Η Πηνελόπη Μανουσάκη πιστεύει πως κέντημα + φωτογραφία = δημιουργία

pinelopi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Δηλώνοντας πως η σκέψη των δυσκολιών μόνο τροχοπέδη μπορεί να είναι για τη δημιουργικότητα, ρίσκαρε σε καιρό κρίσης και άνοιξε τη δική της επιχείρηση με χειροποίητες δημιουργίες. Βασική πηγή έμπνευσης η φωτογραφία κι επίτευγμά της, το «πάντρεμα» της σύγχρονης με την παραδοσιακή μορφή τέχνης στα προϊόντα της.

Η Πηνελόπη Μανουσάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αγάπησε και σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ της Αθήνας, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας και σκηνοθεσίας. Πλέον δημιουργεί στο Studio π, έναν χώρο, όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τσάντες και πορτοφόλια από υφάσματα αποκλειστικής σχεδίασης, αλλά και μια μεγάλη συλλογή από κοσμήματα φτιαγμένα με κέντημα σε διάφορα σχέδια και χρώματα.

«Η δημιουργικότητα υπήρχε πάντα στη ζωή μου, όχι βέβαια ως αυτοσκοπός, αλλά ως τρόπος ζωής. Έτσι, όταν απέκτησα τον δικό μου χώρο δεν ήταν παρά μια εξέλιξη της δημιουργικότητας. Δεν το επεδίωξα. Αισθάνομαι ότι ορισμένα γεγονότα, και ιδίως ό,τι αφορά στη δημιουργία, έχουν δικό τους ρυθμό, δική τους ώρα και απλά κάποια στιγμή γίνονται από μόνα τους. Αρκεί να τα αφήσεις να σε οδηγήσουν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι και δημιουργώ σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Τον εμπλουτίζω διαρκώς με νέα αντικείμενα και με εμπλουτίζει διαρκώς με νέες ιδέες και επιθυμίες. Τον δημιούργησα μέσα στην κρίση και συνεχίζω. Η σκέψη των δυσκολιών μόνο τροχοπέδη μπορεί να είναι για την δημιουργικότητα. Όσο μπορώ παραβλέπω τις δυσκολίες, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορώ να συνεχίσω. Δεν μπορώ και δεν επιθυμώ να κάνω κάτι άλλο, πέρα από το να αισιοδοξώ.

Πηγή έμπνευσης μου για όσα δημιουργώ είναι το περιβάλλον που ζω και η παρατήρηση. Ξεκινώντας με την ιδιότητα του φωτογράφου μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μια βασική πηγή έμπνευσης είναι η φωτογραφία. Σαφώς βοηθάει και η ψηφιακή επεξεργασία που δεν έχει όρια.

Ωστόσο, έχω καταφέρει, και είμαι περήφανη γι’ αυτό, να φέρω σε επαφή δύο αγάπες. Την πολύ σύγχρονη, όπως είναι η ψηφιακή εικόνα που αποτυπώνεται στα υφάσματα που χρησιμοποιώ, αλλά και την πιο παραδοσιακή (και ίσως από πολλούς ξεπερασμένη), όπως είναι το κέντημα.

Αγαπημένα υλικά είναι πάντα οι πολύχρωμες κλωστές και τα ιδιαίτερα υφάσματα. Έχοντας κάνει ήδη συνεργασίες με καταστήματα σε Γαλλία και Κύπρο, τώρα το "Studio π" ετοιμάζεται και για την ελληνική αγορά με τσάντες και κοσμήματα αποκλειστικά για τους εμπόρους που ενδιαφέρθηκαν και θα ενδιαφερθούν για τις δημιουργίες μου. Στόχος μου άλλωστε είναι να γνωρίσει τις δημιουργίες μου περισσότερος κόσμος και να τις αγαπήσει».

Το «Studio π» βρίσκεται στην οδό Λυκαβηττού 9, στο κέντρο της Αθήνας και λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων. Επίσης, στο site, αλλά και στη σελίδα του facebook μπορεί κανείς να ενημερωθεί για όλα τα νέα και διαθέσιμα αντικείμενα, να επιλέξει και να παραγγείλει ό,τι επιθυμεί.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ / [email protected]