Neighbour-hook στον Δήμο Ζωγράφου

zografou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Τελευταία εβδομάδα του Γενάρη και κάνουμε στάση στην περιοχή του Ζωγράφου, μεταφέροντάς σας πέρα από τα hot spots, μικρά διαχρονικά ...μυστικά της περιοχής.

Η περιοχή του Ζωγράφου συνορεύει με τους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Αθηναίων (Αμπελόκηποι - Γουδή - Ιλίσια) και Καισαριανής. Τα παλαιότερα χρόνια είχε δασικό και καλλιεργήσιμο έδαφος με πλούσια βλάστηση, και μάλιστα τη γνωστή πλέον ως οδό Γ. Παπανδρέου τη διέσχιζε ρέμα, που έβγαινε έως και την οδό Μιχαλακοπούλου.

Όλοι οι δρόμοι, όπως η μονίμως μποτιλιαρισμένη πλέον Ούλωφ Πάλμε, ήταν αραιοδομημένοι, αποτελούμενοι από μονοκατοικίες με μεγαλύτερους ή μικρότερους κήπους και αυλές. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν ένα καλά κρυμμένο εκκλησάκι που υφίσταται ακόμα, εκείνο της Αγίας Τριάδας που ξεπροβάλλει κάπου στην Γ. Παπανδρέου, αλλά και το σημείο όπου οι δρόμοι Παπαδιαμαντοπούλου, Μ. Ασίας και Ξενίας ενώνονται σχηματίζοντας ένα, δασικό κατά το παρελθόν, τρίγωνο, στο οποίο οι Γερμανοί δολοφόνησαν κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Διαμάντι της περιοχής αποτελούσε το Δάσος, που φιλοξενούσε και τη βίλλα Ζωγράφου, ενώ σταθερή αξία πλέον, αποτελεί η Πανεπιστημιούπολη και η Πολυτεχνειούπολη, χάρη στις οποίες η περιοχή έχει αποκτήσει εδώ και αρκετά χρόνια αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας.

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως στην περοχή υπάρχει και το κατάστημα Change Your Home (Ρόδων 3, Ζωγράφου / Τηλ. επικοινωνίας: 6948538196) του Νίκου Αναστασίου, που πρόσφατα μας παραχώρησε και συνέντευξη σχετικά με τις αναπαλαιώσεις που καταπιάνεται.

Ας ξετυλίξουμε τώρα το κουβάρι της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας...

Arts & entertainment

  • Badminton Theater - Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, Τηλ. 210 884 0600
  • Θέατρο Στοά - Μπισκίνη 55, Τηλ. 210 770 2830
  • Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου - Γ. Ζωγράφου 17 (Είσοδος από τον ναό Αγ. Γεωργίου)


To Eλαϊκόν - Κονίτσης 2 (Γουδή), Τηλ. 210 775 0024 

Το μενού του αποτυπώνει τις εμπειρίες από τα ταξίδια της «ψυχής» του καταστήματος, Βασίλη Φλωράτου. Μάγειρας ο ίδιος, συνδύασε γεύσεις και αρώματα από την Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ τις συνταγές που αλίευσε μέσα στα χρόνια, φρόντισε να τις επεξεργαστεί δημιουργικά με το προσωπικό της κουζίνας του. Η κάβα έχει δημιουργηθεί με κόπο. Η αναζήτηση μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας, έχει φέρει ποτά «διαμάντια» στο μαγαζί, όπως τσίπουρα από την Καβάλα και τον Τύρναβο, ρακί από την Κρήτη, ψημένη ρακή αλλά και διαλεχτά κρασιά. Ωστόσο δεν λείπουν και οι επώνυμες ετικέτες σε όλα τα είδη ποτών.

Phileas Fogg - Λεωφόρος Παπάγου 106, Τηλ. 210 770 8898

Ιδιαίτερο στέκι για καφέ ή ποτό, με έντονη την παρουσία του ξύλου στον ζεστό, αρχοντικό και παράλληλα εναλλακτικό του χώρο, με τους δερμάτινους καναπέδες και τα διακοσμητικά - κυρίως ρετρό - αντικείμενα από όλες τις άκρες της γης. Στα αυτιά σας θα ηχήσουν αν το επιλέξετε κυρίως jazz και funk ακούσματα.

Dolce Cafe Bar - Γρηγορίου Αυξεντίου 58-60, Τηλ. 210 748 7683

Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε έως και σήμερα, διατηρεί  εξίσου καλή ποιότητα τόσο στα προϊόντα του, όσο και στην παροχή υπηρεσιών, κρατώντας ψηλά τον πήχυ στο χώρο της εστίασης. Άλλωστε ακόμα, και το ίδιο του το όνομα παραπέμπει σε ό,τι συνδέεται με την ποιότητα, τη συνοχή, την ευγένεια, τη διασκέδαση, την ξεγνοιασιά.

Drip Espresso Bar - Λεωφόρος Παπάγου 143, Τηλ.  210 775 0755

Πρόκειται για ένα all day bar, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λειτουργεί καθημερινά από το πρωί στις 09:00 έως αργά το βράδυ. Προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ξεκινώντας από καφέ και σνακς, συνεχίζοντας το μεσημέρι με επιλογές φαγητού, ενώ το βράδυ μπορεί να αποτελέσει μια εξίσου καλή επιλογή για ποτό. Η ονομασία του προήλθε από τον τρόπο που έχει επιλεχθεί να γίνεται η απόσταξη στα ροφήματα, ενώ το ύφος του μαγαζιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί casual και industrial, καθώς τα υλικά που κυριαρχούν είναι το ξύλο και η πέτρα.

Ιδανικός χώρος για σουδαστές, που επιθυμούν να μελετήσουν ή να κάνουν εργασίες στους φορητούς υπολογιστές τους, μιας και το «Drip» προσφέρει δωρεάν, γρήγορο internet. Διαθέτει επίσης, και τηλεόραση με σύνδεση σε ψηφιακές πλατφόρμες, ώστε το φίλαθλο κοινό να απολαμβάνει αθλητικές βραδιές.Θεσμό αποτελούν πλέον τα «Drip me up» και «How Drip is your Love» parties που διοργανώνονται στο χώρο του.

Οι τιμές είναι πολύ προσιτές, ενώ λόγω των πολλών φοιτητών υπάρχουν και αρκετές προσφορές. Τέλος, το κατάστημα τακτικά διενεργεί διάφορες δραστηριότητες, όπως πρωτάθλημα Tichu ή βραδιές Live μουσικής, Latin Party κλπ, ενώ σύντομα θα αρχίσουν να διοργανώνονται και βραδιές Karaoke.

Mojo Club - Παπαδιαμαντοπούλου 36, Τηλ. 210 775 7033

Το εν λόγω hot spot απαρτίζεται από ένα πέτρινο νεοκλασσικό και έναν καταπράσινο κήπο. Ένας ιδιαίτερος και φιλόξενος χώρος που επιμελήθηκαν οι Γιώργος Μίτζιρας και Γιώργος Μπίτζας κι ο οποίος παντρεύει το κλασσικό με το σύγχρονο και το ...δροσιστικό ‪cocktail‬ με το εξαιρετικό ουίσκυ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, τό ότι τα τελευταία 23 χρόνια είναι στέκι ακόμα και των πιο απαιτητικών. Το ύφος του μαγαζιού είναι rock, με αρκετές νότες jazz και τα σαββατοκύριακα πιο mainstream, ενώ σαν χώρος διακοσμείται από αρκετούς καλλιτέχνες, ζωγράφους και φωτογράφους που κατά καιρούς εκθέτουν εκεί τα έργα τους.

Ποδήλατο καφέ - Μαικήνα 69, Τηλ. 694 652 9359, 211 012 1407

Ο Σπύρος Ογνιένοβιτς και Μαρίνα Σπηλιώτου, επιθυμούσαν να δημιουργήσουν ένα χώρο που θα προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα να τρώει έξω, φθηνά, υγιεινά και απολαυστικά κι έτσι ήρθε στην περιοχή του Ζωγράφου το «Ποδήλατο». Όπως αναφέρουν: «Δεν θέλουμε να  επιβάλλουμε ένα ψυχαναγκαστικό ευ ζην, μέσα σε ένα "καταναλωτικό συνεχές", με αιχμή την πειραματική μαγειρική, γιατί το φαγητό παύει να επιτελεί τη βασική λειτουργία του και μεταμορφώνεται σε  φορέα διαφορετικότητας. 

Δε φτιάξαμε ένα αστεράτο μαγαζί  απρόσιτο για τα βαλάντιο των πολλών. Απευθυνόμαστε στους γείτονές μας αποβλέποντας στις επαναληπτικές επισκέψεις τους, για ένα καφέ ή ακόμη και για ένα ρακοπότηρο. Απευθυνόμαστε στους φοιτητές της περιοχής που επιθυμούν να βγαίνουν πιο συχνά από ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε το έξω, να δούμε κόσμο που γελάει και να περάσει καλά. Πιστεύουμε ότι όλοι δικαιούμαστε τις ηδονικές στιγμές μας και ότι  μπορούμε με λίγη καλή θέληση και στοιχειώδη προγραμματισμό να τις έχουμε. 
Πιστεύουμε στην κοινοκτημοσύνη των απολαύσεων και ότι οι εκπαιδευμένοι ουρανίσκοι δεν απαντώνται μόνο στους χώρους της υψηλής μαγειρικής. Επιμένουμε στην εντοπιότητα, επιλέγοντας προϊόντα που, από μόνα τους, συνθέτουν μια μικρή οικονομική γεωγραφία της πατρίδας μας. Από την Κρήτη, την Σαντορίνη, την Σάμο την Χίο, την Ήπειρο και συνταγές από εκεί που είμαστε από την Πόλη, τη Χαλκίδα, τη Σάμο, τη Κρήτη και την Κομοτηνή. Ολιγοφάγος καλοφαγάς δεν υπάρχει. Το θέλετε και ανάποδα; Καλοφαγάς ολιγοφάγος δεν υπάρχει... Γι αυτό, φροντίζουμε να ικανοποιήσουμε και τους δυο.

Ως προς το χώρο επιλέξαμε το ασφαλές λιμάνι του αυθεντικού. Με την είσοδο σας αισθάνεστε ότι είστε σε έναν χώρο όπου ηρεμείτε (ελλιμενίζεστε). Υπάρχει ένα μίγμα εικόνων, ήχων, μυρωδιών. Στους ήχους έχουμε ποιοτική μουσική από όλο τον κόσμο. (Ρεμπέτικα, έντεχνα, νησιώτικα, jazz, rock, blues)».

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι μυημένοι στις τσάρκες τα έχουν ήδη ανακαλύψει. Εμείς δίνουμε ένα δικό μας αστεράκι στα παρακάτω αστέρια της ζωής του προαστίου: 

Τσιτσιμπίρδι - Λεωφόρος Παπάγου 128, Τηλ. 210 748 5351
Ψ Cafe Bar - Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 53, Τηλ. 210 777 6800
Mestizo - Αναστασάκη 1 & Λεωφόρος Παπάγου 104, Τηλ. 210 777 3066
* Κουμπί - Εθνικής Αντιστάσεως 2, Άνω Ιλίσια - Πλατεία Κύπρου, Τηλ. 210 777 9266
Urban - Ούλωφ Πάλμε 48, Τηλ. 210 775 6820 
Σχολαρχείο - Γρ. Κουσίδη 30Α, Τηλ. 210 779 8304
Les hiboux - Ούλωφ Πάλμε 27, Tηλ. 210 777 8057
PlayTime Cafe - Ευδήλου 9-11, Τηλ. 21 0745 5664
Excalibur bar - Ορμινίου 4, Ιλίσια, Τηλ. 693 260 0269
Hood - Λεωφόρος Παπάγου 101, Tηλ. 210 747 3022
Bairro - 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 11, Τηλ. 210 777 5000

Περιμένουμε να καταγράψετε και εσείς τις δικές σας προτάσεις κι εντυπώσεις, αν ο δρόμος σάς βγάλει προς τα κει...
Mπορείτε να διαβάσετε όλα τα «NEIGHBOUR-HOOK» εδώ

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]