Πιάνουμε τον Μάη στα πάρκα της Αττικής

parko-2
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Όσοι ξεμείνατε στην πρωτεύουσα αυτές τις ημέρες, εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και τη μειωμένη κυκλοφορία στους δρόμους και περιπλανηθείτε μόνοι ή με παρέα στα καλύτερα πάρκα της πόλης.

Άλσος Παπάγου

Καταπράσινο περιβάλλον, έκτασης 3.500 τμ. μέσα σε πεύκα, λίμνες, πανίδα και χλωρίδα. 

Άλσος Παγκρατίου

Δημιουργήθηκε το 1908 με τη φροντίδα της βασίλισσας Σοφίας και έχει έκταση περίπου 30 στρέμματα. Το 1936 ο χώρος παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος συνέχισε τη δεντροφύτευση που είχε ήδη ξεκινήσει. Τότε, μάλιστα, το πάρκο φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο, ο οποίος όμως, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Στις μέρες μας σχεδιάζεται η ανάπλασή του και η είσοδος σ' αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις οδούς Ευτυχίδου και Σπύρου Μερκούρη. 

Λόφος Αρδηττού

Βρίσκεται ανατολικά από τον Ιλισσό, ενώ στην κορυφή του λόφου διακρίνεται ο τάφος που θεωρείται ότι είναι του Ηρώδη του Αττικού. Αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη και χώρο αναψυχής, μιας και το πάρκο είναι γεμάτο από πεύκα και άλλα φυτά μεσογειακής βλάστησης. Για τους αθλητικούς τύπους, ενδείκνυται το πέταλο πάνω από το Παναθηναϊκό στάδιο, αλλά και ο ίδιος ο λόφος που έχει πολλές ανηφοροκατηφόρες για όσους αντέχουν.

Βοτανικός Κήπος

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Διομήδειος Βοτανικός Κήπος», όαση στο κέντρο της πόλης, αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ διαθέτει συνολικά περίπου 4.000 είδη φυτών και πάνω από 16.000 αποξηραμένα.

Λόφος του Στρέφη

Η Αθήνα διαθέτει πολλούς λόφους και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τις ανοιξιάτικες και τις καλοκαιρινές βραδιές και ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνος του Στρέφη με το πράσινο και τους ερυθρόχρωμους βράχους. Από πέρσι μάλιστα ο λόφος εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Οργανισμού «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2015» αποκτώντας και πολιτιστικό προφίλ, καθώς για πρώτη φορά αποτέλεσε χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξή του, αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής και των ανθρώπων. Aναμένουμε τη συνέχεια.

Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" αποτελεί τον μοναδικό υγρότοπο της Αττικής και έχει έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων. Και να σκεφθεί κανείς πως απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Ομόνοια... 

Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Η Νέα Φιλαδέλφεια φημιζόταν ανέκαθεν για το άλσος της. Εκεί πήγαιναν τα πιτσιρίκια εκδρομές, εκεί χάζευαν οι επισκέπτες τους κατοίκους του ζωολογικού κήπου, εκεί κρύβονταν μικροί ή μεγάλοι έρωτες. Αν και πλέον είναι αρκετά παραμελημένο και δεν προτείνεται για επίσκεψη μετά τη δύση του ηλίου, το Άλσος της Φιλαδέλφειας εξακολουθεί να ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, για περιπάτους ή ορθοπεταλιές μέσα στο πράσινο, για χαλάρωση κοντά τον ανεμόμυλο παρέα με ένα βιβλίο ή το σκυλάκι σας που σίγουρα θα εκτιμήσει την άπλα και τη δροσιά λίγο πριν το σούρουπο.

Πεδίον Άρεως

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια άλση της Αθήνας, γύρω από το οποίο βρίσκεται και η ομώνυμη συνοικία της Αθήνας. Το άλσος σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι΄ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του '21. Έχει έκταση 277 στρεμμάτων, ενώ το έργο της ανάπλασης που παραδόθηκε περί τα τέλη του 2010, καλύπτει συνολικά 250 στρέμματα του πάρκου.

Εθνικός Κήπος

Έχει έκταση 285 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κήπου του Ζαππείου, ενώ η πρώτη του ονομασία μέχρι το 1974 ήταν «Βασιλικός Κήπος». Το πάρκο βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και φιλοξενεί αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά κτλ. Ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ έγραψε για τον Εθνικό Κήπο το 1939: "Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει".

Άλσος Βεΐκου

Διαμάντι της περιοχής του Γαλατσίου θεωρείται το άλσος του, ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, ο οποίος προσφέρει διαφόρων ειδών δυνατότητες, αφού διαθέτει καφετέρια, παιδική χαρά, χώρο και όργανα γυμναστικής, γήπεδα, θέατρο, θερινό κινηματογράφο. Δεν αποτελεί τυχαία πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Μπορεί στο συγκεκριμένο πάρκο η είσοδος να μην είναι ελεύθερη για το κοινό, αν όμως αποφασίσετε να το επισκεφτείτε, θα διαπιστώσετε πως αξίζει πραγματικά. Με έμφαση στον συνδυασμό ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης, προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους, μέσα από τη ζωή 2000 ζώων από 310 διαφορετικά είδη. 

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]