Neighbour-hook στα Αναφιώτικα

anafiotika-1
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Αυτή την εβδομάδα κάνουμε στάση σε μια περιοχή του κέντρου, που θυμίζει έντονα Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη συνοικία, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας, δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. 

Χτίστηκε λοιπόν, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων κι έτσι όταν κάποιος βρεθεί εκεί αισθάνεται την αύρα του Αιγαίου και ο νους του μπορεί εύκολα να ταξιδέψει, αφού πρόκειται για μια ακόμα όαση στο πολύβουο κέντρο.

Στενά, λιθόκτιστα δρομάκια, μονοπάτια που νομίζεις πως οδηγούν σε αδιέξοδο, σκαλοπάτια και ανηφόρες που μόλις προσεγγίσεις τις κορυφές τους σου προσφέρουν απλόχερα μια ικανοποιητική θέα της πόλης, του ιερού βράχου αλλά και του Λυκαβηττού, χρωματιστές πόρτες, μυρωδιές από νυχτολούλουδα και βασιλικούς, ασβεστωμένα σπιτάκια και καταστήματα είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του...πίνακα.

Πάμε να ανακαλύψουμε μερικούς από τους θησαυρούς της περιοχής για καφεδάκι, ποτό ή μεζέδες.

Γιασεμί - Mνησικλέους 23, Τηλ. 213 041 7937

Στην καρδιά της πόλης υπάρχει αυτό το ρομαντικό μαγαζί που σου φέρνει μνήμες μιας Αθήνας αλά παλαιά, λόγω της τοποθεσίας του, και όπου μπορείτε να πιείτε, μεταξύ άλλων, αρωματικό τσάι και καφέ, ζεστό κόκκινο κρασί με τριμμένο αμύγδαλο και κανέλα ή σπιτική λεμονάδα, όλα με τη συνοδεία σπιτικών εδεσμάτων.

Αναφιώτικα - Μνησικλέους 24Β, Τηλ. 210 3244 428

Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών που σεργιανίζουν στα σοκάκια και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της γραφικότερης και παλαιότερης συνοικίας της Αθήνας. Ανάμεσα στις ιστορικές γειτονιές και τα πολυσύχναστα στενάκια της, θα ανακαλύψετε τα «Αναφιώτικα». Ένα παραδοσιακό καφενείο - μεζεδοπωλείο με αυθεντική ελληνική κουζίνα, καφέδες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, γλυκά και μεζέδες για όλη την παρέα.

Μελίνα Café - Λυσίου 22, Τηλ. 210 3246 501

Μπαίνοντας στον φιλόξενό του χώρο αισθάνεσαι πως είναι εκεί. Κάθεται σε μια γωνιά, απολαμβάνοντας το τσιγάρο της και σιγοτραγουδάει. Η Μελίνα Μερκούρη έχει πλημμυρίσει με την αύρα της το στέκι της Λυσίου, που την τιμά από το 1994 και στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε από το πρωί τον καφέ σας, να συνεχίσετε γευματίζοντας ή να δροσιτείτε με κάποιο ποτό κατά τις βραδινές ώρες, ακούγοντας από jazz μέχρι έντεχνα λαϊκά ακούσματα.

Βρεττός - Κυδαθηναίων 41, Tηλ. 210 3232 110

Λιτή διακόσμηση, οικείο περιβάλλον με φόντο τα αμέτρητα πολύχρωμα μπουκάλια. Σταθερή αξία στην περιοχή, όπου μπορείτε να ζήσετε μια δυνατή εμπειρία γύρω από το κρασ, την μπύρα (και μοναστηριακή) αλλά και τα λικέρ ή τα cocktails.

Κλεψύδρα - Θρασυβούλου 9, τηλ.: 210 3212 493

Eκλεκτός καφές, σπιτικά γλυκά, ελληνικές μεσογειακές γεύσεις και καθαρά ποτά σε ένα στενό δρομάκι που προσεγγιζει πλήθος κόσμου για έτη. Αν και η κλεψύδρα γυρνά, ο χρόνος εκεί σταματά. Απολαύστε την επίσκεψή σας.

2 Μαζί - Nίκης 48, Τηλ. 210 322 2839

Το «2 Μαζί» είναι ένα εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, στις παρυφές της Πλάκας. Ο ιδιοκτήτης Ηλίας Γώγος και ο chef Κίμων Λίγδας, άνθρωποι δημιουργικοί κι επίμονοι υπέρμαχοι της ποιότητας, αποφάσισαν να προσφέρουν ό,τι πιο εκλεκτό παράγει ο τόπος: κρέατα, ψάρια, χειροποίητα ζυμαρικά και παραδοσιακές πίτες παντρεύονται με βότανα, αρωματικά αλλά και κάθε βρώσιμο άνθος, ιδιαίτερης γευστικής και θεραπευτικής αξίας. Delicatessen μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την κουζίνα του εστιατορίου. 

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ / [email protected]

Περιμένουμε να καταγράψετε κι εσείς τις δικές σας εντυπώσεις και προτάσεις, αν ο δρόμος σας βγάλει προς τα κει...
Mπορείτε να διαβάσετε εδώ όλα τα «NEIGHBOUR-HOOK».