Μιλήσαμε με τη διεθνούς φήμης dj, Electric Indigo

test-2

Photo: Christian Irr König

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η διεθνούς φήμης DJ, συνθέτης και μουσική παραγωγός Electric Indigo, με εμφανίσεις σε περισσότερες από 38 χώρες παγκοσμίως, μιλά στο click@life λίγο πριν την εμφάνισή της στη σκηνή του «Ρομάντσο».

Αν και ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο του djing κάπως αργά - στα 24 της χρόνια - το έκανε ανέκαθεν με το ίδιο πάθος και μεράκι, γι αυτό και το κάνει καλά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους.

Γεννήθηκε στη Βιέννη και ξεκίνησε ως ραδιοφωνικός παραγωγός παίζοντας jazz και funk κυρίως μελωδίες. Σήμερα μετρά σχεδόν 25 χρόνια ενεργούς δράσης και, όπως αναφέρει, οι ήχοι που την αντιπροσωπεύουν πλέον είναι οι techno – deep, dark και harsh, αλλά της αρέσει να καταπιάνεται και με αφηρημένα ηχητικά τοπία, ενώ ο λόγος που την εκφράζουν οι συγκεκριμένοι ρυθμοί είναι το ότι τους βρίσκει συναρπαστικούς, σωματικά και ψυχικά.

Δηλώνει πανευτυχής που έρχεται στην Ελλάδα για να παίξει  μουσική για το αθηναϊκό κοινό και αποκαλύπτει πως θεωρεί τον εαυτό της πολύ τυχερό που μπορεί και συναναστρέφεται με τόσους ταλαντούχους, ευγενικούς, στοργικούς, ενθουσιώδεις και συναρπαστικούς ανθρώπους μέσω της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τα γεωγραφικά όρια, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, το πολιτιστικό υπόβαθρο ή οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο εμπόδιο έχει επιβληθεί.

Photos: Christian Irr König

Πώς προέκυψε το ψευδώνυμό σου;

Πριν από 25 χρόνια, στην Βιέννη, ζήτησα τη βοήθεια ενός άντρα... Τον ήξερα μόνο οπτικά, αλλά γνώριζα πως είναι συγγραφέας από το Σικάγο και σκέφτηκα πως αυτός θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να "επινοήσει" ένα ενδιαφέρον όνομα. ​Έτσι, τον προσέγγισα σ’ ένα μπαρ και αυτός μου πρότεινε ένα όνομα μερικές μέρες αργότερα.

Τι σε εμπνέει κάθε φορά που δημιουργείς ένα set;

Η σύγχρονη μουσική, που έχει δημιουργηθεί κατά προτίμηση από φίλους. Μου αρέσει να έχω μια προσωπική σχέση με τη μουσική που παίζω, που είναι πέραν του προφανούς. Και φυσικά, έχει μεγάλη σημασία η άμεση επαφή με το κοινό και η φυσική παρουσία του ήχου που σε εμπνέει για ένα dj set.

Ποια είναι τα συναισθήματά σου όταν είσαι στο booth;

Πραγματικά αυτό εξαρτάται από το περιεχόμενο και τις συνθήκες. Αλλά συνήθως αισθάνομαι ενθουσιασμένη και άνετη, την ίδια στιγμή. Και πολύ συγκεντρωμένη φυσικά.

Πιστεύεις πως οι γυναίκες έρχεστε αντιμέτωπες με σεξισμό, διαφορετική αντιμετώπιση ή προκαταλήψεις λόγω φύλου; 

Τα clubs αντιπροσωπεύουν την κοινωνία μας ως σύνολο. Φυσικά και υπάρχουν μεροληψίες και προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών. Αυτές τις προκαταλήψεις είναι πολύ δύσκολο να τις αποφύγεις ή να τις ξεφορτωθείς, αλλά ο βαθμός από τον οποίο ένα άτομο καθορίζεται από αυτές, διαφέρει πολύ.

Στα 25 χρόνια καριέρας σου, έχει τύχει να σε φέρει σε δύσκολη θέση θαμώνας μαγαζιού;

Ναι, πολλές φορές έχει συμβεί αυτό στο πέρασμα των ετών. Όλες οι συνεργάτιδες που γνωρίζω έχουν ακούσει για παράδειγμα κάποιο σχόλιο του τύπου "όχι και άσχημα για γυναίκα", που είναι ο πιο κλασσικός τρόπος για να δείξει κάποιος την άγνοιά του. Επίσης, ανά διαστήματα υπάρχουν άντρες στη σκηνή ή το χώρο του dj ή μπροστά από το τραπέζι του dj που προσπαθούν να φτάσουν στο mixer ή στο turnable ή στο CD player κατά τη διάρκεια ενός dj set. Αν κι ευτυχώς αυτά τα σκηνικά δεν συμβαίνουν και πολύ συχνά, έχω μάθει να τα αντιμετωπίζω.

Τι διαφορές παρατηρείς ανάμεσα στο κοινό της Ελλάδας και του εξωτερικού;

Δεν ξέρω. Την τελευταία φορά που έπαιξα στην Ελλάδα, ήταν πριν 15 χρόνια, οπότε δεν μπορώ να κρίνω. Σε γενικές γραμμές, όλα εξαρτώνται από την ομάδα που προμοτάρει το πάρτι και διαχειρίζεται το club. Αν όλη η ομάδα, από τον ιδιοκτήτη, τον promoter, τον booker, μέχρι το προσωπικό του club και τους πορτιέρηδες έχουν κίνητρο, είναι φιλικοί και αφιερωμένοι σ’ αυτό που κάνουν, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το πάρτι θα είναι πετυχημένο και το προσωπικό εξυπηρετικό, ευτυχισμένο κι ευγενικό. Οπότε και οι θαμώνες θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Photo: Stefan Fuhrer

Ποιο είναι το αγαπημένο σου track;

Μ' αρέσει πολύ το νέο ΕΡ της Miss Sunshine από το «Random Island», αλλά και το «BDF-3299» (album Dynamic Tension) από Surgeon.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σου στο Ρομάντσο;

Θα είναι ένα dj set, για να είμαι ακριβής, όχι ένα live set. Θα προσπαθήσω να παίξω καινούργια, μοντέρνα και γεμάτη ενέργεια μουσική ώστε ο κόσμος να χορέψει. Θα εξαρτηθεί από το κοινό και την όλη κατάσταση. Αν μπορέσω θα παίξω λίγο πιο πειραματική μουσική, αλλιώς θα είμαι πιο σαφής στις μουσικές μου επιλογές. Αγνή, σύγχρονη techno σε κάθε περίπτωση βέβαια και ανυπομονώ πολύ για αυτό το gig! Είναι πάντα υπέροχo να ταξιδεύω μαζί με τον Robert και ο συνδυασμός της ζωντανής εμφάνισης του Monolake με το δικό μου DJing έχει αποδειχτεί ότι είναι επιτυχημένος.

Περισσότερα νέα της μπορείτε να μαθαίνετε από τη σελίδα της στο facebook, αλλά και στο indigo-inc.at​.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]