μάσκες, ομπρέλες αλλά και φιγούρες που παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες της Άπω Ανατολής, λαϊκές μελωδίες που ερμηνεύονται από παραδοσιακά έγχορδα (όπως το liuqin που μοιάζει με μικρό μαντολίνο ή το suona, που το σχήμα του θυμίζει κάπως το δικό μας όμποε), ρυθμικούς σκοπούς με έντονη την παρουσία των γκονγκ και των τυμπάνων, τρυφερά τραγούδια που μιλούν για τη φύση, τις εποχές του χρόνου και για καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων στην ύπαιθρο, τελετουργικούς χορούς δεξιοτεχνικών απαιτήσεων με εντυπωσιακά κοστούμια, πολύχρωμα μαντίλια και εξωτικά λουλούδια. Ένα μαγευτικό πολυθέαμα αξιώσεων που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον υπέροχο κόσμο της κινεζικής τέχνης!

Η Φιλαρμονική του Ισραήλ εγκαινιάζει τον Κύκλο Διεθνείς Ορχήστρες για το 2016 με σολίστ τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση την Κυριακή 31/1 και τη Δευτέρα 1/2 (ώρα 8:30 μ.μ.) στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. 

Όσοι δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους, τον προηγούμενο Οκτώβριο, για τις δύο εμφανίσεις της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα στο Μέγαρο, έχουν τώρα άλλη μία ευκαιρία να απολαύσουν το διάσημο σύνολο σε δύο ακόμη συναυλίες του με δύο διαφορετικά προγράμματα, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ. Οι νέες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής του Ισραήλ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Κύκλου Διεθνείς Ορχήστρες, που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς σπουδαία σύνολα και φημισμένους μαέστρους. Την πρώτη βραδιά (31/1), θα ακουστούν έργα Ραβέλ και Σαιν-Σανς, ενώ τη δεύτερη, αγαπημένα αποσπάσματα (1/2) από δημοφιλέστατες όπερες των Βέμπερ, Μότσαρτ, Βέρντι και Ροσσίνι, καθώς και η περίφημη «Παθητική» του Τσαϊκόφσκι. Τις άριες θα ερμηνεύσει η σοπράνο κολορατούρα Χριστίνα Πουλίτση, ένα από τα πιο ακτινοβόλα αστέρια του ελληνικού αλλά και του διεθνούς λυρικού στερεώματος.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα «Παιχνίδι με το χρόνο» με την μαγεία των νυκτών εγχόρδων ΜandolinARTE. Στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. 

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11, 12 και 13 Φεβρουαρίου 2016 σε μια διαφορετική μουσική συνάντηση… με το χρόνο. Με την μοναδική της φωνή να ενώνεται ιδανικά με τον υπέροχο ήχο των μαντολίνων αυτή τη φορά, πορεύεται στα μουσικά μονοπάτια που σμίγουν το χθες με το σήμερα, μεταφέροντας τραγούδια που έχουν την πολύτιμη πατίνα του χρόνου, για να αφήσουν το έντονο στίγμα τους για άλλη μια φορά. Μία δυνατή μουσική συνάντηση που ξεσηκώνει τις αισθήσεις, μία διαφορετική προσέγγιση με τραγούδια αγαπημένα που βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια γεμάτα αναμνήσεις και γίνονται πολύτιμα! Σ’αυτό το μελωδικό ταξίδι  θα συναντήσουμε και τα κλασικά αγαπημένα τραγούδια, θα θυμηθούμε, θα ονειρευτούμε, θα τραγουδήσουμε κλείνοντας μαζί το μάτι στο χρόνο....Την Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα συνοδεύσει στη σκηνή η Oρχήστρα Nυχτών Eγχόρδων MandolinARTE. Μαζί τους οι καταξιωμένοι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Άγγελος Τζαμαριάς (τρομπόνι) και Αλέξης Κώστας (κρουστά). Συμμετέχει ο Γιώργος Καραδήμος στο τραγούδι.

Ελεύθερη εργαστήρι με οχτώ σεμινάρια μουσικής παιδείας από το σύλλογο Οι φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2016. 

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στους ειδικούς θεματικούς κύκλους του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας, που έχουν ευρύτερο θέμα «Μουσικά Αριστουργήματα». Στο πλαίσιο των συναντήσεων, τέσσερις εκλεκτοί ομιλητές θα παρουσιάσουν το έργο τεσσάρων από τους σημαντικότερους συνθέτες, εντρυφώντας συγχρόνως ο καθένας τους στην εποχή που ο κάθε συνθέτης δημιούργησε. Ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά, οι κύκλοι θα ξεκινήσουν με τις όπερες του W. A. Mozart και τις συμφωνίες του Ludwig van Beethoven, στη συνέχεια θα ανιχνεύσουν τη μουσική για πιάνο του Claude Debussy, ενώ το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας θα ολοκληρωθεί για φέτος με μια προσέγγιση του έργου του δικού μας Γιάννη Ξενάκη.

Ο φετινός δεύτερος κύκλος του επιτυχημένου θεσμού με τίτλο «Μουσικά Αριστουργήματα» περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

«Οι όπερες του W. A. Mozart»
Μαριάννα Σιδερή, διδάκτωρ μουσικολογίας 
(Τετάρτη 3 & 10 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00)

«Οι συμφωνίες του Beethoven»
Νίκος Χριστοδούλου, αρχιμουσικός
(Τετάρτη 17 & 24 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00)

«Claude Debussy (1862-1918): Η μουσική για πιάνο»
Λήδα Μασούρα, πιανίστα, καθηγήτρια πιάνου
(Τετάρτη 2 & 9 Μαρτίου, 18:00-20:00)

«Προσεγγίσεις στο μουσικό έργο του Γιάννη Ξενάκη»
Ανάργυρος Δενιόζος, μουσικολόγος - συνθέτης
(Τετάρτη 16 & 23 Μαρτίου, 18:00-20:00)

Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κόστος συμμετοχής: 50 € για το σύνολο των 8 σεμιναρίων του κύκλου ή 20 € για κάθε μία ενότητα. Καταβάλλεται κατά την εγγραφή. Τηλ. επικοινωνίας: 210 72 82 553

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
210 72.82.333