Dj Fo: «Η υποκουλτούρα στη μουσική εγκλωβίζει τον ακροατή στα ημίμετρα, τα μέτρια & τη σαβούρα»

fofi-1 Photo: Needfx Patrick
"My life is music and music is life".
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2016

Με πορεία σχεδόν 30 ετών, η Dj Fo είναι η μάστερ των mix shows.

H Dj Fo (aka Φώφη Τσεσμελή) γεννήθηκε στη Σάμο και μεγάλωσε στη Λακωνία, την Κορινθία και τη Σύρο, λόγω της δουλειάς του πατέρα της, που απαιτούσε συνεχείς μεταθέσεις. 

Σπούδασε στο Αγγλικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Αθηνών και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια που σχετίζονται με την Αγγλική Λογοτεχνία, αλλά και το marketing και τις Δημόσιες Σχέσεις. 

Είναι local A&R στην D-Version Music Publishing, κάνει mix shows στα upradio.gr και radiodoc.gr, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βρίσκεται στα decks του Sodade2 BackStage, ενώ παίρνει συνεντεύξεις από ξένους καλλιτέχνες και αρθρογραφεί για το clubbing.

Θεωρεί την ψυχανάλυση το πιο σημαντικό δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του και παίζει με αμοιβή από τότε που πήγαινε στην Β' Λυκείου. Δικαίως μότο της είναι το: "My life is music and music is life".

Photo: Patrick Tinios
Djing
«Παίζω μουσική επαγγελματικά τα τελευταία 28 χρόνια. Η αφορμή ήταν η ανάγκη μου να μοιραστώ την αγάπη που είχα για τη μουσική και να ‘συνδεθώ’ με άλλους ανθρώπους μέσω αυτής. Την πρώτη μου απόπειρα την έκανα στα παιδικά πάρτυ όταν ήμουν πέντε ετών. Την πρώτη μου επαγγελματική απόπειρα - εννοώ πως κάποιος επιχειρηματίας με ‘έκλεισε’ για να παίξω με αμοιβή - την έκανα στη Β’ Λυκείου. Ως προς τον ήχο, με αντιπροσωπεύει όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά παίζω tech house και techno».

Μουσική
«Η μουσική, για μένα, είναι η υπέρτατη μορφή Τέχνης και έκφρασης. Η πιο πλούσια ευτελής Τέχνη. Μπορεί να υπερσκελίσει πολιτισμούς, χώρες, σύνορα, ταυτότητες, ιδεολογίες, χρώματα, μορφωτικό επίπεδο κι ιδέες. Είναι αυτή που κατέχει τη δύναμη και την αμεσότητα να ‘σπάσει’ όλα αυτά που οι άνθρωποι πιστεύουν ή τους έχουν επιβάλει να πιστεύουν ότι τους (δια)χωρίζουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση, λοιπόν, από το να μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να έρχονται κοντά, να χορεύουν, να διασκεδάζουν, να εκτονώνονται, να συγκινούνται, να χαίρονται και να αφήνονται μαζικά στους ήχους που διαλέγεις -εκείνη τη στιγμή- εσύ για αυτούς».

Τέχνη
«Η απόλυτη προσφορά του σύμπαντος/Θεού στον άνθρωπο για την έκφραση και την εξέλιξή του».

Photo: Sofia Gaafar
Με δυσαρεστεί να βλέπω συναδέλφους να συμβιβάζονται, ώστε να έχουν δουλειά.
Αγάπη
«Όταν το εγώ γίνεται ‘εμείς’. Όσοι και να είμαστε αυτοί. Στην πιο αληθινή και χωρίς όρους εκδοχή της απαντάται στα σκυλιά, από τα οποία οφείλουμε να πάρουμε πολλά μαθήματα».

Ταμπού
«Το ‘φρένο’ που επέβαλαν κάποιοι άνθρωποι σε άλλους με σκοπό να τους ωθήσουν να περιορίσουν την έκφραση και την ελευθερία τους. Ο όρος έχει, συνήθως, πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες...».

Το clubbing στην Ελλάδα
«Το ελληνικό κλάμπινγκ φυσικά και ζει. Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις από μικρά bar μέχρι μεγάλα venues να γεμίζουν, όταν προσφέρεται στο κοινό κάτι καλό, αξιοπρεπές και να έχει πεθάνει το clubbing στην Ελλάδα... Σωστοί επαγγελματίες του χώρου επιβραβεύονται και μακροημερεύουν. Από την άλλη, η υποκουλτούρα στη μουσική -και όχι μόνο- περιορίζει καθημερινά τον κόσμο και τον ακροατή, τον απομακρύνει από την πολυφωνία και την έκθεση σε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη, ερεθίσματα, αλλά και εμπειρίες στη διασκέδαση, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται στα ημίμετρα, στα μέτρια και στη σαβούρα.
Προσωπικά, με δυσαρεστεί να βλέπω συναδέλφους να συμβιβάζονται, ώστε να έχουν δουλειά, να περιορίζεται το ταλέντο τους κι αυτά που μπορούν να προσφέρουν στο όνομα του κέρδους, κάτι που τελικά γυρίζει boomerang στους επιχειρηματίες που το επιβάλλουν. Με δυσαρεστεί ο ευτελισμός της δουλειάς του DJ στο όνομα του χρήματος που θα βγάλουν οι άλλοι».

Photo: Sofia Gaafar
Οι djs μεταξύ τους 
«Όπως σε όλα τα επαγγέλματα που έχουν μια δημόσια προβολή, έτσι και στο DJing ο ανταγωνισμός είναι υπαρκτός. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους, προσωπικά σέβομαι πολλούς συναδέλφους, τους θαυμάζω και είμαι περήφανη για την πορεία τους. Φθόνο συνήθως νιώθεις όταν κατά βάθος πιστεύεις και ξέρεις ότι δεν είσαι και τόσο ικανός κι έτσι ζηλεύεις τη θέση κάποιου άλλου. Αρνούμαι να μπω σε τέτοια λογική, και προσπαθώ πάντα να διατηρώ την αντικειμενικότητά μου».

Γυναίκες DJs και σεξισμός
«Όσο και να θέλουμε να το αρνηθούμε, σίγουρα υπάρχει ο σεξισμός και η διαφορετική αντιμετώπιση από κάποιους που ευτυχώς λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Τι να κάνουμε; Το DJing θεωρείται κυρίως ‘ανδρική’ υπόθεση. Ωστόσο, πιστεύω κι έχω δει ότι αυτοί που σε αντιμετωπίζουν με σεξιστικά κίνητρα είναι εν γένει σεξιστές, κάτι που με κάνει να τους λυπάμαι».

Μελλοντικές εμφανίσεις

  • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Sodade2 BackStage.
  • Το Σάββατο 28/05 στο Bolivar Beach Club παρέα με τους Kiko Navarro, Agent Greg και Steph.
  • Στο Big In Small Festival στο Mosaiko στη Γλυφάδα παρέα με εξαιρετικούς ‘Ελληνες DJs.

Aκολουθήστε την Fo σε Facebook, Twitter και Mixcloud.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ / [email protected]