Βοτανική-αρχαιολογική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά

acropolis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2016

Έναν "διαφορετικό" πολιτιστικό περίπατο στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας θα ακολουθήσουμε το Σάββατο 7 Μαΐου, στο πλαίσιο των πιλοτικών διαδρομών της Atticaterrawalks που συνεχίζονται δυναμικά και τον μήνα Μάιο.

Ένας "πράσινος" περίπατος θα διατρέχει και θα συμπληρώνει την αρχαιολογική διαδρομή, με σκοπό να αναδείξει και τον βοτανικό πλούτο της Αρχαίας Αθήνας και πώς αυτός μπορεί να βιωθεί από τον σύγχρονο επισκέπτη, παράλληλα με την αρχαιολογική ξενάγηση

Με βάση τα φυτά που θα συναντήσουμε στη διαδρομή, θα αναδειχθεί η μεγάλη σημασία που είχαν τα φυτά στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων, η θέση τους στη Μυθολογία, οι Θεούς που τα προστάτευαν, η ενσωμάτωση τους στην Τέχνη αλλά και η χρήση τους στην καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.

Η δενδροφύτευση της Αρχαίας Αγοράς ξεκίνησε το 1955 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και πραγματοποιήθηκε
με γνώμονα τη χρησιμοποίηση φυτών που ευδοκιμούσαν στην Αττική κατά την αρχαιότητα ώστε παράλληλα με τον αρχαιολογικό πλούτο να αναδειχθεί και ο φυτικός πλούτος του φωτισμένου αυτού τόπου.

Η περιήγηση εμπλουτίζεται από την παρουσίαση του Dionysis Mermygas (Περιβαλλοντολόγος – Υποψ. Δρας Βιολογίας, Υπεύθυνος του Βοτανικού Εργαστηρίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) με θέμα "Η Ελληνική χλωρίδα στο Μύθο και την Αρχαιότητα. Τα φυτά του Διοσκουρίδη" στην αίθουσα παρουσιάσεων, στο Vryssaki, Χώρος Τέχνης και Δράσης".

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τον Διονύση Μέρμυγκα (Υπεύθυνος του Βοτανικού Εργαστηρίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) και την Άννη Ζαχαροπούλου, (Διπλωματούχο Ξεναγό) για την Attica Terra Walks στο πλαίσιο πιλοτικών - πολιτιστικών δράσεων, σε συνεργασία με την Emmie Grammenou (Ιστορικός Τέχνης - Υπεύθυνη Οργάνωσης και Συντονισμού - Δημιουργός της Attica Terra Walks).

Η παρουσίαση του κου Διονύση Μέρμυγκα προηγείται της περιήγησης στην Αρχαία Αγορά και θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 πμ στο Vryssaki, Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσακίου 17, Πλάκα. Ακολουθεί στη συνέχεια ο βοτανικός-αρχαιολογικός περίπατος.

H συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο atticaterrawalks.com/reserv.aspx

Σημείο συνάντησης:
Vryssaki, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Βρυσακίου 17, Πλάκα, στις 11.00

Τέλος διαδρομής: Μοναστηράκι.
Διάρκεια: περίπου 3 ώρες

(Δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαδρομή εισιτήρια σε Αρχαιολογικούς χώρους ή Μουσεία καθώς και αναψυκτικά).