Ένα κόσμημα που φοριέται ως ζώνη και άλλες πολυμορφικές δημιουργίες από την Νατάσα Μάντζαρη

natasa
ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Φύσει δημιουργικός άνθρωπος, η Νατάσα Μάντζαρη προτιμά τις …εναλλαγές και συνεχώς αναζητά νέους τρόπους για να εκφραστεί, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Interior Design στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ στην Αθήνα και συνέχισε με Master στο Product Design στο De Montfort University της Αγγλίας. 
Όπως επισημαίνει στο click@life, ένα από τα πράγματα που τη χαρακτηρίζουν είναι το πείσμα, γι’ αυτό και προσπαθεί να έχει πάντα στο μυαλό της, αλλά και να τηρεί σε όλους τους τομείς της ζωής της το “Αν τολμήσεις, μπορεί και να πετύχεις. Αν δεν τολμήσεις όμως, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχεις”.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια και τις δημιουργίες της…

«Αποφοιτώντας, εργάστηκα αρκετά χρόνια ως Interior Designer, δουλεύοντας ιδέες σε μεγάλη κλίμακα. Τα τελευταία χρόνια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος, με έκαναν να τολμήσω να ασχοληθώ με το κόσμημα, προσεγγίζοντάς το σαν διακοσμητικό αντικείμενο μικρής κλίμακας.

Σκεπτόμενη θετικά, πιστεύω ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Για μένα λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη στην ανάγκη μου για δημιουργία και τα τελευταία 4 χρόνια έχω αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε αυτό. Σχεδιάζω λοιπόν, και κατασκευάζω διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, ακόμα και έπιπλα.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ στα κοσμήματά μου είναι μεταξωτά υφάσματα και νήματα, σχοινιά, λάστιχα, λινάρια και ξύλινα στοιχεία. Δε σταματώ όμως να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι με νέα υλικά.

Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν πολυμορφικό χαρακτήρα. Δημιουργώ έντονους χρωματικούς συνδυασμούς, φόρμες και σχήματα, προσφέροντας τη δυνατότητα στον καθένα να “παίξει” και να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό κάθε φορά κόσμημα, βάζοντας ένα κομμάτι της προσωπικότητάς του ή τη διάθεση της στιγμής.

Χαρακτηριστική είναι η σειρά κοσμημάτων που έχω δημιουργήσει, “play and tie it as you like”. Εκτός από κοσμήματα, μπορούν να έχουν κι άλλες χρήσεις, όπως το να φορεθούν σαν ζώνη, κορδέλα πλεγμένη στα μαλλιά και ό,τι άλλο βάζει η φαντασία τού καθενός. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα του “custom made” κοσμήματος, για μία ξεχωριστή περίσταση.

Αντλώ έμπνευση από τα πιο απρόσμενα πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους, τις λιγότερο αναμενόμενες στιγμές. Στην έμπνευση δεν υπάρχει ωράριο - χρόνος. Έρχεται μόνη της απρόσμενα, εκεί που δεν το περιμένεις. Στη σκέψη και στη δημιουργία δεν υπάρχουν όρια, αλλά ούτε και κανόνες.

Ζώντας στην Ελλάδα του 2016 και έχοντας κατά νου την ανάγκη μιας γυναίκας να αποκτήσει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική δημιουργία, φροντίζω οι τιμές μου να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  

Στόχος μου είναι να εξελίσσω συνεχώς τη δουλειά μου, με αποτέλεσμα να βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση όχι μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά να συνεχίσει να ταξιδεύει και στο εξωτερικό. Η πρώτη στάση έχει ήδη πραγματοποιηθεί και ένα δείγμα της δουλειάς μου εκτίθεται στη “Gallery Melkart” στο Παρίσι.

 Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη είναι να βλέπω φωτεινά πρόσωπα, που φορώντας και υποστηρίζοντας τα κοσμήματά μου, με κάνουν να αντιλαμβάνομαι ότι με έναν τρόπο έχω συμβάλει κι εγώ σε αυτό.

Οι εκθέσεις, είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και συνεχώς ψάχνω για εμπνευσμένους χώρους με ιδιαίτερη αισθητική. Τα κοσμήματά μου φιλοξενούνται στο “18Φ” στην Πλάκα, στη “Manifactura Gallery” στο Χαλάνδρι και στη Σίφνο, στο “Boxes and Foxes” στο Παγκράτι και στο “Convert Art” στο Ξυλόκαστρο».

Τρόποι επικοινωνίας με την Νατάσα:

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]