Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού

stegi
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.

Για πρώτη φορά, τα δύο γειτονικά ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι οι συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη. Η τρίτη συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών Παντείου Πανεπιστημίου.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων.

H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Ο καταιγισμός εικόνων που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί και να απολαύσει τον ήχο και τη μουσική. Σε αυτές τις συναυλίες, εμβληματικά έργα του 20ου και του 21ου αιώνα μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolf Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.

Αναλυτικά για την 3η συναυλία (Τρίτη 19 Απριλίου 2016)

- Πώς θα αντιδράσει ένα κανονάκι στον προγραμματισμό του;
- Υπάρχει αντιστοιχία των maqams με τους ηλεκτρονικούς ήχους;
- Πώς μιλάει ένα νέυ μέσω ενός laptop;

Το GO του Ορέστη Καραμανλή, που αποτελείται από επιμέρους κομμάτια για κανονάκι, νέυ και laptop, είναι ένα έργο σε εξέλιξη που έχει γραφτεί ειδικά για την τρίτη κατά σειρά συναυλία της σειράς «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού». Το έργο θα ερμηνεύσουν, σε πρώτη εκτέλεση, ο Ορέστης Καραμανλής, ο Χάρης Λαμπράκης και η Σοφία Λαμπροπούλου.

Οι δύο δεξιοτέχνες ερμηνευτές, η Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι και ο Χάρης Λαμπράκης στο νέυ, καλούνται να ζωντανέψουν την αυτοσχεδιαστική μουσική παράδοση διαθλασμένη πολλαπλά στον ήχο του σήμερα. Το βίωμα της (τρόπον τινά) «επαυξημένης πραγματικότητας» των παραδοσιακών οργάνων γεννά απρόσμενες μουσικές συνηχήσεις, όταν τα παραπάνω συνδιαλέγονται με το laptop του συνθέτη, το οποίο ανακατασκευάζει τον ήχο σε πραγματικό χρόνο.

«Δεν υπάρχει τίποτα προ-ηχογραφημένο, όλα γίνονται στο live. Όλοι οι ήχοι γεννιούνται και πεθαίνουν εκείνη τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης.

Η μουσική σύνθεση του Ορέστη Καραμανλή μεταχειρίζεται τον χώρο ως βασική δομική παράμετρο και δημιουργεί ένα μεταβλητό ηχητικό γλυπτό. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με τη σύγχρονη ελληνική σύνθεση, μέσα από το αρχέγονο ηχόχρωμα των παραδοσιακών οργάνων και τη συστοιχία ηλεκτρονικών ήχων που θα  περιβάλλουν το κοινό.

Πρόγραμμα συναυλιών

Τρίτη 19 Απριλίου - Έργο του: Ορέστη Καραμανλή
Ερμηνευτές

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Ορέστης Καραμανλής: laptop

Τρίτη 24 Μαΐου - Έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη

Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (κεντρική είσοδος από τη Συγγρού) στις 20:30.

Info

Πάντειο Πανεπιστήμιο - Αίθουσα Τελετών
Συγγρού 136
Tηλ. 210 900 5800