Η Φανή μάς συστήνει τη...«soφαν» πλευρά της ζωής

fani
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η βρεφονηπιαγωγός που αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να καταπιαστεί με την κατασκευή και πώληση κοσμημάτων και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων, ακούει στο όνομα Φανή Λύκου και μας συστήνει τις «soφαν» δημιουργίες της.

Αυτοσαρκάζεται θυμούμενη τις πρώτες της δημιουργίες, τονίζει πως κάθε της δημιουργία κατεβαίνει από τον εγκέφαλο στα χέρια, περνώντας πάντα από την καρδιά, μας κάνει σαφές το μεράκι που έχει για το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται και, μεταξύ άλλων, μας παροτρύνει να ασχοληθούμε κι εμείς με το χειροποίητο, ώστε μέσα από αυτό να εκφραστούμε και να διώξουμε μερικές από τις έγνοιες της καθημερινότητάς μας. 

Aς την γνωρίσουμε...

Προέρχεσαι από το χώρο της εκπαίδευσης. Μίλησέ μας γι' αυτό.

«Είμαι Βρεφονηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση βρεφονηπιακού σταθμού. Όταν τελείωσα τις σπουδές, ήξερα ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Αγαπημένα μου μαθήματα ήταν όσα είχαν να κάνουν με το καλλιτεχνικό του πράγματος. Θεατρικό παιχνίδι, κατασκευή κούκλας και εκπαιδευτικών παιχνιδιών, μουσική κ.ά. Αλλά και τα θεωρητικά περί ανάπτυξης της προσωπικότητας και ψυχολογίας. Η πρακτική εξάσκηση… καθόλου fun για μένα! Η τύχη με οδήγησε να διδάξω πληροφορική σε παιδιά για περίπου 10 χρόνια. Μέχρι που η κούραση, σε τυχαίο συγχρονισμό με την κρίση, με έκαναν να αλλάξω πορεία. Για μια αγάπη καινούργια!

Το 2016 ήρθε για να μου επισημάνει πως είμαι 4 δεκαετιών (έτσι ακούγεται πιο λίγο) και ότι σημασία έχει να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Αν αυτό γίνει η καθημερινότητά σου, ακόμα καλύτερα! Κάτι που ξεκίνησε ως χόμπι για μένα, είναι τώρα η δουλειά μου. Και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό!».

Με την κατασκευή τι είδους αντικειμένων καταπιάνεσαι;

«Κάνω ό,τι μου κατέβει. Δηλαδή ό,τι κατέβει από τον εγκέφαλο στα χέρια. Η διαδρομή περνάει και από καρδιά μεριά. Περισσότερο μου αρέσει να ασχολούμαι με τη δημιουργία προσωποποιημένων αντικειμένων. Να φτιάχνω δωράκια, που σε κάθε παραλήπτη έχουν να πουν κάτι ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό. Μου αρέσει να φτιάνω διακοσμητικά για το παιδικό δωμάτιο, δώρα για γάμους, για τις δασκάλες, οτιδήποτε μπορεί να περιλαμβάνει μια ξεχωριστή αφιέρωση. Με σκοπό, όταν ανοίξει το πακέτο με τη soφαν δημιουργία, το χαμόγελο να είναι ακόμα πιο πλατύ!».

Πώς προέκυψε η επωνυμία;

«Είμαι η Φανή. Η Φαν. Το «φαν» μέσα στο «soφαν». Και το soφαν έχει ως μότο: το να φτιάχνεις πραγματάκια είναι so… φαν!
Δηλαδή fun/διασκεδαστικό. Δηλαδή παιχνιδάκι με τις λέξεις – από τα αγαπημένα μου».

Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείς με τη δημιουργία και πώλησή των fun αντικειμένων;

«Το ίντερνετ φταίει. Τα παλιά τα χρόνια χαζολογούσα -έως τελικής πτώσης από τη νύστα- πανέμορφες χειροποίητες δημιουργίες στο διαδίκτυο. Ξεθάψαμε, με μια φίλη μου, διάφορα καταχωνιασμένα υλικά και έτσι έγιναν τα πρώτα «μαγειρέματα». Χαζομαρίτσες που εγώ τις χάριζα στη φίλη μου κι εκείνη σε εμένα. Ήμουν η καλύτερη – μοναδική – «πελάτισσά» της και το αντίστροφο. Κάπως έτσι έγιναν τα πρώτα βραχιολάκια, καρφίτσες και λοιπά αξεσουάρ. Και άρχισα να τα δημοσιεύω. Γελάω πολύ όταν βλέπω τι έφτιαχνα παλιά. Θυμάμαι όταν έφτιαξα το πρώτο μου κέικ και παρότι έτριζε στα δόντια το τσόφλι του αυγού, έλεγα: «Μμμμ! Νόστιμο. Το πέτυχα». Κάπως έτσι και με τα πραγματάκια μου. Κοιτάω παλιές φωτογραφίες από όλα αυτά που έφτιαχνα και θαύμαζα και με πιάνουν τα γέλια. Τώρα έχω εξελίξει τις τεχνικές μου. Ακόμα και το κέικ μου είναι πια πολύ καλύτερο!».

Πόσο καιρό είσαι στην ενεργό δράση;

«Το soφαν ξεκίνησε ως blog με σκοπό να ανεβάζω εκεί ό,τι έβρισκα στο ίντερνετ και ήθελα να μοιραστώ. Η πρώτη ανάρτηση έγινε στα τέλη του 2011. Μια ξερακιανή ανάρτηση, μαγκωμένη και επιφυλακτική, καθώς ήταν το πρώτο "κάτι" που το έγραφα για να το διαβάσει πολύς κόσμος. Τουλάχιστον έτσι πίστευα! Πως θα γινόταν κάτι μαγικό και αμέσως όλοι θα συνωστίζονταν έξω από το blog να διαβάσουν ό,τι είχα να τους πω. Σαν τους παππούδες στα περίπτερα, μπροστά στις αθλητικές εφημερίδες μετά το ντέρμπι. Αλλά... δεν. Σιγά-σιγά κάτι άρχισε να κινείται. Εκείνη την περίοδο είχα αρχίσει δειλά-δειλά να φτιάχνω τα δικά μου πραγματάκια και να τα δημοσιεύω. Περισσότερο έφτιαχνα κεντήματα και κατασκευές με τσόχα και ύφασμα. Κέντησα σαλιάρες, έφτιαξα κούκλες, έκανα ακόμα και δικά μου tutorial! Παράλληλα το soφαν μπήκε και στο facebook. Σαν να λέμε μπήκε στο Χρηματιστήριο, αλλά τις καλές εποχές. Από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες πωλήσεις των δημιουργιών μου. Κι εκεί πλέον μοιράζομαι, σε σχεδόν καθημερινή βάση, τα νέα μου».

Πώς βιώνεις την οικονομική κρίση;

«Η κρίση μάς έχει επηρεάσει όλους. Σέβομαι τους φίλους τού soφαν και θέλω να τους προσφέρω τις χειροποίητες δημιουργίες μου σε προσιτές τιμές. Διατηρώντας πάντα την ποιότητα των υλικών και της εργασίας που βάζω σε κάθε δημιουργία ξεχωριστά. Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος, ο οποίος αγαπάει το χειροποίητο, το εκτιμά. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ το τι και πού ξοδεύουμε. Ο κόσμος ψάχνει πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται να κάνει μια αγορά, έστω και αν το ποσό που θα διαθέσει δεν είναι μεγάλο. Και είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα όταν οι φίλοι τού soφαν επιστρέφουν ξανά και ξανά σ' εμένα για τα δώρα τους. Όποιος ασχολείται με το χειροποίητο ξέρει πως το κέρδος δεν είναι ο στόχος, αλλά η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Σίγουρα μία τέτοια ενασχόληση θέλει υπομονή, επιμονή, αφοσίωση μα πάνω απ’ όλα μεράκι, ώστε να καταφέρεις να ζεις από αυτή. Δεν έχω καταφέρει να φτάσω σε αυτό το σημείο ακόμα, αλλά πιστεύω πως είμαι σε καλό δρόμο».

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης των δημιουργιών σου;

«Βασική πηγή έμπνευσης είναι οι ίδοι οι soφανς! Η καλύτερη μου είναι όταν ένας soφαν μού γράφει: «Παντρεύεται η κολλητή μου που της αρέσει το τάνγκο» ή «παίρνει σύνταξη μια φίλη, πολύ κοκέτα» ή «ο φίλος μου κάνει εγκαίνια στο ζαχαροπλαστείο του». Εκεί τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να χοροπηδάνε. Η έμπνευση βέβαια έρχεται και σε ανύποπτες στιγμές, κάνοντας μια βόλτα, βλέποντας πανέμορφες δημιουργίες άλλων χειροτεχνών, πηγαίνοντας σε εκθέσεις και γνωρίζοντας νέα υλικά και τεχνικές. Απολαμβάνω να κάνω βόλτες σε μαγαζιά με υλικά και να αποφασίζω στη στιγμή τι θέλω να κάνω. Α! Ισχυρές ενέσεις έμπνευσης μου κάνουν τα ταξίδια! Ένα βαν-soφαν  (ή μήπως soβαν;) το οποίο θα περιφέρεται στον πλανήτη, θα ήταν μια ονειρεμένη εξέλιξη…».

Τι υλικά χρησιμοποιείς κατά βάση;

«Μου αρέσει το ύφασμα και το ξύλο. Τα περισσότερα από τα κοσμήματα που δημιουργώ είναι ξύλινα, ζωγραφισμένα στο χέρι. Επίσης, μου αρέσει να δημιουργώ διακοσμητικά τελάρα κεντήματος. Εκεί μιλάμε για combo: ύφασμα και ξύλο μαζί!».

Ποια δημιουργία σου ξεχωρίζεις και γιατί;

«Δε θέλω να ξεχωρίσω τις δημιουργίες μου. Κάθονται εδώ γύρω μου. Με βλέπουν. Κάποιες θα νιώσουν άσχημα. Αν πρέπει όμως να πω μια, θα πω για ένα κάδρο που ετοίμασα πριν λίγο καιρό για τα γενέθλια μιας ζουζούνας. Ήταν ένα κάδρο από ξύλο, με τζάμι μπροστά, και μέσα έβαλα ένα νεραϊδένιο ραβδί, καθώς κι ένα ταμπελάκι: «Σε περίπτωση ανάγκης, σπάσε το τζάμι». Δεν θα ήταν τέλειο, στις δύσκολες στιγμές να μπορούσε ο καθένας να χρησιμοποιεί το δικό του ραβδάκι; Από δύσκολες στιγμές, άλλο τίποτα. Παντού γύρω μας. Λίγη μαγεία, έστω και στη φαντασία, είναι απαραίτητη για να ξεφεύγει το μυαλό».

Πού μπορεί να σε βρει κάποιος για να αγοράσει τα προϊόντα σου;

«Το καλοκαίρι του 2014 το soφαν απέκτησε το δικό του χώρο! Από ένα δωμάτιο του σπιτιού μου μεταφέρθηκε σε κανονικό εργαστήρι. Με χώρο υποδοχής, έκθεση και χώρο εργαστηρίου όπου απλώνω τα υλικά μου και αλωνίζω. Ένας χαρούμενος χαμός! Αν θελήσει κάποιος να με επισκεφτεί, καλό είναι να μου στείλει πριν ένα μηνυματάκι στο facebook ή στο email μου ([email protected]) για να είμαι σίγουρα εκεί, μιας και πολύ συχνά είμαι έξω για προμήθειες, παραδόσεις και άλλα πρακτικά. Βρίσκομαι στον Πειραιά, στην οδό Ραγκαβή 2, στην Πειραϊκή. Ωραία αφορμή και για βόλτα στην παραλία.

Επίσης, σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί και το e-shop του soφαν. Πολύ καιρό το παίδευα, το "coming soon" στο site είχε αραχνιάσει και πάνω που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δεν θα γινότανε, είναι πλέον γεγονός! Και είναι εδώ: sofan-handmade.gr. Αν κάποιος θέλει να χαζολογήσει τα πραγματάκια μου, να με διαβάσει, να μου μιλήσει, θα με βρει επίσης, στο Instagram και το blog μου.

Μελλοντικά σχέδια και όνειρα;

«Γενικά ως άνθρωπος θέλω να ζω τη στιγμή. Δεν βλέπω πολύ μακριά. Δεν πολύ-προγραμματίζομαι. Και αφού το soφαν είναι ουσιαστικά η Φαν, κάπως έτσι λειτουργεί. Αν κάτι θα ήθελα κάποια στιγμή, είναι να εξελίξω της ραπτομηχανικές μου δεξιότητες σε σημείο που να φτιάχνω τα ρούχα μου μόνη μου. Ο χρόνος μου όμως με πιέζει. Φαντάζομαι πιο γρήγορα θα φτάσει η επιστήμη στη «μεταμόσχευση γνώσης» παρά εγώ στη «δημιουργία παντελονιού».

Το soφαν με τα χρόνια έχει γίνει πια μια μεγάλη παρέα. Ο κόσμος αφήνει τόσο όμορφα σχόλια που νιώθω πλέον ότι γνωρίζω τον κάθε έναν προσωπικά. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα και με γεμίζει διάθεση και δύναμη να εξελίσσομαι διαρκώς και να αναζητώ φρέσκες ιδέες. Αυτό είναι κάτι που δε θέλω με τίποτα να το χάσω. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά, παρά την απόσταση που μας χωρίζει.

Εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, υπάρχει και η χαρά του να μοιράζεσαι τη δημιουργία. Μέσα από το facebook και το blog θα συνεχίσω να παροτρύνω τον κόσμο να ασχολείται με το χειροποίητο, να χαλαρώνει δημιουργώντας και να εκφράζεται, διώχνοντας λίγες από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Το σίγουρο είναι ότι θέλω για πολλά-πολλά χρόνια να μπορώ να συνεχίζω να κάνω ό,τι μου κατεβαίνει από τον εγκέφαλο στα χέρια. Περνώντας πάντα από την καρδιά».

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]