Αναβίωση τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων από την "Mosaic Naxos"

kentriki-mosaik Kostas Mathioulakis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Δυο άντρες από την Νάξο με καλλιτεχνική φλέβα δημιούργησαν πρόσφατα την ομάδα "Mosaic Naxos", η οποία αφορούσε σε κάθε τι με εικαστικό - καλλιτεχνικό χαρακτήρα και αποτελούσε το χόμπι τους. Στην πορεία όμως, εξελίχθηκε λόγω ανταπόκρισης, ενδιαφέροντος και ζήτησης.

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος κι ο Μιχάλης Τσακωνιάτης λοιπόν, δημιούργησαν την εν λόγω ομάδα έχοντας ανέκαθεν τεχνογνωσία, μεταξύ άλλων, και σε ό,τι αφορά στο δέρμα κι αποφάσισαν να δημιουργούν και να προωθούν προϊόντα του τόπου τους, μέσα από μια πρωτοποριακή δική τους ματιά.

Ένα απο αυτά είναι και τα καλάθια - τσάντες, που κρατούν πλέον σε όλη την Ελλάδα άντρες και γυναίκες, αποτελούν την νέα τάση σε αξεσουάρ, έχουν ποικίλη χρήση, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της εγχώριας showbiz που τα τιμούν.

«Το συγκεκριμένο καλάθι χρησιμοποιούταν τα παλιά χρόνια στην Νάξο για να τοποθετούν οι κάτοικοι τα ξόβεργα. Κι εμείς το κάναμε τσάντα. Πήραμε αυτό το υπέροχο σχέδιο και του δώσαμε αυτή την αξία. Αφορμή για να εξελίξουμε όσα δημιουργούσαμε και να το κάνουμε επαγγελματικά πλέον στάθηκε το νησί, το γεγονός ότι έχει απίστευτα πράγματα που πρέπει να αναδειχθούν, όπως και όλη η Ελλάδα φυσικά.

Έχουμε την όρεξη να το πάμε - δημιουργικά - όσο πιο μακριά μπορεί να πάει.

Μας ήρθε η ιδέα με τον Μιχάλη να δημιουργήσουμε ξανά το καλάθι και μόλις το είδαν άνθρωποι ανά την Ελλάδα, που επιλέγουν το χειροποίητο, ξεκίνησε η πιο εντατική παραγωγή του προϊόντος, ενώ αποτέλεσε και το έναυσμα για να το απογειώσουμε.

Τα καλάθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή κυρίως περίοδο και σαν τσάντα χειρός, αλλά και σαν καλάθι για πικ νικ ή για βόλτα στην αγορά.

Αποτελούνται από καλάμι και δέρμα. Η κατασκευή γίνεται κυρίως από κάποιους ανθρώπους σε χωριά ανά το νησί, είναι όλα τους διαφορετικά αναμεταξύ τους, λόγω του ότι είναι χειροποίητα – δεν υπάρχει καλούπι, καθένα τους έχει ξεχωριστό πατρόν και πρέπει να μετρηθεί ξεχωριστά για να ραφτεί το δέρμα επάνω του.

Λόγω της τεχνογνωσίας που υπάρχει σαν βάση, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα καλύτερα δέρματα, κερωμένη βακέτα, δέρμα αθάνατο.

Βλέπω πλέον για τα ελληνικά προϊόντα ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό είναι αρκετά αισιόδοξο. Και για εμένα όλη η ουσία είναι η επιστροφή στις ρίζες. Όλοι μας μπορούμε να ασχοληθούμε, να βοηθήσουμε τον τόπο μας, να χρησιμοποιήσουμε πράγματα που μας προσφέρει και να τα αναδείξουμε. 

Έτσι, πήραμε κι εμείς πήραμε την απόφαση εν καιρώ κρίσης να κάνουμε αυτά τα βήματα. Με τον αδερφό μου μάλιστα, διατηρούμε στην Νάξο ένα κατάστημα, την «Ρίζα», το οποίο δημιουργήθηκε φέτος και όπου έχουμε επιλέξει να πωλούνται βραβευμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, από μέλι μέχρι τσάντες, κοσμήματα κλπ. Οτιδήποτε δημιουργείται στην Ελλάδα και κατά τα δικά μας κριτήρια είναι ωραίο. Σκεπτόμενοι βέβαια και το ότι κάποια προϊόντα για παράδειγμα δεν μπορείς να τα βρεις σε σούπερ μάρκετ.

Η δύναμη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι τα παιδιά που έχουν κάτι να δείξουν ή κάτι να παράξουν και να το αναδείξουν. Κι αν το στηρίξουμε όλοι αυτό θα ξεφύγουμε από όλα. Υπάρχουν εκεί έξω πολλές μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες που κάνουν σπουδαία πράγματα και στις μέρες μας πρέπει να το στηρίζουμε όλοι αυτό. Να ξεφύγουμε λίγο από το ξένο και να ασχοληθούμε με τα δικά μας. Έχουμε σπουδαία πράγματα να κάνουμε και αμέτρητους θησαυρούς να δείξουμε».

Περισσότερα για την Mosaic Naxos στην επίσημη ιστοσελίδα της και το facebook.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ / [email protected]