«Τι σημαίνει γυναίκα για σένα σήμερα;»: 11 γνωστά πρόσωπα της πόλης απαντούν

gynaikes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Ζητήσαμε από 11 ανθρώπους από τον χώρο των τεχνών και όχι μόνο να προσεγγίσουν την έννοια «Γυναίκα» και να μας δώσουν τον δικό τους ορισμό. Κάντε κι εσείς το ίδιο και κερδίστε υπέροχα δώρα.

Έντεκα πρόσωπα της Αθήνας, άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και των εικαστικών, αλλά και ένα νέο κορίτσι από το χώρο της μόδας και της επικοινωνίας ψηλαφίζουν την έννοια «Γυναίκα».

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Αν ο έρωτας είναι η σκέψη, κι η αγάπη η βάση σε μια σχέση, η γυναίκα είναι ο συνδετικός κρίκος. Είναι εκείνη που έχει την άμεση σύνδεση από τη σκέψη, να δημιουργεί από το σώμα της ζωή. Με την εξέλιξη των ετών και την νέα τάξη πραγμάτων, θέλησε ή αναγκάστηκε να "βγει εκτός σπιτιού", να δημιουργήσει, να πάρει αποφάσεις, είτε σ έναν εργασιακό είτε σ’ έναν πιο δυναμικό χώρο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αντιστρέφει τα πράγματα.

Η κρίση την ξαναεντάσσει στο σπίτι, αλλά η κρίση από μόνη της εντάσσει τον άνθρωπο στο σπίτι, ανεξαρτήτως φύλου. Εγώ, προσωπικά, αγαπώ πολύ τη λέξη γυναίκα, αλλά μ’ αρέσει και πολύ ο άνθρωπος γυναίκα. Για μένα είναι "κάτι" το οποίο δημιουργεί την ισορροπία και την ηρεμία στα πράγματα και την πιο δημιουργική σκέψη στις αποφάσεις. Βέβαια, από την άλλη έχει και την ικανότητα, όπως και ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του, με ένα απλό άγγιγμα στη λίμνη να διαλύει οποιαδήποτε επιφάνεια, να δημιουργεί διαφορετικούς κυματισμούς και να αλλάζει τα πράγματα.

Αν μπορούσα να ευχηθώ κάτι, θα ήθελα να ευχηθώ, για όλους βέβαια, αυτή η ισορροπία να υπάρχει πάντα μέσα μας και εύχομαι η γυναίκα να παραμείνει το σύμβολο της ομορφιάς, της αγάπης, της λειτουργικότητας, της ισορροπίας των πραγμάτων και, μέσα από τα χρόνια, η εύχομαι να φέρει, σ’ αυτό που θεωρούμε σήμερα γυναίκα, τα καλύτερα. Τα πιο όμορφα, τα πιο αρωματικά και τα πιο αγαπημένα πράγματα που θα μπορούσε να έχει.

Πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Άγαμοι Θύται» στο Άνοδος live stage.

Διονύσης Μαρίνος

Υπάρχει ένα θρύλος παλιός, όσο ο κόσμος, ότι στο νησί της Ορτυγίας, ζούσε μια γυναίκα, η Νταμίνα, που ποτέ δεν αρνήθηκε σε κανέναν τη βοήθεια. Ζούσε μόνη της, οικογένεια δεν είχε, ούτε συγγενείς. Όταν ήταν νέα και όμορφη, δεν αρνήθηκε το κρεβάτι ποτέ σε στρατιώτη. Στους διαβάτες είχε πάντα έτοιμο ένα πιάτο φαγητό και, όταν έρχονταν καραβάνια να προσκυνήσουν στο Ναό του Απόλλωνα, κρατούσε τα μικρά παιδιά στην αυλή της, τα τάιζε, τα πότιζε, στα μωρά έδινε γάλα από τα στήθια της. Λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε να την επισκεφθεί στο νεκροκρέβατό της η Ρικάρντα, ένα κορίτσι ορφανό – το πιο σεβαστικό του χωριού. Της έδωσε την ευχή της και της είπε να συνεχίσει αυτό που η ίδια πλέον δεν θα μπορούσε να κάνει από τον άλλο κόσμο. Η Ρικάρντα το έκανε και μετά από αυτήν ήρθε άλλη και άλλη και άλλη. Γέμισε όλος ο κόσμος με γυναίκες σαν την Νταμίνα και τη Ρικάρντα. Και θα είναι πάντα έτσι, όσο η μία γυναίκα προσφέρει στην άλλη τους ανθρώπους – σαν μητέρα, αδελφή και ερωμένη.

Ο Διονύσης Μαρίνος είναι συγγραφέας. 

Λίλα Μπακλέση

Γυναίκα. Δύναμη, αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα, ευαισθησία. Πολλά μπορώ να πω για τη γυναίκα σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι όλοι ψάχνουμε τη θέση μας σε αυτόν τον κόσμο, κάνουμε επιλογές και προσπαθούμε να πορευθούμε με αυτές. Κι αυτό νομίζω δεν έχει σχέση με το φύλο μας.

Πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ», αλλά και στη θεατρική παράσταση «Γκάμπι» στο θέατρο Κιβωτός.

Ανδριάνα Μπάμπαλη

Photo: Marilena Vainanidi

Οι γυναίκες σήμερα έχουν ενεργό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής. Μερικές από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου στην πολιτική και στην οικονομία είναι γυναίκες άλλωστε. Σε ισχυρές θέσεις στην πολιτική και την οικονομία παγκοσμίως κατά καιρούς υπήρξαν γυναίκες. Όσο για την τέχνη, η γυναίκα είχε πάντα το ρόλο της στη δημιουργία, ακόμα και σαν μούσα μεγάλων καλλιτεχνών. Εγώ δεν ένιωσα ποτέ πως έχασα κάποια ευκαιρία στην ζωή μου, λόγω φύλου. Τώρα πια ο κάθε άνθρωπος διεκδικεί και παίρνει τη θέση του στη ζωή και στην καριέρα. Φέτος, για του λόγου το αληθές, ετοιμάζουμε και μια μπάντα που αποτελείται μόνο από γυναίκες μουσικούς και φαίνεται πως αυτό είναι πολύ ελκυστικό για το κοινό. Το θέμα λοιπόν πια είναι η ικανότητα και όχι το φύλο, τουλάχιστον όπως το βιώνω από προσωπική εμπειρία.

Το Σάββατο 12/3 θα εμφανιστεί ξανά στη σκηνή της «Σφίγγας» παρέα με τον Rous, ενώ περισσότερα νέα της μπορείτε να μαθαίνετε κι από τη σελίδα της στο facebook.

Xρύσα Οικονομοπούλου

Μεγαλώνοντας και νιώθοντας την ανάγκη να έχω μικρούς και κατανοητούς "κανόνες"/σλογκανάκια για τα πάντα, εκείνο που θα ήθελα για τη δική μου κόρη και για τις γυναίκες παντού είναι να έχουν επιλογή - για κάποιους αυτονόητο, για άλλους πολυτέλεια, και για εμένα το πιο σημαντικό. Να γνωρίζουν δηλαδή πως, ανεξαρτήτως των προσδοκιών της κοινωνίας, της οικογένειας και του περίγυρου, εκείνες μπορούν να αποφασίσουν αν θα σπουδάσουν ή αν θα γυρίσουν τον κόσμο, τι δουλειά θα κάνουν, πόσο λίγα ρούχα θα φορέσουν, πόσο αδύνατες θα είναι, αν θα είναι πολυγαμικές ή μονογαμικές, τι τους αρέσει και τι όχι στο σεξ, αν θα κάνουν ή όχι παιδιά, αν τους ταιριάζει η συντροφικότητα ή αν στην πραγματικότητα είναι μοναχικές, αν θέλουν να βάφονται και να αποτριχώνονται, αν γεννήθηκαν γυναίκες ή αν αποφάσισαν ότι ήταν γυναίκες στην πορεία. Με κίνδυνο να ακουστώ υπεραισιόδοξη και "κοελική" (σας διαβεβαιώ ότι δεν είμαι, είναι κάτι παροδικό), πιστεύω πως το να δοκιμάσουμε να τολμήσουμε, να επιλέξουμε και να στηρίξουμε τις επιλογές μας αποτελεί μια κάποια λύση σε έναν κόσμο που ναι, ακόμα προσπαθεί, αδικαιολόγητα αμήχανα ανά περιπτώσεις, για την πολυπόθητη ισότητα.

Η Χρύσα Οικονομοπούλου είναι υπεύθυνη επικοινωνίας στο Gagarin 205 και head του fashionism.gr

Γιώργος Παπαγεωργίου

Η γυναίκα είναι… ιδέα! Ξέρω, ακούγεται περίεργο έτσι, αλλά όσο το σκέφτομαι καταλήγω στο ότι αυτό που ορίζει τη σύγχρονη γυναίκα δεν είναι το τι, αλλά το πώς. Δεν είναι το να φλερτάρεις, είναι το να φλερτάρεις σα γυναίκα. Δεν είναι το να διεκδικείς, είναι το να διεκδικείς σα γυναίκα. Όχι απλά το να αγαπάς, αλλά το ν’ αγαπάς σα γυναίκα. Και είναι που η γυναικεία φύση κάνει κύκλους, που αγκαλιάζει τον άνδρα, που τερματίζει τα στεγανά, που αποδεικνύει ότι είναι η πιο ισχυρή. Δεν έχει σημασία αν είναι “αρσενικό” ή “θηλυκό” το περιεχόμενο. Η γυναίκα είναι και τα δύο. Είναι το μαζί.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η Ωραία του Πέραν» στο θέατρο του Νέου Κόσμου, αλλά και στις «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας» στο θέατρο Πόρτα, ενώ παράλληλα κάνει εμφανίσεις με την μπάντα του Polkar.

Oρέστης Τζιόβας

H γυναίκα. Αχ! Η μητέρα, η ερωμένη, η αδερφή, η φίλη. Λατρεύω τις γυναίκες. Τις θαυμάζω! Άλλοτε τις μισώ. Είναι το πάθος μου, ο πόθος μου. Είναι το πλάσμα που δίνει ζωή, κυριολεκτικά. Φέρει την τεράστια ευθύνη της συνέχειας του είδους μας. Πλάσμα με ανάγκη για ευθύνες, με ανάγκη να φροντίζει. Πλάσμα σκληρό και γειωμένο. Είναι φορές που γίνονται χαλί να τις πατήσεις αλλά αν πατήσεις με λάσπες σού τραβάνε το χαλί κάτω απ' τα πόδια. Είναι τόσο ωραίο να φλερτάρεις μαζί τους. Να τις κερδίζεις και να σε κερδίζουν. Δίνονται τόσο μεγαλόψυχα που αν έχεις την ωριμότητα να το αντιληφθείς, μπορούν να σου δώσουν τα πάντα. Γίνονται όμως πολύ σκληρές αν τις προδώσεις. Βλέπε Μήδεια. Δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες μεταξύ τους. Θα κλείσω χιουμοριστικά με μια ατάκα από τη Λάμψη του Κιούμπρικ όταν ο φανταστικός μπάρμαν μιλάει στον Τζόνι. Του λέει: "Γυναίκες. Δε μπορείς να ζήσεις μαζί τους. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτές."

Ο Ορέστης Τζιόβας είνα ηθοποιός και πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Δεσποινίς Τζούλια".

Γιάννης Χατζηγεωργίου

Η γυναίκα είναι για εμένα ονόματα. Η γυναίκα είναι η φύση. Η ζωή. Με την πρώτη αίσθηση μού παρουσιάζεται ως μητέρα. Ανοίγω τα μάτια και παίρνει εκατομμύρια ονόματα. Αδερφή, γιαγιά, θεία... Περπατάω, και από τα πρώτα κιόλας βήματα την ακούω να με δασκαλεύει, ενώ μεγαλώνοντας, με την όσφρηση, μου φαίνεται λουλούδι και με τη γεύση καρπός και τροφή για έμπνευση. Έμπνευση που διατυπώνεται μέσα από τα τραγούδια, τα βιβλία. Η γυναίκα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας. Είναι μια πλευρά μας. Ίσως η πιο δημιουργική. Είμαι τυχερός που ζω σ' έναν κόσμο, όπου την ομορφιά του μπορώ να τη δω σε δυο μάτια... Κι αν μπορούσα θα της χάριζα όλες τις μέρες του χρόνου.

Πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ», στο μιούζικαλ «80s the musical» και είναι frontman των «RadioAct» (πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο τους single από την Panik Records).

Γιώργος Αλέκου

GEORGE ALEKOU

Η γυναίκα του 21ου αιώνα έχει δυναμικά χαρακτηριστικά. Σπουδάζει, ενδιαφέρεται για την καριέρα της στη δουλειά, θέλει να διακρίνεται ισάξια με τους άνδρες συναδέλφους της, προσπαθεί για την εμφάνισή της, διαβάζει και στις σχέσεις της με τους άνδρες διεκδικεί ρόλο αντίστοιχο. Αυτό δημιούργησε συχνά στις σχέσεις της μια εικόνα ανδρικής συμπεριφοράς που έχει αρνητική επίδραση σε ένα μεγάλο ποσοστό των σχέσεων με το άλλο φύλο. Ξαφνικά όμως ξυπνάει και το μητρικό ένστικτο σε κάποια ηλικία που διαφέρει από αυτή του παρελθόντος και μέσα στον πανικό της προσπαθεί να φτιάξει οικογένεια κάνοντας συμβιβασμούς που όμως συνήθως δεν της βγαίνουν σε καλό τελικά, χωρίζει και βρίσκεται μόνη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της φροντίδας των παιδιών της. Ευτυχώς όμως έχει τις δυνατότητες επειδή έχει εξασφαλίσει μόρφωση και εργασία-καριέρα.
Αυτή τη δυναμική γυναίκα του σήμερα την συναντώ καθημερινά στην άσκηση της γυναικολογίας και αυτή η εικόνα που περιέγραψα είναι η πιο συνηθισμένη.

Ο Γιώργος Αλέκου είναι γυναικολόγος και εικαστικός. Αυτή την περίοδο εκθέτει στη γκαλερί Thanassis Frissiras τη ζωγραφική του έκθεση "Παιδικές Αλήθειες".
 

Έλενα Μαρούτσου

Ευτυχώς δεν υπάρχει κάποιος ορισμός της γυναίκας σήμερα που να μπορεί να μας καλύψει όλες. Κάθε "ορισμός" συνεπάγεται "περιορισμό", ένα θεωρητικό λάσο που ρίχνει κάποιος για να πιάσει κάτι που κινείται κι αλλάζει διαρκώς, όπως τρέχει κι αλλάζει διαρκώς η γυναίκα σήμερα, ελεύθερη -ας ελπίζουμε- να " ορίσει" η ίδια τον εαυτό της. Η καθεμιά ξεχωριστά. Κι ενίοτε πολλές μαζί παρέα.

Η Έλενα Μαρούτσου είναι συγγραφέας και καθηγήτρια λογοτεχνίας. 

Κατερίνα Μισιχρόνη

Για εμένα γυναίκα σημαίνει δύναμη, θάρρος, δημιουργία και γενναιοδωρία! Σε μια εποχή σκληρή και γεμάτη αντιφάσεις, όπως αυτή που διανύουμε αισθάνομαι ότι ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η παρουσία γυναικών σε καίριες θέσεις. «Μια γυναίκα είναι ένας πλήρης κύκλος. Μέσα της βρίσκεται η δύναμη να δημιουργεί, να ανατρέφει και να μεταμορφώνει.» - Diane Mariechild

Η Κατερίνα Μισιχρόνη είναι ηθοποιός.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]